IZ KUHINJE NE IZLAZI SATIMA

Kako 17-godišnji Marko svoj hobi pretvara u uspješan posao

m

Dogodi se da iz kuhinje ne izađe nekoliko sati. Svoju strast provodi u djelo čim uhvati malo vremena, a vrhunske fotografije obožavanih slastica dovele su i do brojnih poslovnih prilika. Marko Josipović ili, kako ga mnogi zovu, 'Marko Bakes', sedamnaestogodišnjak je koji svoj hobi polako pretvara u posao, a iskustva mu ne manjka jer slastice priprema već osam godina.

U dobi od devet godina prvi je put zatražio svoju mamu da mu prepusti kuhinju. Kako sam kaže, radilo se o jednostavnom čokoladnom biskvitu koji je, bez obzira na to što je to bio njegov prvi pokušaj, uspio. Danas se ne ustručava isprobati i mnogo kompliciranije recepte. Ljubav za kolače i pripremu koja često potraje i nekoliko sati objašnjava jednostavnim riječima: "Volim raditi kolače jer volim jesti."

Dvije godine od početka njegova kulinarskog hobija Marko se počeo koristiti i društvenim mrežama. Osim uobičajenih aktivnosti kojima se ljudi bave u onlinesvijetu, vrlo je mlad uočio i moć koju društvene onlineplatforme imaju. Shvatio je da do publike koja će pratiti njegov sadržaj može doprijeti na jednostavan način. Uz mobitel koji garantira dobru fotografiju, Huawei P10, Marku ne treba ništa više jer kreativnost i talent potreban za izradu slastica već ionako ima u sebi.

Društvena online platforma na kojoj Marko najviše voli objavljivati svoje recepte i fotografije slastica koje je sam pripremio jest njegov blog Marko Bakes i jedna od najpopularnijh mreža današnjice – Instagram, na kojoj objavljuje na profilu marko_bakes. Na svom blogu piše na engleskom jezikukako bi njegove objave dosegnule globalnu razinu. Od pogleda na njegov profil na Instagramu u nekoliko sekundi možete ogladniti jer koliki trud ulaže u pripremu i izradu slastica, toliki ulaže i u aranžiranje potrebno za savršenu fotografiju.

"Nitko me nije učio fotografirati, iako u obitelji imam kvalitetne fotografe. Mislim da najbolje učim metodom pokušaja i promašaja", kaže 17-godišnji Marko.

Nakon što su se društvenim mrežama počele širiti njegove fotografije i objave, upiti za poslovne suradnje postajali su sve češći. Sudjelovao je i u pripremi slastica na poznatim zagrebačkim događajima, pripremao brendirane kolače, a često s njim kontaktiraju brendovi iz svijeta kulinarstva s kojima ostvaruje suradnje.

Pred Markom je još jedna godina srednjoškolskog obrazovanja u X. gimnaziji Ivan Supek. Donedavno je zamišljao kako će njegov nastavak školovanja ići u kulinarskom smjeru, ali kaže kako ne želi odbaciti ni mogućnosti koje bi mu ponudila matematika, pa je sada njegova želja upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. A obećaje nam, kuhanjem će se baviti svake slobodne minute, a jednog dana svoju ljubav i hobi pretvoriti u pravi poslovni plan.

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Reci stop nasiju

Reci stop nasilju

Prijavite nasilje u odgojno-obrazovnim ustanovama ONLINE!

Radi prevencije nasilja među djecom i mladima,Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta počinje s primjenom web obrasca za evidenciju o pojedinačnom slučaju nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

d

Prilika za mlade pisce

Natječaj za književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“

Pišete pjesme u prozi? Ovo je idealan natječaj za vas!

http://smotra.unizg.hr/program/

Saznaj sve što te zanima o fakultetima

Smotra Sveučilišta 2015.

Pohađate srednju školu? Planirate upisati fakultet ili višu školu, a imate pitanja, nedoumica ili ste samo željni upoznavanja novih ljudi? Vjerujem da je odgovor '' da'' , stoga je ovo odličan događaj za vas. Ovogodišnja Smotra Sveučilišta održava se od 12. do 14. studenoga 2015. u prostoru Studentskog centra, na poznatoj nam adresi – Savska 25.

zet

Zagrebački promet

ZET-ov jesenski vozni red od ponedjeljka, 4. rujna

Pojačani intenzitet prometa prema jesenskom voznom redu

d

Informacije o Društvu i intervju s Martinom Rosenzweigom

Hrvatski učenici u top 5 govornika svijeta

Donosimo informacije o HDD-u, ali i intervju s Martinom Rosenzweigom.