Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, 24. veljače, odgajatelji su u suradnji s učenicima Učeničkog doma Maksimir pripremili niz aktivnosti.

Dan ružičastih majica u Učeničkom domu Maksimir

Dan ružičastih majica - Učenički dom Maksimir

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja u školama, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta protiv zlostavljanja dječaka koji je nošenjem ružičaste majice u školu davao podršku svojoj teško bolesnoj majci. Kao odgovor na takvo ponašanje i u znak podrške njemu i njegovoj majci, sljedeći dan cijeli je razred obukao ružičaste majice. U Hrvatskoj je ovu akciju pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN), a od 2014. obilježava se diljem zemlje.

Kako bi se učenici educirali i shvatili važnost ovog problema, svi zaposlenici nosili su prigodne ružičaste majice, dom je bio ukrašen ružičastim panoima i balonima, a za vrijeme ručka i večere posluživani su ružičasti kolači zajedno s ružičastim salvetama i čašama. Iako je ovo bio projekt cijelog Doma, valja izdvojiti neke, a to su odgajateljica Silva Kramer koja je vodila organizaciju čitavog projekta:

Naš dom prvi put u ovu akciju uključio se prošle godine pozivanjem svih učenika da taj dan obuku ružičaste majice i da tako pokažu da razumiju i podržavaju te kako za nasilje ne postoji nikakvo opravdanje.

Ovogodišnji program započeli smo početkom veljače kreativnim radionicama na kojima su učenici uz pomoć odgajateljica Rezo, Fruk i Kramer izradili  natpis NASILJE PRESTAJE OVDJE, pisane poruke koje govore o prevenciji nasilja i panoe kojima smo, dan ranije, ukrasili prostor Doma. Odgajateljica Špoljar i ekipa iz radionice „Makeover starog namještaja“ iznenadila  nas je poklonivši djeci još „stolica za druženje“ ,ovaj put, prigodno presvučenih  u ružičasto. Na sam dan učenici su sudjelovali u sportskom programu pa je tako pedagoginja Agata Smoljan vodila turnir u šahu, odgajateljica Rezo je organizirala turnir u stolnom tenisu, a odgajatelj Dodig je okupio ekipu za turnir u nogometu.

Večer nam je uljepšala glazbena sekcija koja je pod budnim okom i mirnom rukom odgajatelja Kneževića održala jednosatni koncert u predvorju doma. Svoj doprinos dali su i ostali djelatnici pa su tako čaše i salvete te desert za ručak i večeru osvanuli u ružičastoj boji, a svi djelatnici i sudionici s ponosom su nosili ružičaste majice.

Cilj obilježavanja Dana ružičastih majica je skretanje pozornosti djeci i mladima da se svi moraju međusobno uvažavati odnosno da se treba boriti protiv svakovrsnog nasilja, a posebice nasilja usmjerenog prema onima koje se smatra različitima .

Sve aktivnosti koje smo proveli u našem domu imaju za cilj uključivanje što većeg broja učenika, jer kroz igru i druženje  se najlakše brišu granice među  ljudima  i uči se toleranciji i  poštovanju.

Postavili smo par pitanja i ravnateljici Doma, Zdravki Puljiz, dipl. pedagog.:

"UD Maksimir odlučio se uključiti u obilježavanje Dana ružičastih majica jer ta akcija na poseban način ukazuje i rješava jedan veliki problem među mladima, a to je vršnjačko nasilje. Obilježavanje tog dana je od iznimno velike važnosti za nas kao ustanovu, za mene kao ravnateljicu. Ovdje učenici borave 24 sata dnevno. Želimo našim učenicima podići svijest o vršnjačkom nasilju koje ostavlja dubok trag i teške posljedice na život mlade osobe.  Probleme možemo rješavati i da ne vrijeđamo jedni druge ni verbalno, ni emocionalno ni fizički. Moramo učiti kako je različitost bogatstvo i moramo razumjeti jedni druge." 

Mi u Učeničkom domu Maksimir živimo kao jedna velika obitelj sa 180 članova . Dosada smo pokazali kako se i u tako velikoj obitelji, sa nas 180 može živjeti tolerantno, veselo i bez nasilja.  Svakom našem učeniku, neka svaki dan bude ružičast i lijep. To nenasilje neka šire dalje u svoje škole, obitelji, među svoje prijatelje i sve vršnjake. „

Te je zaključila:

„U obilježavanje tog dana trebaju se uključiti svi. Ne samo škole, domovi, nego i svi odrasli jer smatram da se niti jedno dijete ne rađa kao nasilnik, nego raste i odgaja se u okolnostima koje pospješuju razvoj nasilnog u njemu. Odrasli su sigurno doprinijeli takvim okolnostima. I odrasli se moraju zapitati zašto je danas to tako.“

Izuzetno je lijepo vidjeti ovako složnu obitelj koju čine osoba iz svih krajeva Hrvatske!

Komentari na članak

Vezani članci

2

Međunarodni dan nenasilja

Koliko primjećujemo nasilje

Tijekom života svi smo se barem jednom susreli s problemom nasilja, bilo izravno i na vlastitoj koži, ili smo pak bili svjedoci istog. Ali, ako se zapitamo.. jesmo li ga možda i nesvjesno ignorirali?

x

Međunarodni dan nenasilja

Junaci modernog doba

O nasilju svi mnogo znamo. Na samu ideju održavanja radionice protiv nasilja, učenicima se diže kosa na glavi, odmahuju rukom i uzimaju  mobitele u ruke. Ionako se o nasilju dovoljno govori. No, znamo li mi prepoznati kada nasilje preuzima glavnu ulogu u oblikovanju nečijeg života? Kada će nasilje nekoga dovesti do ruba očaja?  Svakodnevno, a mi sami sebe nećemo smatrati odgovornima. Iako smo, svojom pasivnošću i šutnjom, podržali nasilje.

x

Stanimo na kraj tjelesnom i mentalnom zlostavljanju u vezama tinejdžera

Nasilje u vršnjačkim vezama

Koliko su učestali fizički i psihički sukobi, problemi u međusobnim odnosima i razne vrste zlostavljanja partnera u vezama mladih?

Reci stop nasiju

Reci stop nasilju

Prijavite nasilje u odgojno-obrazovnim ustanovama ONLINE!

Radi prevencije nasilja među djecom i mladima,Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta počinje s primjenom web obrasca za evidenciju o pojedinačnom slučaju nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Učionica; pogled kroz prozor

Osobno iskustvo učenika koji boravi u učeničkom domu

Učenički dom - kako je na početku!?

Dolazim iz Županje, malog gradića smještenog nedaleko Vinkovaca te polazim prvi razred Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, smjer “tehničar za računalstvo NSK”, a smješten sam u Učeničkom domu Maksimir u Zagrebu.