ZET

Od 1. srpnja opet nove cijene karata u ZET-u

z

Pomalo je već zbunjujuće koliko se često mijenja cijena karata ZET-a, a evo što nas očekuje od 1. srpnja.

Od 1. srpnja ZET uvodi novu kartu od 7 kuna za 60 minuta vožnje tramvajima i autobusima, a vožnja uspinjačom poskupjet će s 4 na 5 kuna, piše Jutarnji list.

Što to konkretno znači?

ZET-ove karte od 4 kune za 30 minuta i od 10 kuna za 90 minuta vožnje neće se korigirati, no ubuduće će se moći kupiti samo na kioscima. Putnici koji odluče kupiti kartu u tramvaju ili autobusu, svoju će vožnju morati platiti 15 kuna jer će to biti jedina karta koju će vozači moći prodavati. Kako nam objašnjavaju u Gradu, to je najpovoljnija opcija za gradski proračun jer 20 posto od svake prodane karte ide ZET-ovu vozaču.

– Nakon cjelokupne analize došli smo do zaključka da nam se ne isplati prodaja karata u vozilima. Primjerice, kada vozač proda kartu od 10 kuna, 8 kuna ide nama, a 2 kune idu vozaču. S druge strane, provizija od prodaje karata na kioscima je 4 posto, što je velika razlika. Ako su građani prelijeni da odu do kioska i kupe papirnatu kartu ili da napune vrijednosnu karticu koja je zapravo najjeftinija opcija, onda će svoju vožnju, koliko god trajala, platiti 15 kuna u vozilima ZET-a – objasnila je za Jutarnji list Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo.

Osim zbog financija, kaže, ovu su odluku donijeli i zbog koncentracije vozača te sigurnosti u prometu. Naime, broj prodanih karata kod vozača se povećao 20 puta u posljednjih sedam godina.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način omogućiti bolju protočnost prometa i povećati prihod ZET-a od prodaje karata na godišnjoj razini – istaknula je Jozić.

No, u Sindikatu ZET-a razmišljaju upravo suprotno. Smatraju, kažu, da je to potpuno promašena odluka koja će dovesti do negodovanja putnika, ali i povećanog broja verbalnih i fizičkih napada na vozače.

– Ovakve nepripremljene odluke dovest će do smanjivanja prihoda ZET-a jer će putnici čak opravdano izbjegavati plaćanje karata po višim cijenama, a za uslugu koju neće koristiti. Putnik se od točke A do točke B vozi 4 stanice ili 10 minuta, a u vozilima može kupiti samo kartu od 15 kuna. Naš sindikat je a priori protiv ovakve promašene i skandalozne odluke, koja u biti predstavlja harač prema putnicima i vozačima – istaknuli su iz jednog od sindikata ZET-a.

Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, kaže kako su poslali dopis gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traže hitan sastanak i povlačenje spomenute odluke o prodaji karata.

– Građani će sigurno vršiti pritisak na nas, i to želimo zaustaviti. Ja ih, zapravo, razumijem. Ljudi nemaju uvjete za kupnju karata na kioscima jer ih na većini stajališta uopće nema, a onda će u vozilu morati kupiti jednu jedinu i najskuplju kartu. To ne može završiti na dobro – poručio je Jelić te dodao kako se nada da će im Grad ipak izaći u susret.

Komentari na članak

Vezani članci

Srednjoškolke (2) razgovaraju

Kako se pripremiti za školsku godinu?

Kako se pripremiti za školsku godinu?

Kako se pripremiti za školsku godinu?

USRED logo

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca

NVURH

Novi saziv, nova snaga

U MZOS-u održana konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća učenika

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 20. ožujka, održana je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća učenika, najvišega predstavničkog tijela učenika osnovnih i srednjih škola. Vijeće se sastoji od 21 člana iz 21 županije.

2

Za osnovne i srednje škole

Natječaj za literarno stvaralaštvo Gradske knjižnice Crikvenica, glavna nagrada - vikend u Crikvenici

Gradska knjižnica Crikvenica objavila je natječaj za literarne radove na zadanu temu učenika osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske. Pravo sudjelovanja imaju učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola s područja Republike Hrvatske.

1

Ekologija

Projekt "Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode" - radionice, istraživanja...

Udruga Bioteka dolazi u regionalne centre Osijek, Rijeka, Zagreb i Split i mladima u dobi od 15 do 30 godina donosi projekt „Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode ”. Glavni cilj projekta jest osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u prepoznavanju i rješavanju pitanja zaštite okoliša i prirode u lokalnim sredinama.