Izniman uspjeh

MJESEC DANA U SAD-u: Ivan Trlin, član Upravnog odbora USRED-a, dobitnik je stipendije američkog ministarstva US Department of State!

2

 Tijekom ove jednomjesečne razmjene Ivan će posjetiti sjedište DoS-a u Washingtonu, Philadelphiju te još mnoga zanimljiva kulturna i povijesna mjesta. Provest će 10 dana u američkoj obitelji. Isto tako će na Wake Forest Universityju pohađati predavanja iz predmeta kao što su Građanstvo i konflikt, Argumentacija i debata...

Ivan Trlin, član Upravnog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske i učenik 3. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, ovogodišnji je dobitnik stipendije američkog ministarstva US Department of State pod nazivom BFTF (Benjamin Franklin Transatlantic Fellow Summer Institute) u sklopu koje će kao jedini predstavnik Republike Hrvatske zajedno s još 34 predstavnika europskih zemalja i 10 američkih srednjoškolaca provesti mjesec dana na Wake Forest University u Winston-Salemu, North Carolina. BFTF je jedinstveni jednomjesečni program razmjene učenika koji mladim aktivistima iz 35 europskih zemalja daje priliku da usavrše svoje znanje u SAD-u. Program je osnovao US Department of State koji ga u potpunosti sponzorira. Naime, svake godine Veleposlanstvo SAD-a raspisuje natječaj za dobivanje stipendije, a nakon prijave slijedi strogi selekcijski postupak uz veliku konkurenciju. Uz obrazac prijave šalju se 2 pisma preporuke te 2 eseja na engelskom jeziku, a samo najbolji kandidati bivaju pozvani na interviju na kojem se testiraju učenikove motivacije za prijavu te poznavanje engleskog jezika.
"Intervju sam odradio u utorak, a u srijedu su me već zvale gospođe Vanja Ratković i Laura Djuragic iz Veleposlanstva da me obavijeste da sam upravo ja izabran, što u tom trenutku nisam mogao vjerovati jer sam mislio da sanjam. Naime, rekle su da će mi javiti ishod natječaja do kraja tjedna, a ne već sutra, tako da sam prvo trebao neko vrijeme da se saberem i dođem k sebi. Nakon toga je uslijedilo uzastopno ponavljanje:"Hvala Vam, thank you!", prisjeća se Ivan kroz smijeh te dodaje: "Nadam se da ću vjerodostojno predstavljati Hrvatsku i opravdati ukazano povjerenje!"
 Tijekom ove jednomjesečne razmjene Ivan će posjetiti sjedište DoS-a u Washingtonu, Philadelphiju te još mnoga zanimljiva kulturna i povijesna mjesta. Provest će 10 dana u američkoj obitelji. Isto tako će na Wake Forest Universityju pohađati predavanja iz predmeta kao što su Građanstvo i konflikt, Argumentiranje i debatiranje... Na ovaj će način svi učenici usavršiti svoja znanja i vještine i po povratku u svoju matičnu zemlju bit će osposobljeni za nasatavak sudjelovanja u građanskom aktivizmu. 
"Izuzetno sam polaskan što sam upravo ja izabran i radujem se posjetu SAD-u jer ću na jedinstven način imati priliku upoznati američku povijest i kulturu te ljude iz cijele Europe i SAD-a . Uz to ću i naučiti mnogo toga od iskusnih predavača i voditelja programa. Ovim putem želim se još jednom zahvaliti Veleposlanstvu SAD-a u RH na ukazanom povjerenju", zaključuje Ivan. 

Komentari na članak

Vezani članci

Skupština 18'

Održana Skupština USRED-a

Izabrano novo vodstvo Udruge srednjškolaca Hrvatske

Dana 26. svibnja, 2018. godine u Zagrebu (Sv. Duh 26.) održana je druga po redu Izvanredna skupština Udruge srednjoškolaca Hrvatske na kojoj je, između ostalog, birano novo rukovodstvo odnosno novi članovi Upravnog odbora, predsjednica i dopredsjednik.

OBESSU

Donesena Rezolucija o ocjenjivanju

OBESSU: Osma europska konvencija

„Rezoluciju o ocjenjivanju “ koja će nakon što bude usvojena na Generalnoj skupštini, koja će biti održana u srpnju mjesecu u Estoniji, biti vodilja europske srednjoškolske politike na ovu temu.

suhsjhsJK

Od 1. veljače ZET uvodi polusatnu kartu za gradski prijevoz

Par stanica za par kuna

Od prvoga veljače ZET će, uz postojeću kartu od 10 kuna i trajanja 90 minuta, uvesti i polusatnu kartu po cijeni od četiri kune.

INA d.d.

Znanost je cool

Prijavi se na natječaj Junior freshhh

Junior Freshhh je natjecanje koje se provodi na razini MOL Grupe, a u njemu je u proteklih šest godina sudjelovalo više od 10 tisuća učenika koji su zainteresirani za područje prirodnih znanosti

n

Uhvati mikrofon

Besplatna radionica za mlade željne spikerskog iskustva

Udruga VANG organizira besplatnu radionicu "Osnove spikerskog zanata" uz potporu Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.