ZET

Od 1. srpnja opet nove cijene karata u ZET-u

z

Pomalo je već zbunjujuće koliko se često mijenja cijena karata ZET-a, a evo što nas očekuje od 1. srpnja.

Od 1. srpnja ZET uvodi novu kartu od 7 kuna za 60 minuta vožnje tramvajima i autobusima, a vožnja uspinjačom poskupjet će s 4 na 5 kuna, piše Jutarnji list.

Što to konkretno znači?

ZET-ove karte od 4 kune za 30 minuta i od 10 kuna za 90 minuta vožnje neće se korigirati, no ubuduće će se moći kupiti samo na kioscima. Putnici koji odluče kupiti kartu u tramvaju ili autobusu, svoju će vožnju morati platiti 15 kuna jer će to biti jedina karta koju će vozači moći prodavati. Kako nam objašnjavaju u Gradu, to je najpovoljnija opcija za gradski proračun jer 20 posto od svake prodane karte ide ZET-ovu vozaču.

– Nakon cjelokupne analize došli smo do zaključka da nam se ne isplati prodaja karata u vozilima. Primjerice, kada vozač proda kartu od 10 kuna, 8 kuna ide nama, a 2 kune idu vozaču. S druge strane, provizija od prodaje karata na kioscima je 4 posto, što je velika razlika. Ako su građani prelijeni da odu do kioska i kupe papirnatu kartu ili da napune vrijednosnu karticu koja je zapravo najjeftinija opcija, onda će svoju vožnju, koliko god trajala, platiti 15 kuna u vozilima ZET-a – objasnila je za Jutarnji list Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo.

Osim zbog financija, kaže, ovu su odluku donijeli i zbog koncentracije vozača te sigurnosti u prometu. Naime, broj prodanih karata kod vozača se povećao 20 puta u posljednjih sedam godina.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način omogućiti bolju protočnost prometa i povećati prihod ZET-a od prodaje karata na godišnjoj razini – istaknula je Jozić.

No, u Sindikatu ZET-a razmišljaju upravo suprotno. Smatraju, kažu, da je to potpuno promašena odluka koja će dovesti do negodovanja putnika, ali i povećanog broja verbalnih i fizičkih napada na vozače.

– Ovakve nepripremljene odluke dovest će do smanjivanja prihoda ZET-a jer će putnici čak opravdano izbjegavati plaćanje karata po višim cijenama, a za uslugu koju neće koristiti. Putnik se od točke A do točke B vozi 4 stanice ili 10 minuta, a u vozilima može kupiti samo kartu od 15 kuna. Naš sindikat je a priori protiv ovakve promašene i skandalozne odluke, koja u biti predstavlja harač prema putnicima i vozačima – istaknuli su iz jednog od sindikata ZET-a.

Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, kaže kako su poslali dopis gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traže hitan sastanak i povlačenje spomenute odluke o prodaji karata.

– Građani će sigurno vršiti pritisak na nas, i to želimo zaustaviti. Ja ih, zapravo, razumijem. Ljudi nemaju uvjete za kupnju karata na kioscima jer ih na većini stajališta uopće nema, a onda će u vozilu morati kupiti jednu jedinu i najskuplju kartu. To ne može završiti na dobro – poručio je Jelić te dodao kako se nada da će im Grad ipak izaći u susret.

Komentari na članak

Vezani članci

a

Napredna fotografija s Damirom Hoykom

Otvorene prijave za Hoykinu Fotosofiju!

Hoyka kaže kako si je prije trinaest godina, kada je pokrenuo taj seminar, zadao misiju da će pronaći talentirane fotografe i dati im priliku da unaprijede svoje znanje i kreativnost, da steknu iskustvo rada s klijentima i medijima te da se s njihovim radom upozna i struka i javnost.

Interliber

Naslovi koje ne smiješ propustiti

Dođi i ti na Interliber!

Ove godine, sajam knjiga, poznatiji kao Interliber održat će se u Zagrebu od 8. do 13. studenoga. Doznaj što nas ove godine očekuje na najvećem sajmu knjiga, i to 39. po redu.

ess

ESEJ

Besplatan sat radionice "Esej za srednjoškolce na engleskom jeziku"

U petak, 16. studenog 2018. godine, u 19 sati i 30 minuta Centar za kreativno pisanje organizira otvoreni sat radionice Eseji za srednjoškolce na engleskom jeziku.

b

Neformalno učenje

O geopolitičkoj situaciji balkanskih zemalja: prijavite se na Balkan Youth Forum

Balkan Youth Forum program je neformalnog učenja namijenjen učenicima u rasponu od 16 do 18 godina koji žele razviti dublje razumijevanje geopolitičke situacije balkanskih zemalja, njihove prošlosti i sadašnjosti s ciljem razvijanja vlastitog kritičkog razmišljanja i ostvarivanja održive suradnje u zajednici.

rijeka

2018./2019.

[RIJEKA] Novčana pomoć učenicima srednje škole i studentima

Grad Rijeka temeljem svog Socijalnog programa zaprima zahtjeve za dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1000 kn redovitim učenicima srednje škole i studentima u 2018./2019. godini.