Nastavak projekta "Uključi se!"

U Vinkovcima održana tribina povodom Međunarodnog dana učenika

MDS

Na tribinu su bili pozvani učenici svih osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, a raspravljalo se o reformama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vezanima za školstvo i učenike, te o aktualnim problemima školstva. Događaju je prisustvovalo oko 40 učenika iz približno 10 škola s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije i Udruga srednjoškolaca Vukovar  26. studenog 2012. godine održali su tribinu povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca u sklopu projekta „Uključi se!“ u Županijskoj vijećnici Vinkovaca. Tribina je odgođena sa 17. studenog zbog lokalnih događanja u gradu Vukovaru povodom Dana pada grada Vukovara. Nakon tribine koja je trajala približno sat vremena i trideset minuta, doneseni su sljedeći zaključci:

  1. Učenici Vukovarsko-srijemske županije voljni su surađivati, sudjelovati i pomagati u donošenju odluka koje ih se tiču
  2. Učenici smatraju da je njihov glas neprihvaćen i ne čuje se daleko
  3. Zdravstveni odgoj ocijenjen je većinski pozitivno i kao prijeko potreban, uz pokoju zamjerku da je većina učenika neinformirana o načinima uvođenja i provedbe sata te da ih se ne bi trebalo opterećivati dodatnim školskim satom i provjerama znanja
  4. Reforma formule izračunavanja bodova za upis u srednje škole ocijenjena je većinski negativno zbog smatranja da ne može riješiti problem prezasićenosti učenika s općim uspjehom od 5,00 koji popunjavaju mjesta na upisima u srednju školu
  5. Većina se učenika usuglasila s idejom motivacijskog ispita ili ispita općeg znanja koje bi pripremale škole, prilagođavajući ga zanimanju koje se upisuje
  6. Državna matura ocijenjena je većinski pozitivno, uz zamjerku da na upisu u željeni fakultet ne bi smjelo biti dodatnih provjera koje zahtijevaju samostalno plaćanje naknade
  7. Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu ocijenjeno je većinski negativno iz niza razloga, od kojih je najistaknutiji bio da će reforma uzrokovati pritisak učenicima na samom kraju školske godine jer neće biti prisiljeni na vrijeme ispraviti negativne ocjene
  8. Prijedlog Nacionalnog vijeća učenika o uvođenju uniformi u škole Republike Hrvatske naišao je na podijeljena mišljenja. Najistaknutiji razlog za njihovo uvođenje jest doprinos eliminaciji diskriminacije na temelju izgleda učenika, a protiv uvođenja ograničavanje slobode učenika.
  9. Povećana kontrola upisnih pragova škola, odnosno kažnjavanje nezakonskih upisa i odgovornih osoba koje su dovele do upisivanja učenika sa manje bodova nego što je dopušteno, ocijenjeno je većinski pozitivno.

Cilj ove tribine bio je čuti mišljenja osoba koje se aktualne reforme zapravo tiču – učenika, proširiti njihov glas te ukazati institucijama da su spremni iskazati svoje mišljenje i sudjelovati u pravljenju promjena te potaknuti nove učenike da se uključe u dijalog.

Zahvaljujemo INA-Industrija nafte d.d. i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su uvelike potpomogli u organizaciji tribine i projekta „Uključi se!“.

Komentari na članak

Vezani članci

g

Radionice

Zimska škola informatike 2018.

Škola je besplatna za sudionike. Sudionici koji redovno pohađaju izabrane teme, dobivaju potvrdu od Hrvatskog saveza informatičara, a oni koji se posebno istaknu pohvale i nagrade.

preta

Zašto upisati Petu?

Otvoreni dan V. gimnazije - 16.5. od 16 do 20 sati

Dođi i ti na Otvoreni dan V. gimnazije u srijedu 16.5. od 16 do 20 sati i pogledaj što sve nudimo!

x

Zbog srednjoškolaca, za srednjoškolce

USRED: I dalje ćemo biti glas srednjoškolaca i inicijatori promjena u obrazovanju

Udruga srednjoškolaca Hrvatske zahvaljuje portalu srednja.hr što su prepoznali ideje koje promoviramo i što su se svojom novom inicijativom "Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj" nadovezali na višegodišnje zagovaranje participacije učenika u kreiranju strategija i sadržaja koji se tiču njih samih.

r

Mladi znanstvenici u Osijeku

Održana Jesenska škola kemije u "Ruđerici"

Za sve učenike kojima znanje iz kemije koje se može steći kroz redoviti srednjoškolski program nije dovoljno organizirana je Jesenska škola kemije.

cover

Debata

„Različiti, a srednjoškolci“ – Vinkovci

Projekt „Različiti, a srednjoškolci“ je odgovor na situaciju u društvu među mladima, gdje možemo primijetiti etiketiranje, manjak tolerancije ili bilo kakvu vrstu diskriminacije. Cilj je da se mlade ljude osvijesti o poštivanju različitih kultura, vjera, nacionalnosti, te međusobnom poštivanju, ravnopravnosti i dijalogu između svih članova društva.