Izniman uspjeh

MJESEC DANA U SAD-u: Ivan Trlin, član Upravnog odbora USRED-a, dobitnik je stipendije američkog ministarstva US Department of State!

2

 Tijekom ove jednomjesečne razmjene Ivan će posjetiti sjedište DoS-a u Washingtonu, Philadelphiju te još mnoga zanimljiva kulturna i povijesna mjesta. Provest će 10 dana u američkoj obitelji. Isto tako će na Wake Forest Universityju pohađati predavanja iz predmeta kao što su Građanstvo i konflikt, Argumentacija i debata...

Ivan Trlin, član Upravnog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske i učenik 3. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, ovogodišnji je dobitnik stipendije američkog ministarstva US Department of State pod nazivom BFTF (Benjamin Franklin Transatlantic Fellow Summer Institute) u sklopu koje će kao jedini predstavnik Republike Hrvatske zajedno s još 34 predstavnika europskih zemalja i 10 američkih srednjoškolaca provesti mjesec dana na Wake Forest University u Winston-Salemu, North Carolina. BFTF je jedinstveni jednomjesečni program razmjene učenika koji mladim aktivistima iz 35 europskih zemalja daje priliku da usavrše svoje znanje u SAD-u. Program je osnovao US Department of State koji ga u potpunosti sponzorira. Naime, svake godine Veleposlanstvo SAD-a raspisuje natječaj za dobivanje stipendije, a nakon prijave slijedi strogi selekcijski postupak uz veliku konkurenciju. Uz obrazac prijave šalju se 2 pisma preporuke te 2 eseja na engelskom jeziku, a samo najbolji kandidati bivaju pozvani na interviju na kojem se testiraju učenikove motivacije za prijavu te poznavanje engleskog jezika.
"Intervju sam odradio u utorak, a u srijedu su me već zvale gospođe Vanja Ratković i Laura Djuragic iz Veleposlanstva da me obavijeste da sam upravo ja izabran, što u tom trenutku nisam mogao vjerovati jer sam mislio da sanjam. Naime, rekle su da će mi javiti ishod natječaja do kraja tjedna, a ne već sutra, tako da sam prvo trebao neko vrijeme da se saberem i dođem k sebi. Nakon toga je uslijedilo uzastopno ponavljanje:"Hvala Vam, thank you!", prisjeća se Ivan kroz smijeh te dodaje: "Nadam se da ću vjerodostojno predstavljati Hrvatsku i opravdati ukazano povjerenje!"
 Tijekom ove jednomjesečne razmjene Ivan će posjetiti sjedište DoS-a u Washingtonu, Philadelphiju te još mnoga zanimljiva kulturna i povijesna mjesta. Provest će 10 dana u američkoj obitelji. Isto tako će na Wake Forest Universityju pohađati predavanja iz predmeta kao što su Građanstvo i konflikt, Argumentiranje i debatiranje... Na ovaj će način svi učenici usavršiti svoja znanja i vještine i po povratku u svoju matičnu zemlju bit će osposobljeni za nasatavak sudjelovanja u građanskom aktivizmu. 
"Izuzetno sam polaskan što sam upravo ja izabran i radujem se posjetu SAD-u jer ću na jedinstven način imati priliku upoznati američku povijest i kulturu te ljude iz cijele Europe i SAD-a . Uz to ću i naučiti mnogo toga od iskusnih predavača i voditelja programa. Ovim putem želim se još jednom zahvaliti Veleposlanstvu SAD-a u RH na ukazanom povjerenju", zaključuje Ivan. 

Komentari na članak

Vezani članci

k

Najbogatije jednodnevno slavlje kazališne umjetnosti

Počinje 9. po redu i dosad najbogatija Noć kazališta

Događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

y

Od 6. do 13. kolovoza

Prijavi se na International Youth Week 2018!

Kreativan si? Voliš učiti nove stvari? Voliš se družiti i upoznavati nove ljude? Ukoliko imaš neku karakteristiku od navedenih ili voliš nešto od navedenog, ovaj projekt prava je prilika za tebe!

suhsjhsJK

Zagreb

Samo danas i sutra: Besplatna vožnja ZET-ovim tramvajima i busevima

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, Grad Zagreb izašao je u susret građanima i ponudio besplatnu vožnju tramvajima:

http://p5cdn4static.sharpschool.com/UserFiles/Servers/Server_3033802/Image/Livonia/Emerson/Colling/Stem.png

Prvi put STEM stipendije za STEM brucoše i studente

Stipendije za STEM brucoše i studente

U akademskoj godini 2017./2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja započinje provoditi projekt „Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima znanosti (STEM)“, koji će se financirati iz Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.' u sklopu Europskoga socijalnog fonda.

Gimnazija Fran Galović Koprivnica

Tamo je ekipa

10 najpoželjnijih srednjih škola u Hrvatskoj

Kao i svake godine, dođe red na osmaše da odluče koju će srednju pohađati. Svatko ima drugačije kriterije odabira škole, a podatci sa stranice upisi.hr pokazali su koje se to škole nalaze na samom vrhu.