ZET

Od 1. srpnja opet nove cijene karata u ZET-u

z

Pomalo je već zbunjujuće koliko se često mijenja cijena karata ZET-a, a evo što nas očekuje od 1. srpnja.

Od 1. srpnja ZET uvodi novu kartu od 7 kuna za 60 minuta vožnje tramvajima i autobusima, a vožnja uspinjačom poskupjet će s 4 na 5 kuna, piše Jutarnji list.

Što to konkretno znači?

ZET-ove karte od 4 kune za 30 minuta i od 10 kuna za 90 minuta vožnje neće se korigirati, no ubuduće će se moći kupiti samo na kioscima. Putnici koji odluče kupiti kartu u tramvaju ili autobusu, svoju će vožnju morati platiti 15 kuna jer će to biti jedina karta koju će vozači moći prodavati. Kako nam objašnjavaju u Gradu, to je najpovoljnija opcija za gradski proračun jer 20 posto od svake prodane karte ide ZET-ovu vozaču.

– Nakon cjelokupne analize došli smo do zaključka da nam se ne isplati prodaja karata u vozilima. Primjerice, kada vozač proda kartu od 10 kuna, 8 kuna ide nama, a 2 kune idu vozaču. S druge strane, provizija od prodaje karata na kioscima je 4 posto, što je velika razlika. Ako su građani prelijeni da odu do kioska i kupe papirnatu kartu ili da napune vrijednosnu karticu koja je zapravo najjeftinija opcija, onda će svoju vožnju, koliko god trajala, platiti 15 kuna u vozilima ZET-a – objasnila je za Jutarnji list Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo.

Osim zbog financija, kaže, ovu su odluku donijeli i zbog koncentracije vozača te sigurnosti u prometu. Naime, broj prodanih karata kod vozača se povećao 20 puta u posljednjih sedam godina.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način omogućiti bolju protočnost prometa i povećati prihod ZET-a od prodaje karata na godišnjoj razini – istaknula je Jozić.

No, u Sindikatu ZET-a razmišljaju upravo suprotno. Smatraju, kažu, da je to potpuno promašena odluka koja će dovesti do negodovanja putnika, ali i povećanog broja verbalnih i fizičkih napada na vozače.

– Ovakve nepripremljene odluke dovest će do smanjivanja prihoda ZET-a jer će putnici čak opravdano izbjegavati plaćanje karata po višim cijenama, a za uslugu koju neće koristiti. Putnik se od točke A do točke B vozi 4 stanice ili 10 minuta, a u vozilima može kupiti samo kartu od 15 kuna. Naš sindikat je a priori protiv ovakve promašene i skandalozne odluke, koja u biti predstavlja harač prema putnicima i vozačima – istaknuli su iz jednog od sindikata ZET-a.

Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, kaže kako su poslali dopis gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traže hitan sastanak i povlačenje spomenute odluke o prodaji karata.

– Građani će sigurno vršiti pritisak na nas, i to želimo zaustaviti. Ja ih, zapravo, razumijem. Ljudi nemaju uvjete za kupnju karata na kioscima jer ih na većini stajališta uopće nema, a onda će u vozilu morati kupiti jednu jedinu i najskuplju kartu. To ne može završiti na dobro – poručio je Jelić te dodao kako se nada da će im Grad ipak izaći u susret.

Komentari na članak

Vezani članci

http://www.index.hr/images2/2016-09/Pelc4e99f.jpg

Egzotično stanje elektrona

Hrvatski fizičari otkrili novo stanje elektrona

Novi uspjeh hrvatskih znanstvenika.

z

Uskoro besplatno surfanje u tramvajima

ZET do kraja godine uvodi besplatni internet

ZET će uskoro omogućiti svima koji koriste javni prijevoz da vrijeme krate na internetu!

Maturanti 2017.

Tko pita, ne skita

4 stvari koje treba znati svaki maturant

Donosimo vam korisne informacije koje će vam olakšati stresne maturantske dane.

https://www.antenazadar.hr/wp-content/uploads/2013/08/%C5%A0kolski-ud%C5%BEbenici-knjige.jpg?x50002

Bliži se početak nove školske godine

Gdje nabaviti najpovoljnije udžbenike

Školska godina samo što nije počela te je vrijeme za nabavu udžbenika, ako to već niste obavili do sad. Znajući kako to i nije tako jednostavan i jeftin posao, odlučili smo vam pomoći. Istražili smo za vas gdje najpovoljnije kupiti udžbenike.

d

Dramaturgija

Započeo 9. DeSADU na Akademiji dramske umjetnosti

Posjetite DeSADU, možda će i vas privući studij dramaturgije!