Debata

„Različiti, a srednjoškolci“ – Vukovar

cover

Projekt „Različiti, a srednjoškolci“ je odgovor na situaciju u društvu među mladima, gdje možemo primijetiti etiketiranje, manjak tolerancije ili bilo kakvu vrstu diskriminacije. Cilj je da se mlade ljude osvijesti o poštivanju različitih kultura, vjera, nacionalnosti, te međusobnom poštivanju, ravnopravnosti i dijalogu između svih članova društva.

Ujedinjeni u različitosti

U organizaciji Udruge srednjoškolaca Hrvatske u Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je javna tribina unutar projekta Različiti, a srednjoškolci. Cilj je aktivirati srednjoškolce na sudjelovanje kao i osvijestiti ih o vršnjačkom nasilju i toleranciji.

 

-Ideja je da kroz ovaj projekt okupimo što je moguće više srednjoškolaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji i ukažemo na njihova prava kroz Vijeća učenika.  Naglasak dajemo na vršnjačku toleranciju odnosno vršnjačko nenasilje. Ova je tribina upravo na tu temu i ujedno prva aktivnost u projektu. Slijedi nam tribina u Vinkovcima, a potom ljetna škola u Vukovaru za 30 srednjoškolaca krajem kolovoza-

pojašnjava Filip Markanović, voditelj projekta.

 

Mladi u Hrvatskoj poznaju pojam tolerancije, no ujedno su to i djeca digitalnoga društva koja dosta vremena provode na društvenim mrežama gdje postoji veliki potencijal da dožive nasilje pa kroz ovaj projekt žele djelovati na srednjoškolce da nasilje prepoznaju. -Škole također jednim dijelom postaju mjesto nasilja pa i u tom smislu želimo utjecati na srednjoškolce koji su sada u osjetljivoj adolescentskoj fazi  - kaže Markanović.

 

Aktivnu ulogu u ovom projektu ima i Savjet mladih Grada Vukovara kao podrška Udruzi srednjoškolaca Hrvatske čija nam je predsjednica Marija Tomić rekla kako srednjoškolcima uvijek stoje na raspolaganju.

 

-Želimo potaknuti pozitivne promjene, poučiti srednjoškolce o pojmu vršnjačkoga nasilja, objasniti im razliku između vrsta vršnjačkoga nasilja. Očekujem aktivan razgovor, iznošenje njihovih mišljenja,  potreba i problema, uvijek nam se mogu obratiti za pomoć i svakako želimo čuti što imaju reći, a otvoreni smo i za prijedloge – rekla je Tomić. 

 

Također u projektu važnu ulogu ima i Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije,

-Jako je dobro uopće potaknuti mlade na razmišljanje o nasilju i međusobnoj toleranciji jer možda nisu ni svjesni svakodnevnih situacija i čemu su sve podložni. U današnje vrijeme aktualno je verbalno i psihičko nasilje među mladima i ovakve su tribine dobar način da se o tome razgovara – naglasila je Matilda Sabljak, predsjednica vijeća.

 

Među sudionicima tribine bilo je i Robert Polhert, učenik Ekonomske škole Vukovar koji kaže da je nasilje među mladima prisutno i koji se nada da će nakon tribine  naučiti nešto novo o tome i načinima kako se nasilju suprotstaviti. Martina Andžić iz vukovarske Gimnazije pak ocijenila je događaje poput ove tribine važnima i potrebnima kako bi se o problemu vršnjačkog nasilja više naučilo te prenijelo dalje svojim kolegama u školama.

-Svi smo mi različiti i toga svjesni ali trebamo se naučiti tolerirati jedni druge, poturditi se biti bolje osobe i ne vriđeati se – istaknula je Andžić.

 

Projekt Različiti, a srednjoškolci kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade,  odgovor je na društvenu situaciju među mladima gdje se može primijetiti manjak tolerancije, etiketiranje i diskriminacija na temelju razlikovanja po bilo kojoj osnovi. Cilj projekta je osvijestiti mlade ljude, srednjoškolce, o kulturi različitosti, međusobnom poštivanju i dijalogu te ravnopravnosti svih članova društva bez obzira na etničku, religijsku ili neku drugu pripadnost.

 

-U demokratskim društvima zajednički cilj svih dionika je uspostaviti kulturu jednakosti i solidarnosti. Srednjoškolci trebaju težiti znanju i univerzalnim društvenim vrijednostima – pravednosti, ravnopravnosti, toleranciji, solidarnosti i kreiranju zdrave i pozitivne društvene zajednice, a to je ono što nas ujedinjuje u različitosti – zaključuje Markanović. 

 

Marija Molnar

Komentari na članak

Vezani članci

Štrajk

Solidarnost s kolegama

Javna potpora za štrajk učenika medicinske škole u Slavonskom Brodu

Udruga srednjoškolaca suosjeća s kolegama iz Slavonskog Broda i daje im svoju podršku

Kalendar pikotgram

Tko rano rani, dvije sreće grabi

Kalendar za školsku godinu 2016./2017.

Praznici su tek počeli, a mi vas već gnjavimo školskim kalendarom. No, "tko rano rani, dvije sreće grabi" pa možda ne bi bilo loše već sada početi planirati sljedeće praznike.

x

Upoznajte članove USRED tima

Mirta Peček: Kroz zabavu upoznajemo srednjoškolce s njihovim pravima i obvezama

Upoznajte članove USRED tima. Mirta Peček je glavna urednica našeg portala, članica Upravnog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske i studentica medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

USRED logo

Školsko vijeće učenika u službi uljepšavanja (m)učeničkog života

Školsko vijeće učenika u službi uljepšavanja (m)učeničkog života

Školsko vijeće učenika u službi uljepšavanja (m)učeničkog života

.

'Iznenadilo nas je to što je više bio fokus na politiku nego na kulturu'

ZAVRŠIO 'YOUR EUROPE, YOU SAY': Hrvatsku predstavljali učenici iz Čakovca

Ovogodišnji "Your Europe, You Say" završio je večeras u Bruxellesu. Na susretu mladih iz cijele Europe ove se godine okupilo 99 učenika iz 28 država članica Europske Unije te pet zemalja kojima je cilj postati dio EU.