Nastavak projekta "Uključi se!"

U Vinkovcima održana tribina povodom Međunarodnog dana učenika

MDS

Na tribinu su bili pozvani učenici svih osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, a raspravljalo se o reformama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezanima za školstvo i učenike, te o aktualnim problemima školstva. Događaju je prisustvovalo oko 40 učenika iz približno 10 škola s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije i Udruga srednjoškolaca Vukovar  26. studenog 2012. godine održali su tribinu povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca u sklopu projekta „Uključi se!“ u Županijskoj vijećnici Vinkovaca. Tribina je odgođena sa 17. studenog zbog lokalnih događanja u gradu Vukovaru povodom Dana pada grada Vukovara. Nakon tribine koja je trajala približno sat vremena i trideset minuta, doneseni su sljedeći zaključci:

  1. Učenici Vukovarsko-srijemske županije voljni su surađivati, sudjelovati i pomagati u donošenju odluka koje ih se tiču
  2. Učenici smatraju da je njihov glas neprihvaćen i ne čuje se daleko
  3. Zdravstveni odgoj ocijenjen je većinski pozitivno i kao prijeko potreban, uz pokoju zamjerku da je većina učenika neinformirana o načinima uvođenja i provedbe sata te da ih se ne bi trebalo opterećivati dodatnim školskim satom i provjerama znanja
  4. Reforma formule izračunavanja bodova za upis u srednje škole ocijenjena je većinski negativno zbog smatranja da ne može riješiti problem prezasićenosti učenika s općim uspjehom od 5,00 koji popunjavaju mjesta na upisima u srednju školu
  5. Većina se učenika usuglasila s idejom motivacijskog ispita ili ispita općeg znanja koje bi pripremale škole, prilagođavajući ga zanimanju koje se upisuje
  6. Državna matura ocijenjena je većinski pozitivno, uz zamjerku da na upisu u željeni fakultet ne bi smjelo biti dodatnih provjera koje zahtijevaju samostalno plaćanje naknade
  7. Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu ocijenjeno je većinski negativno iz niza razloga, od kojih je najistaknutiji bio da će reforma uzrokovati pritisak učenicima na samom kraju školske godine jer neće biti prisiljeni na vrijeme ispraviti negativne ocjene
  8. Prijedlog Nacionalnog vijeća učenika o uvođenju uniformi u škole Republike Hrvatske naišao je na podijeljena mišljenja. Najistaknutiji razlog za njihovo uvođenje jest doprinos eliminaciji diskriminacije na temelju izgleda učenika, a protiv uvođenja ograničavanje slobode učenika.
  9. Povećana kontrola upisnih pragova škola, odnosno kažnjavanje nezakonskih upisa i odgovornih osoba koje su dovele do upisivanja učenika sa manje bodova nego što je dopušteno, ocijenjeno je većinski pozitivno.

Cilj ove tribine bio je čuti mišljenja osoba koje se aktualne reforme zapravo tiču – učenika, proširiti njihov glas te ukazati institucijama da su spremni iskazati svoje mišljenje i sudjelovati u pravljenju promjena te potaknuti nove učenike da se uključe u dijalog.

Zahvaljujemo INA-Industrija nafte d.d. i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su uvelike potpomogli u organizaciji tribine i projekta „Uključi se!“.

Komentari na članak

Vezani članci

USRED logo

Jednakost za sve

Javno prioćenje: Učenički servisi

Udruga za srednjoškolce smatra nedopustivim da se posljedice nezaposlenosti u Hrvatskoj svaljuju na leđa učenika, jer svaka uređena i ozbiljna država, kakva i Hrvatska postaje ulaskom u Europsku uniju, razmišlja dugoročno, a ne postoji bolja investicija za zdrava buduća vremena od ulaganja u školovanje i poslovno osposobljavanje mladih ljudi i prije punoljetnosti.

1

Prva sjednica VUGZ

Vijeće učenika Grada Zagreba odredilo svoje ključne projekte

Na prvom dijelu sjednice usvojen je plan i program rada VUGZ-a za mandatno razdoblje 2017./2018. te se okupljenima predstavio Petar Jurišin, predsjednik Savjeta mladih Grada Zagreba. U drugom dijelu se podrobno raspravljalo o bitnim projektima u predstojećem razdoblju.

c

Inovativnost hrvatskih učenika

Koprivnički srednjoškolci osmislili su pametnu kasicu-prasicu

Edukator Matija Kolarić sa svojim je timom, učenicima koprivničke Obrtničke škole Antoniom i Ivom, osmislio ovaj projekt tako da ga i drugi učenici mogu izraditi prema uputama.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18814305_10209305533895715_512187554674233678_n.jpg?oh=fb35192b48c62b691fdd7f8c275b8e74&oe=5A274699

Upoznajte članove USRED tima

Bruno Habus: Želim da i dalje budemo udruga koja će raditi sa srednjoškolcima, za srednjoškolce

Upoznajte članove USRED tima. Bruno Habus je dopredsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske i student strojarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

a

Inovativni gimnazijalac

Predstavio se tvorac aplikacije Alchemy koja računa molekulske mase i izjednačava kemijske jednadžbe

Ovo je njegov prvi proizvod za praktičnu upotrebu širokog broja korisnika koji će u budućnosti biti optimiziran i nadograđivan.