Najmlađi književni blogger

Marko Žanetić - tek mu je 15, a piše recenzije i uskoro planira prvu knjigu

z

Marko vodi blog o književnosti i Facebook stranicu s više od 5000 lajkova.

Iako mu je tek 15 godina, Marko vodi blog o književnosti te Facebook stranicu na kojoj okuplja više od 5000 knjigoljubaca.
Svoje slobodno vrijeme provodi pišući recenzije i objavljujući vijesti iz svijeta knjige, a iza sebe već ima nekoliko objavljenih priča, od kojih jednu u međunarodnoj zbirci.

Književni prijatelji

Marko Žanetić petnaestogodišnjak je koji živi u Blatu na Korčuli, a pohađa srednju ekonomsku školu u obližnjoj Veloj Luci. Naoko običan tinejdžer koji trenira tenis, voli druženja s prijateljima i nogomet, ipak se po nečemu razlikuje od vršnjaka. Naime, Marko je najmlađi hrvatski književni bloger, voditelj Facebook stranice Knjigoljubav koja broji više od 5000 članova te voditelj istoimene grupe u kojoj je znan kao voditelj književnih web rasprava. Dosad je objavio preko dvadeset recenzija na internet portalima i lokalnom tjedniku.

Najčešće su to naslovi za mlade, poput Harryja Pottera, ali čita i ozbiljnije štivo. Tako je nedavno objavio svoju recenziju na “Svitanje u Jeninu” palestinske književnice Susan Abulhawe.

Također, njegova je priča “Misteriozni događaj” objavljena u međunarodnoj zbirci “Tajne nemirnog kvarta” kada je imao samo 14 godina. Ovaj skromni mladić rano je zavolio knjige. “Kaže se da jabuka ne pada daleko od stabla. Moja je majka profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka pa mi je ona od malena čitala slikovnice i prenijela tu ljubav prema čitanju.

” Kako je rastao i sve više čitao knjige i promišljao o njima, poželio je svoje zapažanja podijeliti, no nije imao s kim jer većina njegovih prijatelja iz školskih klupa čita samo lektire. A književnost je, kako Marko kaže, mnogo više od lektire. Nije mu žao ni kad ga ponekad zadirkuju jer zna da je teško promijeniti nečije mišljenje pa se stoga bolje fokusirati na ono što voliš.

Život na otoku

“Zamisao je bila da objavljujem preporuke, novosti i zanimljivosti te da Knjigoljubav postane odredište za diskutiranje o knjigama. Upoznao sam i sprijateljiio se s mnogo divnih autora kao što su Kate Mijić, odnosno Kate Mitchell, Frane Herenda i Mirko Božić. Ipak, najveći su mu uzori hrvatski književnici Kristian Novak i Miro Gavran.

Rado uči od velikih imena jer, kako kaže, želja mu je jednog dana objaviti vlastitu knjigu. “Bio bi to roman o otoku, načinu života na otoku. Život na takvome mjestu nije jednostavan, ali je inspirativan, zaključuje mladi književnik.

Komentari na članak

Vezani članci

1

Znanost

Otvoreno natjecanje za srednjoškolce „Znanstvenik u meni!“

Tim studenata, znanstvenika i komunikatora znanosti organizira inauguralno natjecanje u komunikaciji znanosti "Znanstvenik u meni!" namijenjeno srednjoškolcima i srednjoškolkama u Republici Hrvatskoj.

Naslovna

VELIKI USPJEH NAŠIH MATEMATIČARA NA SREDNJOEUROPSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI U AUSTRIJI

Hrvatski matematičari „pomeli“ konkurenciju na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji

10. Srednjoeuropska matematička olimpijada održala se od 22. do 28. kolovoza u austrijskom gradu Vöcklabrucku. Naši su učenici postigli izvanredan uspjeh.

USRED logo

Izjave novoizabranih tijela Udruge

Novi ustroj USRED-a

Udruga srednjoškolaca Hrvatske izabrala je novo vodstvo!

jljd

Bolja Hrvatska

Bolja Hrvatska: Hrvatski srednjoškolci oduševili na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi

Hrvatski učenici još jednom su briljirali na natjecanju iz prirodnih znanosti! Kako su na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi prošli Ilija, Borna, Luca i Silvestar, pročitatjte u nastavku!

https://www.antenazadar.hr/wp-content/uploads/2013/08/%C5%A0kolski-ud%C5%BEbenici-knjige.jpg?x50002

Bliži se početak nove školske godine

Gdje nabaviti najpovoljnije udžbenike

Školska godina samo što nije počela te je vrijeme za nabavu udžbenika, ako to već niste obavili do sad. Znajući kako to i nije tako jednostavan i jeftin posao, odlučili smo vam pomoći. Istražili smo za vas gdje najpovoljnije kupiti udžbenike.