Školsko vijeće učenika u službi uljepšavanja (m)učeničkog života

Školsko vijeće učenika u službi uljepšavanja (m)učeničkog života

USRED logo

Školsko vijeće učenika u službi uljepšavanja (m)učeničkog života

Kroz godine svoje službe u vijećanju učenika i komunikaciju s kolegama iz drugih škola, stekao sam dojam kako se vijeća učenika općenito i dužnosti predsjednika prečesto podcjenjuju. Dok je jasno kako to nije niti blizu Saboru ili bivanju ministrom, moram istaknuti kako predsjednici razreda, okupljeni u zbor nazvan Vijeće učenika, mogu i moraju svojim radom, makar savjetodavnim, poboljšavati kvalitetu rada i života svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa (a ne kartati belu u kutu konferencijskog stola).

Uz standardnu borbu za prava učenika i wc papir u svakom toaletu, o čemu će biti riječ u drugim člancima, važno je istaknuti kako vijeće može donijeti i neke prijedloge koji značajno olakšavaju život svima, a ponajprije učenicima.

Od mnogobrojnih zanimljivih prijedloga u mojoj školi samo ove godine, istaknuo bih samo neke:

Primjerice, po uzoru na rimski festival Saturnalije tijekom kojeg su robovi glumili gospodare, a gospodari robove, održat će se Dan zamjenskih uloga, prilikom kojeg će Škola raspisati ,,javni natječaj” za zamjenske profesore iz svih mogućih predmeta, na koji će se prijavljivati učenici. Učenici koji budu izabrani na temelju najboljeg životopisa i intervjua pripremit će sat, zajednički s profesorom-mentorom, i održati ga svojim kolegama. Osim novog iskustva, koje će neke možda i nagnati na profesorski poziv (a neke možda odvratiti…), tako će se steći i uvježbati vrlo važne sposobnosti pisanja dobrog životopisa te uvjerljivosti na razgovoru za posao, koje se ne uče u školi; a i učenici će zasigurno biti opušteniji i hrabriji kad im njihov kolega bude glumio profesora.

Da se ,,VU XVI” ne bavi samo pustim pričama dokaz je sljedeća priča. Prije nekoliko mjeseci, zbog postojećih sankcija Rusiji, hrvatski izvoznici su plemenito odlučili voće namijenjeno Rusima besplatno podijeliti hrvatskim vrtićima i školama. Pred Šesnaestu gimnaziju parkiran je šleper od 15 metara i, na ,,ad hoc sjednici” pred šleperom, muški predsjednici zaključili su kako se svih sedam (nije baš, ali nije ni puno više) dečkiju iz 16. mora uključiti u akciju. Rezultat – svi momci i nekoliko upornih dama (unatoč kavalirskim prosvjedima) su prionuli na posao i udarnički oborili radnu normuna što bi bio ponosan i Kim il Sung, prenoseći sedamstotinjak kašeta u podrum iz kojeg su se distribuirale dalje.

Nadalje, vijeće svojim kreativnim prijedlozima može uvelike poboljšati postojeće, rutinske stvari – primjerice, uobičajeni Božićni sajam, koji sam po sebi služi kao pomoć potrebitima, mi smo učinili puno zanimljivijim svim sudionicima kad je odlučeno da se najmaštovitiji i oni koji zarade najviše novca nagrađuju sa slobodnim danom, a da se višak hrane odnese u pučku kuhinju! Kad se tome pridoda i naknadna odluka kojom je, oduševljena trudom sviju, velikodušna ravnateljica odredila da će cijela škola imati slobodan dan, a oni najvrijedniji još jedan dan poštede od odgovaranja, sreći nije bilo kraja!

Sve ovo primjeri su kako školska vijeća zaista mogu učiniti učenički život vedrijim, lakšim i zabavnijim.

Ante Bašić

predsjednik VU 16. gim.

Komentari na članak

Vezani članci

x

Zajedno u borbi protiv siromaštva

Održana humanitarna akcija Druge gimnazije Varaždin

Izvješće o održanoj humanitarnoj akciji učenika Druge gimnazije Varaždin povodom Svjetskog dana siromaštva

r

Mladi znanstvenici u Osijeku

Održana Jesenska škola kemije u "Ruđerici"

Za sve učenike kojima znanje iz kemije koje se može steći kroz redoviti srednjoškolski program nije dovoljno organizirana je Jesenska škola kemije.

PISA užas

PISA testovi - realan pokazatelj?

OBESSU: Srednjoškolci odbijaju iskrivljene PISA procjene!

Povodom međunarodnog predstavljanja PISA rezultata, OBESSU na platformi za učenike škola u Europi ovim putem izražava zabrinutost zbog alarmantne situacije kod standardiziranog testiranja za procjenu postignuća učenika i samih nacionalnih obrazovnih sustava.

SUCCESS - Nila Sivatheesan

Sažetak 2013

Što smo to sve napravili u 'dvije i trinaestoj'?

Udruga srednjoškolaca je kroz godinu dana nacionalnoga rada uspjela u ono što mnoge nacionalne organizacije nikada nisu mogle napraviti pa koliko god dugo postojale. Od 21. siječanja 2013. stvorili smo nacionalnu mrežu mladih aktivista, mrežu udruga mladih, aplicirali i proveli projekte s domaćim i europskim novcem, ojačali smo ulogu vijeća učenika, počeli smo upisivati srednje škole u udrugu, tribine, okrugli stolovi, forumi i mnogo drugog sve na temu aktivacije mladih je bila naša prošlost i naša budućnost.

Solidarnost u obrazovanju

Humnaitarni turnir 'Solidarnost u obrazovanju'

Humani srednjoškolci: prikupili smo 16 000 kn za Anabelu!

Udruga srednjoškolaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji organizirala je II. Humanitarni turnir „Solidarnost u obrazovanju“ koji se održao 02.04.2014. u Sportskoj dvorani Borovo naselje.