Ususret Olimpijadi

Hrvatski olimpijski dan

x

Osim Međunarodnog olimpijskog dana u Hrvatskoj se obilježava i naš vlastiti, a upravo ćemo se danas prisjetiti svih onih koji su branili hrvatske boje diljem svijeta. Fair play i upornost ono su što naši sportaši promoviraju, a da se oni isplate dokazali su na OI u Brazilu.

Svake godine na obljetnicu utemeljenja Hrvatskog Olimpijskog Odbora (HOO), 10. rujna, slavi se Hrvatski olimpijski dan; manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Obilježava se u brojnim odgojno – obrazovnim ustanovama i sportskim društvima diljem zemlje, čiji sudionici tradicionalno nose bijele majice; „zastave prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

„Naš“ dan inačica je Međunarodnog olimpijskog dana koji svijet slavi svakog 23. lipnja, otkada je prije 122 godine u pariškoj Sorboni rođena ideja o obnovi Olimpijskih igara.

Slijedi nekoliko činjenica za sve vas kojima je gradivo iz povijesti ušlo na jedno uho samo da bi izašlo van na drugo, tzv. opća kultura:

Olimpijska vatra je “vječni” plamen koji se pali konkavnom lećom što skuplja sunčane zrake, potom se njime pali baklja i štafetno nosi od Olimpije do stadiona gdje se održava svečanost otvaranja, a gasi se na svečanosti zatvaranja

1. Sportska natjecanja koja su se održavala u Olimpiji na grčkom poluotoku Peloponezu dobila su, po mjestu održavanja, naziv igre olimpijade. 

2. Geslo Igara sastoji se od tri latinske riječi: citius – altius – fortius, što znači “brže, više, jače”

3. Uvjeti: sportaš je morao biti muškarac, Grk i slobodan čovjek – žene, robovi i stranci nisu mogli sudjelovati

4. Postojao je samo 1 pobjednik koji je za nagradu dobivao vijenac ili krunu od lišća, crvenu vunenu vrpcu te palmin list

5. Rađanje kršćanstva donosi nerazumijevanje igara u čast grčkim bogovima koji su poganski

6. Ukinuo ih car Teodizije I. 393. godine

7. Franc. povjesničar Pierre de Coubertin osmislio je suvremene olimpijske igre i 1894. u Parizu osnovao Međunarodni olimpijski odbor

8. Suvremene igre održane 1896. u Ateni, otad svake 4 godine

9. Ženama sudjelovanje dopušteno tek 1900. u Parizu, i to samo u tenisu i golfu

10. 1. zimske OI održane 1924. u Francuskoj

11. U čast Igrama proglašava se svjetsko primirje.

12. Od šest boja na olimpijskoj zastavi barem jedna je na svakoj nacionalnoj zastavi

13. Zlatne medalje nisu napravljene od čistog zlata, već od srebra s pozlatom

Ovogodišnje Igre u Riju bile su najtrofejnije dosad za hrvatske sportaše, a velikani poput Michaela Phelpsa i Usaina Bolta okončali su svoju olimpijsku karijeru. U odnosu na broj stanovnika uzeli smo najviše medalja dok će se prilika za nove ukazati već za 2 godine u Južnoj Koreji na Zimskim te 2020 u Japanu na Ljetnim olimpijskim igrama.

Komentari na članak

Vezani članci

Turnir Humanitarac

Hvalevrijedna akcija vijeća učenika

Održan turnir u sklopu projekta 'Humanitarac'

Iako je subota neradni dan za srednjoškolce i njihove profesore, ovu subotu, 28. rujna to nije bilo tako. U organizaciji Udruge srednjoškolaca i Vijeća učenika Šibensko­kninske županije, u Tehničkoj školi u Šibeniku održao se malonogometni turnir.

f

Strip- i rock-kultura

Uskoro počinje 39. Močvarin sajam ploča i stripova

Svi ste pozvani da donesete svoje stvari i prezentirate ih. Mjesto za izlaganje je besplatno. O načinu prijave informirajte se na mailu mochvara@urk.hr.

zgt

Modernizacija poslovanja i aplikacija koja će podići standard usluge

ZET-ovu kartu od sada ćete moći kupiti putem aplikacije, a pokaz ‘napuniti’ preko portala

Ako se nađete u busu ili tramvaju bez lipe u džepu, a nemate novca ni na bankovnom računu, ne brinite, ZET sprema novo rješenje.

USRED logo

Omogućite učenicima prava na rad te uključivanje u rad udruge

Dopis za medije: Učenički servisi

U Republici Hrvatskoj postoje učenički servisi koji su jedini legalni instrumenti zapošljavanja srednjoškolskih učenika. Osnovani su i funkcioniraju u svim županijama osim u Vukovarsko-srijemskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj. Učenicima je zajamčeno pravo na rad, a isto im garantira Konvencija o pravima djeteta. Njihovo pravo na rad jednako je pravu kojeg imaju i odrasli (punoljetni) građani Republike Hrvatske.

x

VEĆA ŠANSA ZA POSAO!

Besplatna stručna edukacija za 30 mladih koji svoju karijeru vide u ICT sektoru

Projekt Moja ICT karijera nastao je u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Obris i tvrtke Gauss d.o.o. kao rezultat analize podataka o rastućoj nezaposlenosti mladih osoba u Osječko-baranjskoj županiji.