IZ KUHINJE NE IZLAZI SATIMA

Kako 17-godišnji Marko svoj hobi pretvara u uspješan posao

m

Dogodi se da iz kuhinje ne izađe nekoliko sati. Svoju strast provodi u djelo čim uhvati malo vremena, a vrhunske fotografije obožavanih slastica dovele su i do brojnih poslovnih prilika. Marko Josipović ili, kako ga mnogi zovu, 'Marko Bakes', sedamnaestogodišnjak je koji svoj hobi polako pretvara u posao, a iskustva mu ne manjka jer slastice priprema već osam godina.

U dobi od devet godina prvi je put zatražio svoju mamu da mu prepusti kuhinju. Kako sam kaže, radilo se o jednostavnom čokoladnom biskvitu koji je, bez obzira na to što je to bio njegov prvi pokušaj, uspio. Danas se ne ustručava isprobati i mnogo kompliciranije recepte. Ljubav za kolače i pripremu koja često potraje i nekoliko sati objašnjava jednostavnim riječima: "Volim raditi kolače jer volim jesti."

Dvije godine od početka njegova kulinarskog hobija Marko se počeo koristiti i društvenim mrežama. Osim uobičajenih aktivnosti kojima se ljudi bave u onlinesvijetu, vrlo je mlad uočio i moć koju društvene onlineplatforme imaju. Shvatio je da do publike koja će pratiti njegov sadržaj može doprijeti na jednostavan način. Uz mobitel koji garantira dobru fotografiju, Huawei P10, Marku ne treba ništa više jer kreativnost i talent potreban za izradu slastica već ionako ima u sebi.

Društvena online platforma na kojoj Marko najviše voli objavljivati svoje recepte i fotografije slastica koje je sam pripremio jest njegov blog Marko Bakes i jedna od najpopularnijh mreža današnjice – Instagram, na kojoj objavljuje na profilu marko_bakes. Na svom blogu piše na engleskom jezikukako bi njegove objave dosegnule globalnu razinu. Od pogleda na njegov profil na Instagramu u nekoliko sekundi možete ogladniti jer koliki trud ulaže u pripremu i izradu slastica, toliki ulaže i u aranžiranje potrebno za savršenu fotografiju.

"Nitko me nije učio fotografirati, iako u obitelji imam kvalitetne fotografe. Mislim da najbolje učim metodom pokušaja i promašaja", kaže 17-godišnji Marko.

Nakon što su se društvenim mrežama počele širiti njegove fotografije i objave, upiti za poslovne suradnje postajali su sve češći. Sudjelovao je i u pripremi slastica na poznatim zagrebačkim događajima, pripremao brendirane kolače, a često s njim kontaktiraju brendovi iz svijeta kulinarstva s kojima ostvaruje suradnje.

Pred Markom je još jedna godina srednjoškolskog obrazovanja u X. gimnaziji Ivan Supek. Donedavno je zamišljao kako će njegov nastavak školovanja ići u kulinarskom smjeru, ali kaže kako ne želi odbaciti ni mogućnosti koje bi mu ponudila matematika, pa je sada njegova želja upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. A obećaje nam, kuhanjem će se baviti svake slobodne minute, a jednog dana svoju ljubav i hobi pretvoriti u pravi poslovni plan.

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

n

Kultura

Noć muzeja 2018: Uživajte u događanjima na brojnim lokacijama u Zagrebu!

Noć muzeja 2018. održat će se 26. siječnja od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći. Ulaz je besplatan.

klio

OD 8. DO 11. SVIBNJA 2018.

Festival povijesti Kliofest 2018.

Pozivamo vas na otvorenje petog po redu Festivala povijesti i sajama knjiga Kliofest 2018. koje će biti održano u utorak, 8. svibnja u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Festival će biti otvoren do 11. svibnja.

t

Zlatno doba

CRNO-BIJELI SVIJET: Započelo snimanje 3. sezone hrvatske serije koja budi nostalgiju i dobru glazbu

Treću sezonu serije koja spaja svevremensku glazbu i duh jednog doba kada se po ploče i traperice odlazilo u Trst, vozilo na parne i neparne dane, zidove obljepljivalo posterima, cure osvajalo pismima i pozivom na slušanje nove ploče Pankrta, riskiralo glavu za dobar novinarski članak i uvjerenja, odlazilo na koncete i u kino, vozilo fiću i do Kosova za najboljeg prijatelja u vojsci, očekujte u još boljim nastavcima već ove jeseni.

IA

Usavrši svoje vještine!

Ovog ljeta održava se Innovation Academy u Zagrebu

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, organizator najveće internacionalne konferencije za mlade u Jugoistočnoj Europi – LEAP Summit-a u suradnji s Visokim učilištem Algebra i Tehnološkim parkom Razvojne agencije u Zagrebu organizira ovo ljeto u Zagrebu intenzivnu ljetnu školu za srednjoškolce – Innovation Academy.

ia

Uči od najboljih!

Innovation Academy 2018

U razdoblju od 20. do 24. kolovoza na Visokom Učilištu Algebra održat će se druga ljetna škola Innovation Academy u organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI).