Debata

„Različiti, a srednjoškolci“ – Vukovar

cover

Projekt „Različiti, a srednjoškolci“ je odgovor na situaciju u društvu među mladima, gdje možemo primijetiti etiketiranje, manjak tolerancije ili bilo kakvu vrstu diskriminacije. Cilj je da se mlade ljude osvijesti o poštivanju različitih kultura, vjera, nacionalnosti, te međusobnom poštivanju, ravnopravnosti i dijalogu između svih članova društva.

Ujedinjeni u različitosti

U organizaciji Udruge srednjoškolaca Hrvatske u Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je javna tribina unutar projekta Različiti, a srednjoškolci. Cilj je aktivirati srednjoškolce na sudjelovanje kao i osvijestiti ih o vršnjačkom nasilju i toleranciji.

 

-Ideja je da kroz ovaj projekt okupimo što je moguće više srednjoškolaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji i ukažemo na njihova prava kroz Vijeća učenika.  Naglasak dajemo na vršnjačku toleranciju odnosno vršnjačko nenasilje. Ova je tribina upravo na tu temu i ujedno prva aktivnost u projektu. Slijedi nam tribina u Vinkovcima, a potom ljetna škola u Vukovaru za 30 srednjoškolaca krajem kolovoza-

pojašnjava Filip Markanović, voditelj projekta.

 

Mladi u Hrvatskoj poznaju pojam tolerancije, no ujedno su to i djeca digitalnoga društva koja dosta vremena provode na društvenim mrežama gdje postoji veliki potencijal da dožive nasilje pa kroz ovaj projekt žele djelovati na srednjoškolce da nasilje prepoznaju. -Škole također jednim dijelom postaju mjesto nasilja pa i u tom smislu želimo utjecati na srednjoškolce koji su sada u osjetljivoj adolescentskoj fazi  - kaže Markanović.

 

Aktivnu ulogu u ovom projektu ima i Savjet mladih Grada Vukovara kao podrška Udruzi srednjoškolaca Hrvatske čija nam je predsjednica Marija Tomić rekla kako srednjoškolcima uvijek stoje na raspolaganju.

 

-Želimo potaknuti pozitivne promjene, poučiti srednjoškolce o pojmu vršnjačkoga nasilja, objasniti im razliku između vrsta vršnjačkoga nasilja. Očekujem aktivan razgovor, iznošenje njihovih mišljenja,  potreba i problema, uvijek nam se mogu obratiti za pomoć i svakako želimo čuti što imaju reći, a otvoreni smo i za prijedloge – rekla je Tomić. 

 

Također u projektu važnu ulogu ima i Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije,

-Jako je dobro uopće potaknuti mlade na razmišljanje o nasilju i međusobnoj toleranciji jer možda nisu ni svjesni svakodnevnih situacija i čemu su sve podložni. U današnje vrijeme aktualno je verbalno i psihičko nasilje među mladima i ovakve su tribine dobar način da se o tome razgovara – naglasila je Matilda Sabljak, predsjednica vijeća.

 

Među sudionicima tribine bilo je i Robert Polhert, učenik Ekonomske škole Vukovar koji kaže da je nasilje među mladima prisutno i koji se nada da će nakon tribine  naučiti nešto novo o tome i načinima kako se nasilju suprotstaviti. Martina Andžić iz vukovarske Gimnazije pak ocijenila je događaje poput ove tribine važnima i potrebnima kako bi se o problemu vršnjačkog nasilja više naučilo te prenijelo dalje svojim kolegama u školama.

-Svi smo mi različiti i toga svjesni ali trebamo se naučiti tolerirati jedni druge, poturditi se biti bolje osobe i ne vriđeati se – istaknula je Andžić.

 

Projekt Različiti, a srednjoškolci kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade,  odgovor je na društvenu situaciju među mladima gdje se može primijetiti manjak tolerancije, etiketiranje i diskriminacija na temelju razlikovanja po bilo kojoj osnovi. Cilj projekta je osvijestiti mlade ljude, srednjoškolce, o kulturi različitosti, međusobnom poštivanju i dijalogu te ravnopravnosti svih članova društva bez obzira na etničku, religijsku ili neku drugu pripadnost.

 

-U demokratskim društvima zajednički cilj svih dionika je uspostaviti kulturu jednakosti i solidarnosti. Srednjoškolci trebaju težiti znanju i univerzalnim društvenim vrijednostima – pravednosti, ravnopravnosti, toleranciji, solidarnosti i kreiranju zdrave i pozitivne društvene zajednice, a to je ono što nas ujedinjuje u različitosti – zaključuje Markanović. 

 

Marija Molnar

Komentari na članak

Vezani članci

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18814305_10209305533895715_512187554674233678_n.jpg?oh=fb35192b48c62b691fdd7f8c275b8e74&oe=5A274699

Upoznajte članove USRED tima

Bruno Habus: Želim da i dalje budemo udruga koja će raditi sa srednjoškolcima, za srednjoškolce

Upoznajte članove USRED tima. Bruno Habus je dopredsjednik Udruge srednjoškolaca Hrvatske i student strojarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

cover

Debata

„Različiti, a srednjoškolci“ – Vukovar

Projekt „Različiti, a srednjoškolci“ je odgovor na situaciju u društvu među mladima, gdje možemo primijetiti etiketiranje, manjak tolerancije ili bilo kakvu vrstu diskriminacije. Cilj je da se mlade ljude osvijesti o poštivanju različitih kultura, vjera, nacionalnosti, te međusobnom poštivanju, ravnopravnosti i dijalogu između svih članova društva.

1

HRVATSKA JE BILA DOMAĆIN

[SVJETSKO PRVENSTVO U DEBATI] Hrvatski učenici osvojili broncu, zlato je otišlo u Kinu, a srebro u Indiju

Hrvatski srednjoškolci osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu iz debate održanom u Zagrebu od 17. do 27. srpnja, dok je ukupni pobjednik natjecanja Kina, priopćilo je danas Hrvatsko debatno društvo, organizator natjecanja.

prag

50. MEĐUNARODNA KEMIJSKA OLIMPIJADA U BRATISLAVI I PRAGU

Hrvatskim srednjoškolcima četiri medalje na kemijskoj olimpijadi u Pragu i Bratislavi

Na jubilarnoj, 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bratislavi i Pragu, koja je završila u danas [subota, 28. srpnja 2018.], hrvatski maturanti osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje.

d

Volonterski projekt zagrebačkih gimnazijalaca

Mladi mladima - humanitarni božićni sajam V. gimnazije

Predsjednik Vijeća učenika V. gimnazije i novi član USRED-a Matej Črep kaže da je u planu još mnogo drugih projekata volonterskoga rada. Jedan od tih projekata je i sam božićni sajam pod imenom „Mladi mladima“ koji će se održati u petak, 15. prosinca 2017. u 18:30 u zgradi V. gimnazije.