IZ KUHINJE NE IZLAZI SATIMA

Kako 17-godišnji Marko svoj hobi pretvara u uspješan posao

m

Dogodi se da iz kuhinje ne izađe nekoliko sati. Svoju strast provodi u djelo čim uhvati malo vremena, a vrhunske fotografije obožavanih slastica dovele su i do brojnih poslovnih prilika. Marko Josipović ili, kako ga mnogi zovu, 'Marko Bakes', sedamnaestogodišnjak je koji svoj hobi polako pretvara u posao, a iskustva mu ne manjka jer slastice priprema već osam godina.

U dobi od devet godina prvi je put zatražio svoju mamu da mu prepusti kuhinju. Kako sam kaže, radilo se o jednostavnom čokoladnom biskvitu koji je, bez obzira na to što je to bio njegov prvi pokušaj, uspio. Danas se ne ustručava isprobati i mnogo kompliciranije recepte. Ljubav za kolače i pripremu koja često potraje i nekoliko sati objašnjava jednostavnim riječima: "Volim raditi kolače jer volim jesti."

Dvije godine od početka njegova kulinarskog hobija Marko se počeo koristiti i društvenim mrežama. Osim uobičajenih aktivnosti kojima se ljudi bave u onlinesvijetu, vrlo je mlad uočio i moć koju društvene onlineplatforme imaju. Shvatio je da do publike koja će pratiti njegov sadržaj može doprijeti na jednostavan način. Uz mobitel koji garantira dobru fotografiju, Huawei P10, Marku ne treba ništa više jer kreativnost i talent potreban za izradu slastica već ionako ima u sebi.

Društvena online platforma na kojoj Marko najviše voli objavljivati svoje recepte i fotografije slastica koje je sam pripremio jest njegov blog Marko Bakes i jedna od najpopularnijh mreža današnjice – Instagram, na kojoj objavljuje na profilu marko_bakes. Na svom blogu piše na engleskom jezikukako bi njegove objave dosegnule globalnu razinu. Od pogleda na njegov profil na Instagramu u nekoliko sekundi možete ogladniti jer koliki trud ulaže u pripremu i izradu slastica, toliki ulaže i u aranžiranje potrebno za savršenu fotografiju.

"Nitko me nije učio fotografirati, iako u obitelji imam kvalitetne fotografe. Mislim da najbolje učim metodom pokušaja i promašaja", kaže 17-godišnji Marko.

Nakon što su se društvenim mrežama počele širiti njegove fotografije i objave, upiti za poslovne suradnje postajali su sve češći. Sudjelovao je i u pripremi slastica na poznatim zagrebačkim događajima, pripremao brendirane kolače, a često s njim kontaktiraju brendovi iz svijeta kulinarstva s kojima ostvaruje suradnje.

Pred Markom je još jedna godina srednjoškolskog obrazovanja u X. gimnaziji Ivan Supek. Donedavno je zamišljao kako će njegov nastavak školovanja ići u kulinarskom smjeru, ali kaže kako ne želi odbaciti ni mogućnosti koje bi mu ponudila matematika, pa je sada njegova želja upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. A obećaje nam, kuhanjem će se baviti svake slobodne minute, a jednog dana svoju ljubav i hobi pretvoriti u pravi poslovni plan.

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

USRED logo - bijeli

USRED dobio potporu iz Hrvatskog sabora

USRED dobio potporu iz Hrvatskog sabora

USRED dobio potporu iz Hrvatskog sabora

s

KSET i Male laži

Svemir bend u KSET-u

Zagrebački indie pop bend Svemir održat će koncertnu promociju svog aktualnog albuma ''Male laži'' u zagrebačkom KSET-u! Dobra zabava očekivana!

NVURH

Sastanak NVURH-a i USRED-a

Hrvatski srednjoškolci pokreću intenzivniju međusobnu komunikaciju i suradnju

Predstavnici Udruge srednjoškolaca danas su u prostoru Osnovne škole Lovre Pl. Matačića u Zagrebu održali radni sastanak sa predstavnicima Nacionalnog vijeća učenika. Osnovni cilj sastanka bilo je predstavljanje djelovanja Udruge srednjoškolaca te definiranje akcija koje će unaprijediti komunikaciju i suradnju među srednjoškolcima diljem Hrvatske. Realiziranjem niza projekata učinit će se pozitivne promjene među mladim ljudima, odnosno srednjoškolskoj populaciji koja u hrvatskoj broji oko 160.000 tisuća učenika.

D

ZET

Uspostavljena nova autobusna linija 241 (Glavni kolodvor - Veliko Polje)

Nova autobusna linija puštena je u promet ovaj tjedan.

rf

Pobuna djelatnika menze

Do daljnjega menze zatvorene, Zagrebački SC ide u štrajk

Zaposlenici zagrebačkog SC-a najavljuju štrajk koji započinje u srijedu 16. studenog, a rezultat istog je zatvaranje menze i prestanak izdavanja studentskih ugovora...