FRANCUSKI MINISTAR OBRAZOVANJA POTVRDIO

Francuska potpuno zabranjuje upotrebu pametnih telefona u školama od 2018.

ff

Francuska uvodi potpunu zabranu upotrebe mobilnih telefona u osnovnim i sekundarnim školama počevši od 2018., potvrdio je njezin ministar obrazovanja.

Mobiteli su već zabranjeni u francuskim učionicima, ali od Nove godine učenicima će biti zabranjeno da se njima koriste između satova.

Učitelji i roditelji podijeljeni su glede potpune zabrane, neki govore kako bi djeca trebala moći „živjeti u skladu sa svojim vremenom“.

Djeca se danas za vrijeme odmora više ne igraju, svi samo gledaju u svoj smartphone. S obrazovne točke gledišta to je problem“, kaže Jean Michel BLANQUER, francuski ministar obrazovanja. „Riječ je o tome da moramo pribaviti poštovanje pravila i zakona. Upotreba mobilnih telefona na satu je zabranjena. Zajedno s ravnateljima, učiteljima i roditeljima moramo naći način da zaštitimo učenike od gubitka koncentracije zbog ekrana i telefona“, kaže.

„Hoćemo li izbaciti mobilne telefone iz škole? Odgovor je da.“ Istraživanja pokazuju da znatan broj učenika nastavlja upotrebljavati mobitel na satu, primati ili slati poruke i pozive. Čak 40 posto kazni ima veze s mobitelom“, kaže Philippe TOURNIER, ravnatelj iz Pariza i član sindikata. No kaže da nije moguće nametnuti praksu bez mogućnosti da, primjerice, pretražujemo učenicima torbe, kaže.

Ostaje nejasno na koji bi točno način zabrana funkcionirala. Gospodin Blanquer već je predložio da bi dio školske opreme trebali biti ormarići u kojima bi učenici čuvali svoje mobitele za vrijeme školskih sati.

„Trenutačno radimo na toj zabrani, ona može funkcionirati na različite načine“, kaže gospodin Blanquer. „Telefoni mogu biti nužni u svrhu podučavanja ili za hitne slučajeve, zato trebaju biti negdje zaključani.“

Na početku ove godine rekao je da, ako su francuski političari u stanju odložiti telefon za vrijeme sastanka vijeća ministara, onda to sigurno može i bilo koja druga skupina ljudi, uključujući razred. Praksa je već na snazi i na mnogim fakultetima i u školama.

„Kutija na mom stolu na ulazu u razred čeka mobitele. Nikada nisam imala problema. Potrebne su samo dvije minute na početku sata. To je već na snazi u osnovnim školama u Parizu u kojima sam radila“, rekla je za Le Figaro jedna učiteljica koja trenutačno radi u Rueil-Malmaisonu.

U drugoj ustanovi u Essonneu učenici ostavljaju mobitele u vrećice s imenom u ured na ulazu u školu i preuzimaju ih na kraju dana. No jedan ravnatelj u Marseillesu kaže kako i dalje nije uvjeren u „to tzv. čudesno rješenje“, dodajući kako bi se telefoni mogli pomiješati, izgubiti ili biti ukradeni. „Ako djeca isključe telefon i stave ga u torbu, onda stvar također funkcionira“, rekao je.

Prijašnji ministri obrazovanja odoljeli su potpunoj zabrani. Godine 2011. Luc CHATEL, ministar obrazovanja tadašnjeg predsjednika Nicolasa SARKOZYJA, rekao je senatorima: „Upotreba mobitela ušla je u navike moderne svakodnevice. Ne možemo ignorirati potrebu za komuniciranjem, osobito između djece i njihovih roditelja, naravno, izvan nastave.“

Peep, jedno od najvećih francuskih udruženja roditelja, već je izrazilo sumnju. „Ne vjerujemo da je to trenutačno moguće“, rekao je njezin predsjednik Gerard POMMIER.

„Zamislite srednju školu sa 600 učenika. Hoće li svi oni odložiti mobilne telefone u kutiju? Kako ih čuvate? I kako ih vratite na kraju?“, pita.

„Čovjek mora živjeti u skladu sa svojim vremenom. Bilo bi inteligentnije nametnuti pravila i raspraviti o njihovu značenju s učenicima“, kažu u Peepu ističući da „ni odrasli nisu uvijek primjer u ponašanju s mobitelima“. No za ministra obrazovanja pitanje mobilnih telefona i pločnjaka (tàbleta) pitanje je „javnog zdravlja“. „Vrlo je važno i da djeca mlađa od sedam godina ne sjede pred ekranom“, dodao je.

Ministar također vidi taj potez kao način smanjenja kibernetičkog nasilja. Zabrana bi se odnosila na djecu do 15 godina, a telefoni bi se mogli odobriti u srednjim školama. Emmanuel MACRON izrazio je namjeru da zabrani mobilne telefone u školama u svom obraćanju javnosti još prije nego što je izabran za predsjednika Francuske u svibnju.

Komentari na članak

Vezani članci

jednakost i tolerancija protiv nasilja

projekt pod pokroviteljstvom Europske unije

Jednakost i tolerancija protiv nasilja

Na trodnevnom seminaru pod nazivom "Jednakost i tolerancija protiv nasilja" održanom u organizaciji Udruge srednjoškolaca, te financiran sredstvima Europske unije kroz Program Mladi na djelu, proteklog su vikenda u Iloku sudjelovali učenici srednjih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije.

http://www.legalrightsforyouth.ca/sites/default/files/pictures/youth/con4.jpg

Pojmovnik financijske pismenosti

Koristiš kartice? Ovo moraš znati

Uz pomoć Malog bankovnog priručnika, izdvojili smo najvažnije pojmove koji će vam poslužiti u narednim člancima o financijskoj pismenosti.

Djevojka čita Oxfordski rječnik

AZOO

Dodjele Oskara znanja 2018.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora, Agencija za odgoj i obrazovanje će i ove godine državnim i međunarodnim prvacima dodijeliti Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju. Oskar znanja je organiziran u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija.

m

IZ KUHINJE NE IZLAZI SATIMA

Kako 17-godišnji Marko svoj hobi pretvara u uspješan posao

Dogodi se da iz kuhinje ne izađe nekoliko sati. Svoju strast provodi u djelo čim uhvati malo vremena, a vrhunske fotografije obožavanih slastica dovele su i do brojnih poslovnih prilika. Marko Josipović ili, kako ga mnogi zovu, 'Marko Bakes', sedamnaestogodišnjak je koji svoj hobi polako pretvara u posao, a iskustva mu ne manjka jer slastice priprema već osam godina.

Radni stol

Budućnost u našim rukama

Budućnost u našim rukama

Budućnost u našim rukama