Informiraj se na vrijeme

Koje vrste studija postoje?

Pisanje zadaće

U Hrvatskoj postoji veliki broj studijskih programa, što javnih, što privatnih, a oni se dijele na sveučilišne i stručne studije. Prilikom prijave u sustavu Postani student za učenike je važno da znaju njihove osnovne karakteristike. Studiranje u tzv. bolonjskom sustavu podrazumijeva skupljanje ECTS bodova čiji je broj karakterističan za svaku razinu studija te iz njih proizlaze i stečeni akademski nazivi. Sveučilišni studiji osposobljavaju studente za rad te za razvoj i primjenu znanstvenih i stručnih postignuća.

Oni u pravilu obuhvaćaju tri razine obrazovanja. Preddiplomski sveučilišni studij traje tri do četiri godine i njegovim završetkom stječe se akademski naziv prvostupnik (baccalaureus). Nakon toga student može upisati diplomsku razinu studija koja traje jednu do dvije godine i čijim završetkom stječe akademski naziv magistar, uz naznaku struke. Završetkom ove dvije razine student je spreman za svijet rada, a ako želi nastaviti obrazovanje i baviti se znanstvenim radom, može upisati poslijediplomski studij.

U nekim su područjima prve dvije razine integrirane u jedinstveni studij u trajanju od pet ili šest godina. Takvi su primjeri studij prava, medicine, dentalne medicine, veterinarske medicine, farmacije, učiteljski studij i sl.

Stručni studiji usmjereni su na pružanje primjerene razine konkretnih operativnih znanja i vještina koje pripremaju studente za neposredno uključivanje u proces rada. Oni obuhvaćaju dvije razine: stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij. Stručni studij u pravilu traje dvije do tri godine i njegovim završetkom student stječe naziv stručni pristupnik (za studije u trajanju od dvije godine, tj. s manje od 180 ECTS bodova) ili stručni prvostupnik (baccalaureus) uz naznaku struke.

Nakon toga postoji i razina specijalističkog stručnog studija koji traje jednu do dvije godine i čijim se završetkom stječe nazivstručni specijalist uz naznaku struke. Stručni studiji ne postoje u svim područjima, pa tako primjerice ako želite biti nastavnik engleskog jezika ili meteorolog, nećete naći studijski program u grupi stručnih studija. Ova vrsta studija prisutna je u području tehnike, ekonomije, dijelova prava i zdravstva.

Opširnije o mogućnostima upisa na pojedine studije, ovogodišnjoj državnoj maturi i predmetima koje ćeš morati polagati za upis na željeni fakultet saznaj iz prve ruke. Dođi s prijateljima na BESPLATNO SAVJETOVANJE o državnoj maturi u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku na koje se prijavilo već više od 1000 maturanta. Provjeri termin u svom gradu, pozovi prijatelje i svi rezervirajte mjesto na linku drzavnamatura.hr/karijerno-savjetovanje

Ovih dana započele su i upisi na pripreme za državnu maturu Otvorenog učilišta Algebra diljem Hrvatske. A samo DANAS, 20. rujna, Algebra ti omogućuje Back to School popust od 20% za upis! Kako do najpovoljnijih priprema za državnu maturu saznaj ovdje: http://drzavnamatura.hr/back-to-school/

Komentari na članak

Vezani članci

http://srednja.hr/Photos/Posteri/poster380.jpg

Odabir studija na dlanu

Financije i studiranje

Kako upravljati troškovima uz studij i izabrati najbolju opciju?

https://www.skolskiportal.hr/clanak/8162-i-matematicka-reprezentacija-hrvatske-je-u-rio-de-janeiru/

BRAZIL: U TIJEKU JE 58. MEĐUNARODNA MATEMATIČKA OLIMPIJADA (IMO)

I matematička reprezentacija Hrvatske je u Rio de Janeiru

Od 12. do 23. srpnja 2017. Rio de Janeiro je domaćin 58. međunarodne matematičke olimpijadu (IMO 2017), prvog izdanja IMO-a koje će se održati u Brazilu.

Kalkulator

EKSKLUZIVNO

Na maturi iz Matematike zabranjuje se korištenje kalkulatora

NCVVO već nekoliko godina razmišlja o zabrani kalkulatora, a čim je Ministarstvo obrazovanja dalo zeleno svjetlo, ova promjena unesena je u ispitni katalog državne mature iz Matematike.

o

Orašar

Orašar

Orašar

suhsjhsJK

ZET opet uvodi super novosti!

Novosti iz ZET-a: Dvije ključne tramvajske linije mijenjaju trase!

''Profesore, znam da sam prekoračio akademsku četvrt, ali mijenjam 3 tramvaja do faxa!''- E pa ovakve izjave više se neće uvažavati mnogim studentima! Linije 5 i 7 dobile su nešto duže trase nego što su bile, a mnogi studenti zbog toga ne moraju mijenjati tramvaje do fakulteta!