Budućnost u našim rukama

Budućnost u našim rukama

Radni stol

Budućnost u našim rukama

„Ma što biste vi napravili? Znam ja, uveli bi internet po danu, a cijelu noć po klubovima plesali. Eto što bi vi.“

Ne znam za vaše roditelje, ali moji su kao odgovor na pitanje: „Kako bi mladi preustrojili Hrvatsku?“ odgovorili upravo ovako. Zasigurno nisu jedini s takvim mišljenjem, s obzirom na to da sve starije generacije smatraju kako je današnja mladost, odnosno generacija 21. stoljeća propala pa nam ni ne predviđaju nikakvu blistavu budućnost.

 

Nije da imaju puno izbora, svjesni su da neće živjeti vječno. No tužna je stvar da nisu svjesni činjenice da su baš ta djeca o kojoj govore još uvijek samo djeca. Na trenutak zamislite da su odrasli i pogledajte što bi većina njih najvjerojatnije učinila.

Koliko vam to god zvučalo nevjerojatno, srednjoškolci su u velikoj mjeri svjesni da im je škola potrebna te da bez nje nema budućnosti. Ipak, sustav školovanja trebalo bi poboljšati i prilagoditi novim uvjetima koji su za ove i buduće generacije neizbježni. Da bi škola postala mjesto na koje se rado odlazi i u kojemu se uči s voljom za početak bi ju trebalo prilagoditi interesima učenika. Bilo to kroz način na koji se odvija nastava ili kroz provedbu posebnih programa u kojima se biraju predmeti koji nas zanimaju. Tako se bolje pripremamo za svoje buduće poslove i zapravo imamo volju za učenjem.

 

Osim školstva, u Hrvatskoj je velik problem i zdravstvo. Preduge liste čekanja, premalo kvalitetnih liječnika. Rješenje tog problema? Redovitiji sistematski pregledi. Ne samo da se na taj način na vrijeme otkrivaju bolesti i povećava mogućnost izlječenja, nego se povećava i potiče zapošljavanje.

 

Naravno da za svaki ovakav pothvat treba novca, a danas se i prije nego što riječ „novac“ uspijete izgovoriti nameće nova – „kriza“. Iako je mišljenje da će sve biti samo još gora prevladalo u našoj državi, ja sam još uvijek čvrsto uvjerena da tako neće biti zauvijek i da će se pronaći izlaz iz nje. Postoje brojni načini na koje se novac može preusmjeriti iz jednog sektora u drugi, no čini se da je danas bolje trošiti novac na nepotrebne stvari dok se potrebne zanemaruju. Ako ste toliko razočarani u one generacije koje dolaze, zar nije logično da se potrudite oko njihovog napretka? No taj napredak ne leži u tome da se sagradi 10 područnih škola za po 5 učenika. Zar nije bolje rješenje da se sagradi jedna velika i potpuno opremljena u koju bi svi na kraju mogli ići? Kreativnost je bitna za svako zanimanje, a rješenje nije dobro dok svi ne budu zadovoljni njime.

 

Ivana Vuković

 

Komentari na članak

Vezani članci

s

Šumarska i drvnotehnološka struka

Dan otvorenih vrata na Šumarskom fakultetu

U petak, 20. travnja 2018., od 10 do 17 sati na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održat će se Dan otvorenih vrata.

Happy people

Dobro je znati

Ljetni školski praznici u Centru za kulturu Novi Zagreb

Uživajte u ljetu s Centrom za kulturu Novi Zagreb.

USRED logo

Nove suradnje

Vijeće učenika ETŠ-a Čakovec prvo pristupilo Udruzi srednjoškolaca

Dana 31. siječnja 2013. godine na 4. redovnoj sjednici Vijeća učenika Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, jednoglasno je odlučeno da će se VU ETŠ-a priključiti Udruzi srednjoškolaca.

Reci stop nasiju

Reci stop nasilju

Prijavite nasilje u odgojno-obrazovnim ustanovama ONLINE!

Radi prevencije nasilja među djecom i mladima,Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta počinje s primjenom web obrasca za evidenciju o pojedinačnom slučaju nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

srednjoškolci prosvjed

Kolege srednjoškolci iz BiH

Srednjoškolci iz BiH prosvjedovali protiv podjela škola na nacionalnoj osnovi

Nekoliko desetaka srednjoškolaca prosvjedovalo je u Jajcu u središnjoj Bosni protiveći se najavama županijskih vlasti da će formirati i srednju školu za Bošnjake dijeleći učenike po nacionalnoj osnovi.