Odabir studija na dlanu

Financije i studiranje

http://srednja.hr/Photos/Posteri/poster380.jpg

Kako upravljati troškovima uz studij i izabrati najbolju opciju?

Iako većina hrvatskih studenata prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina, dio studenata upisuje privatne studije, dok neki upisuju izvanredno kako bi uz rad mogli i studirati. Ne zadovolje li uvjete za nastavak besplatnog školovanja (ne polože ispite u roku, itd.) svoje će školovanje djelomice ili potpuno platiti. Međutim, školarine su tek mali dio izdataka – najviše čine troškovi života (82%).

Iz tih razloga budući studenti moraju znati koliki ih troškovi očekuju i hoće li to moći pokriti, a ako ne, hoće li uz studij moći i raditi. Financijsko planiranje važno je za sve, a osobito za one kojima osobna financijska situacija predstavlja prepreku za odlazak na studij.

U Hrvatskoj nisu svi programi besplatni, a njihov izbor nude sveučilišta (fakulteti, umjetničke akademije i sveučilišni odjeli), visoke škole i veleučilišta. Stručni studij sprema za brži izlazak na tržište rada (KAKO?), dok je sveučilišni usmjeren na teorijska i istraživačka znanja i vještine (ZAŠTO?).

      Izbor tipa studija dijelom ovisi o dosadašnjem obrazovanju, a kasnija prosječna neto plaća             zaposlenih najveća je u onih sa sveučilišnim studijem (8 136 kn). 79% hrvatskih studenata             obrazuje se tamo, a zatim slijede veleučilišta (15%) pa visoke škole (6%).

       Važno je naglasiti kako izvanredni studenti ne ostvaruju pravo na subvencionirani smještaj,            prehranu i javni prijevoz, zdravstveno osiguranje niti zapošljavanje putem studentskog centra.

       Kod izbora studija preporučljivo je voditi se vlastitim interesima u sposobnostima, a korisno je        upoznati se s trendovima i potrebama na tržištu rada te s iznosom plaća pojedinih profesija.            Osim toga, na umu treba imati i grad studiranja, vrstu (javna/privatna), troškove života,                  mogućnost smještaja (studentski dom ili privatni smještaj), resurse i njihovu dostupnost                 (knjižnice, sportske dvorane, oprema...) te aktivnosti (studentske udruge, pogodnosti i popusti).

Za više informacija o odabiru studija i samoj ponudi posjetite stranice:

www.postani-student.hr

www.studij.hr

www.cisok.hr

http://e-usmjeravanje.hzz.hr/obrazovanje

www.iro.hr

 

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.crosswalk.com%252Ffamily%252Fparenting%252Fteens%252Fengaging-teens-who-question-their-faith.html%26bvm%3Dbv.129759880%2Cd.bGg%26psig%3DAFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw%26ust%3D1471979076120969&bvm=bv.129759880,d.bGg&psig=AFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw&ust=1471979076120969

Snalazimo li se u stvarnom svijetu

Vještine koje bi svaki 18-godišnjak trebao imati

Osamnaestogodišnjak mora biti sposoban razgovarati sa strancima: nastavničkim osobljem, savjetnicima, posjednicima, prodavačima, kolegama, bankovnim činovnicima, liječnicima, vozačima autobusa, mehaničarima – u stvarnom svijetu.

http://thetrainhacker.com/wp-content/uploads/2015/08/Italy-Youth-Student-Discount-Train-Passes-Cheap-Rail-Tickets.jpg

Najbolji poklon za 18.rođendan

EU svim 18-godišnjacima za rođendan želi pokloniti kartu za putovanje po Europi

SVAKI tinejdžer u Europi trebao bi za 18. rođendan dobiti besplatnu željezničku kartu koja bi mu trebala omogućiti da mjesec dana besplatno putuje vlakom po kontinentu.

Katniss

Ljudi koji nas inspiriraju i motiviraju

Uzori u svijetu filma, glazbe i sporta

Tko su najveća imena svijeta filma, glazbe i sporta i ujedno idoli brojnim mladim ljudima diljem svijeta?

https://www.facebook.com/tomislav.perko/?fref=ts

Tomislav Perko i životna avantura

[INTERVJU] Put oko svijeta

Tridesetogodišnji Tomislav Perko objasnio nam je kako je poslovno odijelo zamijenio udobnom odjećom u kojoj putuje. Prije nekoliko godina odvažio se na put oko svijeta, a na Novom Zelandu odlučio se skrasiti 7 mjeseci.

http://institute-of-progressive-education-and-learning.org/wp-content/uploads/2014/02/Teacher-Student-1.jpg

Vidljive razlike na stratifikacijskoj ljestvici

Mladi iz različitih društvenih slojeva internet koriste u drugačije svrhe

Prema istraživanju OECD-a, mladi iz različitih društvenih grupa, koriste internet u drugačije svrhe.