Odabir studija na dlanu

Financije i studiranje

http://srednja.hr/Photos/Posteri/poster380.jpg

Kako upravljati troškovima uz studij i izabrati najbolju opciju?

Iako većina hrvatskih studenata prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina, dio studenata upisuje privatne studije, dok neki upisuju izvanredno kako bi uz rad mogli i studirati. Ne zadovolje li uvjete za nastavak besplatnog školovanja (ne polože ispite u roku, itd.) svoje će školovanje djelomice ili potpuno platiti. Međutim, školarine su tek mali dio izdataka – najviše čine troškovi života (82%).

Iz tih razloga budući studenti moraju znati koliki ih troškovi očekuju i hoće li to moći pokriti, a ako ne, hoće li uz studij moći i raditi. Financijsko planiranje važno je za sve, a osobito za one kojima osobna financijska situacija predstavlja prepreku za odlazak na studij.

U Hrvatskoj nisu svi programi besplatni, a njihov izbor nude sveučilišta (fakulteti, umjetničke akademije i sveučilišni odjeli), visoke škole i veleučilišta. Stručni studij sprema za brži izlazak na tržište rada (KAKO?), dok je sveučilišni usmjeren na teorijska i istraživačka znanja i vještine (ZAŠTO?).

      Izbor tipa studija dijelom ovisi o dosadašnjem obrazovanju, a kasnija prosječna neto plaća             zaposlenih najveća je u onih sa sveučilišnim studijem (8 136 kn). 79% hrvatskih studenata             obrazuje se tamo, a zatim slijede veleučilišta (15%) pa visoke škole (6%).

       Važno je naglasiti kako izvanredni studenti ne ostvaruju pravo na subvencionirani smještaj,            prehranu i javni prijevoz, zdravstveno osiguranje niti zapošljavanje putem studentskog centra.

       Kod izbora studija preporučljivo je voditi se vlastitim interesima u sposobnostima, a korisno je        upoznati se s trendovima i potrebama na tržištu rada te s iznosom plaća pojedinih profesija.            Osim toga, na umu treba imati i grad studiranja, vrstu (javna/privatna), troškove života,                  mogućnost smještaja (studentski dom ili privatni smještaj), resurse i njihovu dostupnost                 (knjižnice, sportske dvorane, oprema...) te aktivnosti (studentske udruge, pogodnosti i popusti).

Za više informacija o odabiru studija i samoj ponudi posjetite stranice:

www.postani-student.hr

www.studij.hr

www.cisok.hr

http://e-usmjeravanje.hzz.hr/obrazovanje

www.iro.hr

 

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

http://images.collegexpress.com/article/student-life-7-easy-ways-college-students-earn-fast-cash.jpg

Uvod u vođenje vlastitih financija

Kako raspolagati svojim novcem

Kako samostalno raspolagati novcem i što zapravo znači biti financijski pismen?

http://blogs-images.forbes.com/troyonink/files/2013/07/shutterstock_77732884_Forbes-compressed-e1450662733780.jpg

Vrtlog birokracije

Studentski kredit VS studentski posao

Ovisno o vlastitim mogućnostima, nemali dio studenata mora raditi kako bi uskladili troškove studija i života, a ako vam ponestaje vremena -studentski kredit uvijek je opcija.

stipendije

Kako olakšati troškove studija

Stipendije

Uz financijske izvore obitelji i studentskog posla, mnogi uživaju i treću opciju pomoći.

http://novac.ba/wp-content/uploads/2016/04/ekonomija-prezivljavanje-680x388.jpg

Za što sve pripremiti kasicu prasicu

Troškovi života

Skripte i materijal nikako nisu jedini rashod studentskih dana.

http://www.legalrightsforyouth.ca/sites/default/files/pictures/youth/con4.jpg

Pojmovnik financijske pismenosti

Koristiš kartice? Ovo moraš znati

Uz pomoć Malog bankovnog priručnika, izdvojili smo najvažnije pojmove koji će vam poslužiti u narednim člancima o financijskoj pismenosti.