OSNOVAN JE EUPAS!

OSNOVAN JE EUPAS!

OSNOVAN JE EUPAS!

Dragi prijatelji,

velika nam je čast i zadovoljstvo podijeliti ovaj uistinu velik dan, ne samo za učenike RH, nego za učenike cijele Europe.

Udruga srednjoškolaca jedna je od udruga osnivača EUPAS-a-European Pupils Association, međunarodne organizacije koja će europskim srednjoškolcima dati glasan i jasan glas. Naši predstavnici otputovali su u Bruxelles gdje su 2. travnja zajedno s delegacijama iz Njemačke-Schüler Union , Austrije- Schülerunion , Grčke-MAKI, Cipra- MA.KI, Nizozemske-LAKS i Norveške-Telemark Ungdomsrad potpisali statut EUPAS-a.

eupas logo

 

EUPAS je europska mreža nacionalnih učeničkih organizacija. Naš je cilj  dati europskim učenicima pravo glasa u Europskoj uniji  te unaprijediti suradnju i komunikaciju između nekoliko nacionalnih učeničkih organizacija. Razmjenjivanjem informacija  pokrenut ćemo rasprave o pitanjima odgoja i obrazovanja te  razvijati rješenja za ista. Osim toga, želimo oduševiti učenike demokratičnošću i sudjelovanjem u smislu političkog obrazovanja. Izjašnjavamo se  za Europu na temelju kvalitete obrazovanja i za osiguravanje obećavajuće budućnosti sljedećih generacija.

 logo eu

EUPAS vodi kampanju za Europu u čijem su središtu  učenici i obrazovanje. Europska unija (EU) i njezine članice trebaju  intenzivirati svoje napore kako bi ostvarili ciljeve zadane programom “Europe 2020”. Zbog toga ćemo raditi, bez mogućnosti odustajanja, za sljedeće ciljeve:

 • Bolja suradnja obrazovnih institucija
 • Jača komunikacija svih organizacija u obrazovnom sustvu
 • Jačanje europskih vrijednosti
 • Jače sudjelovanje mladih u stvaranju budućnosti u kojoj oni žele živjeti
 • Doživotno učenje kako bi ostvarili društvo znanja
 • Obavezni, usaglašeni obrazovni sustavi
 • Međunarodno prizanti nacionalni testovi kako bi ostvarili veću pokretljivost naših studenata
 • Modernizacija i digitalizacija svih škola i kompletnog sustava
 • Veća izdvajanja Europske unije za obrazovne projekte poput Erasmus+
 • Omogučavanje sutdiranja izvan države svim učenicima na najmanje godinu dana
 • Debirokratizacija i veća transparentnost programa razmjene

 IMG_7078

 

Mjere za ostvarivanje ovih ciljeva moraju biti poduzete od svih članica EU, odgovornih ministarstava i najvažnije Vijeća Europe-“…za razvoj kvalitetnog obrazovanja..”(Članak 165-Lisabonski ugovor).

Komentari na članak

Vezani članci

suhsjhsJK

Zagreb

Samo danas i sutra: Besplatna vožnja ZET-ovim tramvajima i busevima

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, Grad Zagreb izašao je u susret građanima i ponudio besplatnu vožnju tramvajima:

https://www.google.hr/search?q=ljetna+tvornica+znanosti&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW553k0NzNAhUEORoKHevZDV0Q_AUICCgB&biw=1024&bih=719#imgrc=JRxdysbP9btKoM%3A

Ljetna tvornica znanosti

Upoznaj svijet oko sebe

Mladi znanstvenici i svi vi, koje zanima svijet koji nas okružuje, prijavite se na Ljetnu tvornicu znanosti, saznajte nešto novo i provedite ljetne praznike korisno!

e

Što sve trebate pročitati?

Objavljen popis lektira za školski esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Koja se djela mogu naći na školskom eseju na državnoj maturi?

http://smotra.unizg.hr/program/

Saznaj sve što te zanima o fakultetima

Smotra Sveučilišta 2015.

Pohađate srednju školu? Planirate upisati fakultet ili višu školu, a imate pitanja, nedoumica ili ste samo željni upoznavanja novih ljudi? Vjerujem da je odgovor '' da'' , stoga je ovo odličan događaj za vas. Ovogodišnja Smotra Sveučilišta održava se od 12. do 14. studenoga 2015. u prostoru Studentskog centra, na poznatoj nam adresi – Savska 25.

sti

Financijska pomoć

Stipendije za učenike trgovačke i poljoprivredne škole

Prijave traju od 10. rujna 2018. godine.