Informiraj se na vrijeme

Koje vrste studija postoje?

Pisanje zadaće

U Hrvatskoj postoji veliki broj studijskih programa, što javnih, što privatnih, a oni se dijele na sveučilišne i stručne studije. Prilikom prijave u sustavu Postani student za učenike je važno da znaju njihove osnovne karakteristike. Studiranje u tzv. bolonjskom sustavu podrazumijeva skupljanje ECTS bodova čiji je broj karakterističan za svaku razinu studija te iz njih proizlaze i stečeni akademski nazivi. Sveučilišni studiji osposobljavaju studente za rad te za razvoj i primjenu znanstvenih i stručnih postignuća.

Oni u pravilu obuhvaćaju tri razine obrazovanja. Preddiplomski sveučilišni studij traje tri do četiri godine i njegovim završetkom stječe se akademski naziv prvostupnik (baccalaureus). Nakon toga student može upisati diplomsku razinu studija koja traje jednu do dvije godine i čijim završetkom stječe akademski naziv magistar, uz naznaku struke. Završetkom ove dvije razine student je spreman za svijet rada, a ako želi nastaviti obrazovanje i baviti se znanstvenim radom, može upisati poslijediplomski studij.

U nekim su područjima prve dvije razine integrirane u jedinstveni studij u trajanju od pet ili šest godina. Takvi su primjeri studij prava, medicine, dentalne medicine, veterinarske medicine, farmacije, učiteljski studij i sl.

Stručni studiji usmjereni su na pružanje primjerene razine konkretnih operativnih znanja i vještina koje pripremaju studente za neposredno uključivanje u proces rada. Oni obuhvaćaju dvije razine: stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij. Stručni studij u pravilu traje dvije do tri godine i njegovim završetkom student stječe naziv stručni pristupnik (za studije u trajanju od dvije godine, tj. s manje od 180 ECTS bodova) ili stručni prvostupnik (baccalaureus) uz naznaku struke.

Nakon toga postoji i razina specijalističkog stručnog studija koji traje jednu do dvije godine i čijim se završetkom stječe nazivstručni specijalist uz naznaku struke. Stručni studiji ne postoje u svim područjima, pa tako primjerice ako želite biti nastavnik engleskog jezika ili meteorolog, nećete naći studijski program u grupi stručnih studija. Ova vrsta studija prisutna je u području tehnike, ekonomije, dijelova prava i zdravstva.

Opširnije o mogućnostima upisa na pojedine studije, ovogodišnjoj državnoj maturi i predmetima koje ćeš morati polagati za upis na željeni fakultet saznaj iz prve ruke. Dođi s prijateljima na BESPLATNO SAVJETOVANJE o državnoj maturi u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku na koje se prijavilo već više od 1000 maturanta. Provjeri termin u svom gradu, pozovi prijatelje i svi rezervirajte mjesto na linku drzavnamatura.hr/karijerno-savjetovanje

Ovih dana započele su i upisi na pripreme za državnu maturu Otvorenog učilišta Algebra diljem Hrvatske. A samo DANAS, 20. rujna, Algebra ti omogućuje Back to School popust od 20% za upis! Kako do najpovoljnijih priprema za državnu maturu saznaj ovdje: http://drzavnamatura.hr/back-to-school/

Komentari na članak

Vezani članci

b

Brač čeka mlade filmofile

BFF: Filmska škola

BFF: FILMSKA ŠKOLA će kroz četverodnevne aktivnosti upoznati polaznike s osnovama nastajanja filma. Mentorirani od strane vrhunskih profesionalaca iz svijeta filma, polaznici će moći saznati sve tajne zanata te razvijati i ideju za vlastiti film.

izvor:vlastiti

Pobjednički tim putuje u Bruxelles u posjet EU parlamentu

Izabrani pobjednici natječaja Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju

Zadatak je bio osmisliti i snimiti video u trajanju do 3 minute u kojem ćeš predstaviti svoj zavičaj i upoznati mlade Europljane sa znamenitostima svoga zavičaja. Prijaviti su se mogli svi redovni učenici srednje škole u šk. g. 2015./2016. iz Republike Hrvatske pod uvjetom da na dan 18.5.2016. imaju 18 godina.

http://www.kids-world-travel-guide.com/images/xspain_map_ssk_383523706.jpg.pagespeed.ic.JUQiU2eeI3.jpg

Informacije iz Ministarstva

Maturalna putovanja u Španjolsku?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je danas dopis svim srednjim školama u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo koliko njih u skorije vrijeme idu na planirane izlete u Barcelonu, odnosno Španjolsku općenito s obzirom na jučerašnji teroristički napad.

x

Jeste li pitali učenike

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca Hrvatske

Izvještaj s druge Generalne skupštine Udruge srednjoškolaca Hrvatske o dosadašnjem radu te o novoizabranim tijelima Udruge.

Radionica

Centar za mlade Vas poziva

Otvorene su prijave za etičko-dramsku radionicu za mlade

Odlična radionica za sve one koji imaju skriveni glumački talent i one koji žele učiti o sebi.