VELIKI USPJEH NAŠIH MATEMATIČARA NA SREDNJOEUROPSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI U AUSTRIJI

Hrvatski matematičari „pomeli“ konkurenciju na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji

Naslovna

10. Srednjoeuropska matematička olimpijada održala se od 22. do 28. kolovoza u austrijskom gradu Vöcklabrucku. Naši su učenici postigli izvanredan uspjeh.

Hrvatski predstavnici bili su učenici Luka Banović i Ivan Sinčić iz 2. razreda riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Petar Nizić-Nikolac i Tadej Petar Tukara iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak iz 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu te učenik 3. razreda Gimnazije Dubrovnik - Patrik Papac. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić.

U Hrvatsku su donijeli dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje, a na ekipnom natjecanju osvojili su prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova.

Zlatne medalje osvojili su Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac. Srebrnom medaljom okitio se Lukas Novak dok su brončane medalje uzeli Tadej Petar Tukara, Luka Banović te Ivan Sinčić.

Prva Srednjoeuropska matematička olimpijada održana je 2007. u Austriji i od tada se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Na njoj sudjeluju učenici iz deset zemalja: Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske. Iduće godine matematička olimpijada održat će se u Litvi.

Tadej Petar Tukara, brončani s ovogodišnje olimpijade, odlučio nam je podijeliti svoje iskustvo, dojmove, ali i planove za svoju budućnost. Tadej Petar Tukara učenik je 2. razreda XV. gimnazije u Zagrebu. Evo što nam je rekao:

Kada je počelo tvoje zanimanje za matematiku?

Moje zanimanje za matematiku počelo je još u predškolskoj dobi, kad sam se prvi put upoznao s brojevima. Sa svojim prvim natjecateljskim zadacima sam se susreo u četvrtom razredu i otada sam redovito sudjelovao na natjecanjima trudeći se postići što bolji rezultat.

Kako si se odlučio prijaviti na Olimpijadu?

Proces kvalifikacija za olimpijadu kreće od natjecanja (općinskog, županijskog i državnog). Najbolji učenici iz svih razreda srednje škole na državnom natjecanju su pozvani na Hrvatsku matematičku olimpijadu, gdje se vrši izbor timova za međunarodna natjecanja. Na natjecanjima sam sudjelovao od četvrtog razreda i bio sam oduševljen kad sam dobio priliku da predstavljam Hrvatsku na međunarodnom natjecanju, jer je to nivo koji svatko tko se natječe u bilo kojem školskom predmetu ili sportu želi postići.
Kako su organizirane pripreme za Olimpijadu?
Pripremali smo se u dva navrata, početkom ljeta i neposredno prije MEMO-a. Zadnji tjedan škole i prva dva tjedna praznika proveli smo na intenzivnim pripremama na FER-u i PMF-u, gdje smo svakodnevno provodili više od 8 sati rješavajući zadatke, samostalno proučavajući materijale i slušajući predavanja koja su nam držali profesori i studenti, uglavnom bivši olimpijci. Tjedan prije natjecanja proveli smo na ljetnom kampu mladih matematičara u Novom Vinodolskom pripremajući se na isti način.
Možeš li izdvojiti neke trenutke s Olimpijade?
Među najdraže trenutke spadaju oni u kojima sam shvatio kako riješiti neki zadatak, što je za matematičara najbolji osjećaj. Najsretniji trenutak bio je onaj u kojem smo izašli na pozornicu i primili zlatne medalje.
Što te motivira u postizanju uspjeha u obrazovanju?
Volim rješavati teške matematičke zadatke i mjeriti se s vršnjacima. Volim otkrivati nešto novo i proširivati svoje znanje o matematici. Sve me to motivira da se i dalje natječem i težim što boljim rezultatima.
Što smatraš ključnim za uspjeh?
Ključni za uspjeh su talent i težak rad. Uspjeh se ne može postići bez rada bez obzira na količinu talenta. Ono što je također važno jest upornost, jer odustajanje nije opcija jednom kad odabereš što želiš.
Kakvi su tvoji planovi za budućnost?
Planiram studirati na PMF MO, ali nemam dalekosežnih planova poslije toga. Pokušavam otkriti čime se želim baviti nakon faksa, ali mogućnosti je mnogo. Nadam se da ću, kad dođe vrijeme za izbor, odabrati pravu stvar.
Vidiš li svoju budućnost u Hrvatskoj?
Znam da se dobrim matematičarima u inozemstvu pružaju velike prilike, ali također znam da uspjeh ne znači nužno otići iz Hrvatske. Nadam se da ću, kad dođe vrijeme, budućnost imati ovdje.
 
Ovim putem zahvaljujemo Petru na danoj izjavi i čestitamo cijeloj ekipi na izvanrednom uspjehu.
Na ovakve rezultate moramo biti izrazito PONOSNI!

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Ispitni katalog DM - Matematika 2016./2017.

DM - Matematika

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz matematike u ovoj školskoj godini!

a

USRED Bruxellesa

Megaprojekt za srednjoškolce uskoro dolazi i u Hrvatsku

Međunarodni akcijski dan solidarnosti, o kojem smo svojevremeno već pisali, stiže i u Hrvatsku! Potvrda je tome seminar o organizaciji i provođenju istog, kojemu su članovi delegacije Udruge srednjoškolaca Hrvatske uspješno prisustvovali. Od trenutka slijetanja u Zagreb već se smišljaju daljnji planovi...

p

Ljubiteljima sedme umjetnosti

Pulski filmski festival poziva mlade od 18 do 29 godina da kritički valoriziraju filmove 65. Pule

 Izuzev gledanja filmova, mladima se pruža mogućnost interakcije s filmskim ekipama, upoznavanja  autora i producenata iz cijele Europe, a uz to pišu i objavljuju filmske kritike, sudjeluju u panelima i, dakako, uživaju na 65. Pulskom filmskom festivalu.

NVURH

Novi saziv, nova snaga

U MZOS-u održana konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća učenika

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas, 20. ožujka, održana je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća učenika, najvišega predstavničkog tijela učenika osnovnih i srednjih škola. Vijeće se sastoji od 21 člana iz 21 županije.

OSNOVAN JE EUPAS!

OSNOVAN JE EUPAS!

OSNOVAN JE EUPAS!