FRANCUSKI MINISTAR OBRAZOVANJA POTVRDIO

Francuska potpuno zabranjuje upotrebu pametnih telefona u školama od 2018.

ff

Francuska uvodi potpunu zabranu upotrebe mobilnih telefona u osnovnim i sekundarnim školama počevši od 2018., potvrdio je njezin ministar obrazovanja.

Mobiteli su već zabranjeni u francuskim učionicima, ali od Nove godine učenicima će biti zabranjeno da se njima koriste između satova.

Učitelji i roditelji podijeljeni su glede potpune zabrane, neki govore kako bi djeca trebala moći „živjeti u skladu sa svojim vremenom“.

Djeca se danas za vrijeme odmora više ne igraju, svi samo gledaju u svoj smartphone. S obrazovne točke gledišta to je problem“, kaže Jean Michel BLANQUER, francuski ministar obrazovanja. „Riječ je o tome da moramo pribaviti poštovanje pravila i zakona. Upotreba mobilnih telefona na satu je zabranjena. Zajedno s ravnateljima, učiteljima i roditeljima moramo naći način da zaštitimo učenike od gubitka koncentracije zbog ekrana i telefona“, kaže.

„Hoćemo li izbaciti mobilne telefone iz škole? Odgovor je da.“ Istraživanja pokazuju da znatan broj učenika nastavlja upotrebljavati mobitel na satu, primati ili slati poruke i pozive. Čak 40 posto kazni ima veze s mobitelom“, kaže Philippe TOURNIER, ravnatelj iz Pariza i član sindikata. No kaže da nije moguće nametnuti praksu bez mogućnosti da, primjerice, pretražujemo učenicima torbe, kaže.

Ostaje nejasno na koji bi točno način zabrana funkcionirala. Gospodin Blanquer već je predložio da bi dio školske opreme trebali biti ormarići u kojima bi učenici čuvali svoje mobitele za vrijeme školskih sati.

„Trenutačno radimo na toj zabrani, ona može funkcionirati na različite načine“, kaže gospodin Blanquer. „Telefoni mogu biti nužni u svrhu podučavanja ili za hitne slučajeve, zato trebaju biti negdje zaključani.“

Na početku ove godine rekao je da, ako su francuski političari u stanju odložiti telefon za vrijeme sastanka vijeća ministara, onda to sigurno može i bilo koja druga skupina ljudi, uključujući razred. Praksa je već na snazi i na mnogim fakultetima i u školama.

„Kutija na mom stolu na ulazu u razred čeka mobitele. Nikada nisam imala problema. Potrebne su samo dvije minute na početku sata. To je već na snazi u osnovnim školama u Parizu u kojima sam radila“, rekla je za Le Figaro jedna učiteljica koja trenutačno radi u Rueil-Malmaisonu.

U drugoj ustanovi u Essonneu učenici ostavljaju mobitele u vrećice s imenom u ured na ulazu u školu i preuzimaju ih na kraju dana. No jedan ravnatelj u Marseillesu kaže kako i dalje nije uvjeren u „to tzv. čudesno rješenje“, dodajući kako bi se telefoni mogli pomiješati, izgubiti ili biti ukradeni. „Ako djeca isključe telefon i stave ga u torbu, onda stvar također funkcionira“, rekao je.

Prijašnji ministri obrazovanja odoljeli su potpunoj zabrani. Godine 2011. Luc CHATEL, ministar obrazovanja tadašnjeg predsjednika Nicolasa SARKOZYJA, rekao je senatorima: „Upotreba mobitela ušla je u navike moderne svakodnevice. Ne možemo ignorirati potrebu za komuniciranjem, osobito između djece i njihovih roditelja, naravno, izvan nastave.“

Peep, jedno od najvećih francuskih udruženja roditelja, već je izrazilo sumnju. „Ne vjerujemo da je to trenutačno moguće“, rekao je njezin predsjednik Gerard POMMIER.

„Zamislite srednju školu sa 600 učenika. Hoće li svi oni odložiti mobilne telefone u kutiju? Kako ih čuvate? I kako ih vratite na kraju?“, pita.

„Čovjek mora živjeti u skladu sa svojim vremenom. Bilo bi inteligentnije nametnuti pravila i raspraviti o njihovu značenju s učenicima“, kažu u Peepu ističući da „ni odrasli nisu uvijek primjer u ponašanju s mobitelima“. No za ministra obrazovanja pitanje mobilnih telefona i pločnjaka (tàbleta) pitanje je „javnog zdravlja“. „Vrlo je važno i da djeca mlađa od sedam godina ne sjede pred ekranom“, dodao je.

Ministar također vidi taj potez kao način smanjenja kibernetičkog nasilja. Zabrana bi se odnosila na djecu do 15 godina, a telefoni bi se mogli odobriti u srednjim školama. Emmanuel MACRON izrazio je namjeru da zabrani mobilne telefone u školama u svom obraćanju javnosti još prije nego što je izabran za predsjednika Francuske u svibnju.

Komentari na članak

Vezani članci

USRED logo

Omogućite učenicima prava na rad te uključivanje u rad udruge

Dopis za medije: Učenički servisi

U Republici Hrvatskoj postoje učenički servisi koji su jedini legalni instrumenti zapošljavanja srednjoškolskih učenika. Osnovani su i funkcioniraju u svim županijama osim u Vukovarsko-srijemskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj. Učenicima je zajamčeno pravo na rad, a isto im garantira Konvencija o pravima djeteta. Njihovo pravo na rad jednako je pravu kojeg imaju i odrasli (punoljetni) građani Republike Hrvatske.

USRED logo

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca

Generalna skupština Udruge srednjoškolaca

1

ASSITEJ BJELOVAR

Završio 20. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Assitej: nagradu za najbolju predstavu osvojio Dramski studio Dada iz Čakovca

HC ASSITEJ i Grad Bjelovar zajednički su organizirali 20. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ-a u Bjelovaru od 08.04. do 12.04.2018.

art

Umjetnost

Festival 36 Mountains okuplja mlade umjetnike iz cijele Europe

Četvrto izdanje međunarodnog festivala ilustracija 36 Mountains održat će se od 6. do 9. rujna na poznatoj lokaciji u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

b

Znanost otvara vrata

Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković

Otvoreni dan Instituta je znanstveno-popularno događanje s ciljem promicanja znanosti, inovacija i znanja, pogotovo kod djece osnovnoškolskog uzrasta te srednjoškolaca. Tradicionalnim sloganom ''ODI na Ruđer i upoznaj zabavnu stranu znanosti'' znanstvenici svake godine pozivaju građane da se uključe u maštovitu i kreativnu znanstvenu avanturu te upoznaju s uzbudljivom stranom znanstvenih zanimanja.