Novi udžbenici – s istim nastavnim sadržajem

Novi udžbenici – s istim nastavnim sadržajem

Učenje

Novi udžbenici – s istim nastavnim sadržajem

Tradicionalno, učenici i roditelji i ovu su školsku godinu dočekali s ogorčenjem. Ponovo novi šok za ionako preskroman kućni budžet većine građana. Ove godine uslijedili su novi udžbenici. Sve to ne bi ni bilo toliko loše da sadržaj “novih” udžbenika nije gotovo identičan sadržaju starih udžbenika.

Međunarodna procjena znanja i vještina PISA pokazala je da su hrvatski 15-godišnjaci značajno ispod prosjeka među učenicima 65 zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Hrvatski školarci nemaju osnovnu matematičku, čitalačku i financijsku pismenost, kao niti sposobnost rješavanja problema u stvarnom životu. Debelo kaskamo po znanju za kolegama iz ostalih zemalja, što nije ni čudo s obzirom na naše školstvo.

Mijenjanje samo udžbenika, a ne i mijenjanje nastavnog programa, apsurdno je samo po sebi. Profesori predaju, a učenici uče po zastarjelim nastavnim programima što je očito našim vlastima manji problem od učenja iz starih udžbenika. Pogotovo ako za primjer uzmemo gimnazije koje uče po nastavnom programu koji potječe iz davne 1994., kada sadašnji gimnazijalci nisu bili ni rođeni. Naravno da u gradivu nekih predmeta nema previše prostora za promjene, no unatoč tome nevjerojatno je da se program nije mijenjao punih dvadeset godina.

Iako su u proljeće 2013. mnogi, pa čak i dio izdavača, upozoravali da nije vrijeme za nove udžbenike jer se nastavni programi nisu mijenjali i kako će to biti dodatni udar na standard građana, tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović odlučio je da su potrebni.

Dok je u nekim europskim državama na snazi odredba prema kojoj se novi udžbenik tiska ako se mijenja najmanje 25 posto sadržaja, u Hrvatskoj je situacija daleko gora.Većina “novih” udžbenika razlikuje se od starih samo po “kozmetičkim promjenama” – fontovima, bojama, pokojem izmijenjenom poretku riječi ili rečenica. Osim grafičkih promjena, ujednačen je format udžbenika, koji su i neznatno lakši zbog manje gramaže papira. Ipak, to nisu dovoljni argumenti za tiskanje ogromnog broja novih udžbenika.

Novi ministar, Vedran Mornar sa žaljenjem priznaje da on više nije mogao učiniti ništa u vezi bezrazložnog tiskanja novih udžbenika prema odluci bivšeg ministra.

Na kraju bi se dalo zaključiti da je kupnja novih udžbenika još jedna u nizu grešaka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koju će skupo platiti naši građani.

Komentari na članak

Vezani članci

jednakost i tolerancija protiv nasilja

projekt pod pokroviteljstvom Europske unije

Jednakost i tolerancija protiv nasilja

Na trodnevnom seminaru pod nazivom "Jednakost i tolerancija protiv nasilja" održanom u organizaciji Udruge srednjoškolaca, te financiran sredstvima Europske unije kroz Program Mladi na djelu, proteklog su vikenda u Iloku sudjelovali učenici srednjih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije.

s

Wings For Life World Run 2017.

U nedjelju 7. svibnja studenti svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci trčali su za one koji ne mogu!

Humanitarna utrka Wings For Life World Run održala se ove nedjelje 7. svibnja po četvrti put u Zadru gdje su sudjelovali i studenti svih fakulteta i sveučilišnih odjela Sveučilišta u Rijeci. Za izlječenje nepovratnog oštećenja vratne kralježnice trčalo je čak 396 riječkih studenata, čime su postigli titulu 10. najvećeg tima na svijetu i čak najvećeg studentskog tima ikada u povijesti Wings For Life utrke na cijelom svijetu! 

Obilježena knjiga za učenje

U novoj školskoj godini...

U novoj školskoj godini...

U novoj školskoj godini...

ess

ESEJ

Besplatan sat radionice "Esej za srednjoškolce na engleskom jeziku"

U petak, 16. studenog 2018. godine, u 19 sati i 30 minuta Centar za kreativno pisanje organizira otvoreni sat radionice Eseji za srednjoškolce na engleskom jeziku.

n

Uhvati mikrofon

Besplatna radionica za mlade željne spikerskog iskustva

Udruga VANG organizira besplatnu radionicu "Osnove spikerskog zanata" uz potporu Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.