Ususret Olimpijadi

Hrvatski olimpijski dan

x

Osim Međunarodnog olimpijskog dana u Hrvatskoj se obilježava i naš vlastiti, a upravo ćemo se danas prisjetiti svih onih koji su branili hrvatske boje diljem svijeta. Fair play i upornost ono su što naši sportaši promoviraju, a da se oni isplate dokazali su na OI u Brazilu.

Svake godine na obljetnicu utemeljenja Hrvatskog Olimpijskog Odbora (HOO), 10. rujna, slavi se Hrvatski olimpijski dan; manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Obilježava se u brojnim odgojno – obrazovnim ustanovama i sportskim društvima diljem zemlje, čiji sudionici tradicionalno nose bijele majice; „zastave prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

„Naš“ dan inačica je Međunarodnog olimpijskog dana koji svijet slavi svakog 23. lipnja, otkada je prije 122 godine u pariškoj Sorboni rođena ideja o obnovi Olimpijskih igara.

Slijedi nekoliko činjenica za sve vas kojima je gradivo iz povijesti ušlo na jedno uho samo da bi izašlo van na drugo, tzv. opća kultura:

Olimpijska vatra je “vječni” plamen koji se pali konkavnom lećom što skuplja sunčane zrake, potom se njime pali baklja i štafetno nosi od Olimpije do stadiona gdje se održava svečanost otvaranja, a gasi se na svečanosti zatvaranja

1. Sportska natjecanja koja su se održavala u Olimpiji na grčkom poluotoku Peloponezu dobila su, po mjestu održavanja, naziv igre olimpijade. 

2. Geslo Igara sastoji se od tri latinske riječi: citius – altius – fortius, što znači “brže, više, jače”

3. Uvjeti: sportaš je morao biti muškarac, Grk i slobodan čovjek – žene, robovi i stranci nisu mogli sudjelovati

4. Postojao je samo 1 pobjednik koji je za nagradu dobivao vijenac ili krunu od lišća, crvenu vunenu vrpcu te palmin list

5. Rađanje kršćanstva donosi nerazumijevanje igara u čast grčkim bogovima koji su poganski

6. Ukinuo ih car Teodizije I. 393. godine

7. Franc. povjesničar Pierre de Coubertin osmislio je suvremene olimpijske igre i 1894. u Parizu osnovao Međunarodni olimpijski odbor

8. Suvremene igre održane 1896. u Ateni, otad svake 4 godine

9. Ženama sudjelovanje dopušteno tek 1900. u Parizu, i to samo u tenisu i golfu

10. 1. zimske OI održane 1924. u Francuskoj

11. U čast Igrama proglašava se svjetsko primirje.

12. Od šest boja na olimpijskoj zastavi barem jedna je na svakoj nacionalnoj zastavi

13. Zlatne medalje nisu napravljene od čistog zlata, već od srebra s pozlatom

Ovogodišnje Igre u Riju bile su najtrofejnije dosad za hrvatske sportaše, a velikani poput Michaela Phelpsa i Usaina Bolta okončali su svoju olimpijsku karijeru. U odnosu na broj stanovnika uzeli smo najviše medalja dok će se prilika za nove ukazati već za 2 godine u Južnoj Koreji na Zimskim te 2020 u Japanu na Ljetnim olimpijskim igrama.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti medicine

Hrvatska kuća srca

Svjetski dan srca

Zagrepčani, odazovite se na javnozdravstvenu akciju: mjerenje arterijskog tlaka, kolesterola, glukoze, izračun tjelesnog indeksa i savjeti nutricionista

Jasminka Viljevac, Laura Fel i Davor Tarbuk

završna školska priredba

GIMNAZIJA P. PRERADOVIĆA VIROVITICA Najučenikom proglašen Davor Tarbuk, a najsportašicom Laura Fel

Najučenik je Davor Tarbuk, a najsportašica Laura Fel.

d

Otvara se nova sezona Filozofskog teatra

Pjevačica M.I.A. u Filozofskom teatru

Prva gošća nove sezone Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu svjetski je poznata reperica M.I.A. koja će gostovati u nedjelju, 19. studenoga (20 sati).

d

Idealna ljetna škola za filmofile

Završila 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

Od 18. do 28. kolovoza 2017. održana je 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić. Brojni ljubitelji filma i medijske kulture boravili su 10 dana u Krapinskim Toplicama pohađajući seminarske ili radioničke programe Škole.

prof

novosti!

PROFESOR KOJI JE DOBIO BATINA I PRIJE SE TUKAO Javio se bivši maturant koji je imao okršaj s njim: 'Kad me boksnuo, uzvratio sam mu i sastavio ga!'

Profesor je bio pod utjecajem alkohola od 3,2 promila.