Jednakost za sve

Javno prioćenje: Učenički servisi

USRED logo

Udruga za srednjoškolce smatra nedopustivim da se posljedice nezaposlenosti u Hrvatskoj svaljuju na leđa učenika, jer svaka uređena i ozbiljna država, kakva i Hrvatska postaje ulaskom u Europsku uniju, razmišlja dugoročno, a ne postoji bolja investicija za zdrava buduća vremena od ulaganja u školovanje i poslovno osposobljavanje mladih ljudi i prije punoljetnosti.

Učenički servis sudjeluje u poticanju većeg osamostaljivanja učenika, skupljanja radnog iskustva, kvalitetnog raspolaganja vlastitog novca te kreiranja radnih navika i to sve od samih početaka poslovne sposobnosti mladih. Kako bi se jasno pokazalo da unatoč privremenom zaposlenju i stjecanju prvih vlastitih novčanih sredstava, škola i obrazovanje trebaju ostati na prvom mjestu svakog učenika, zapošljavanje se nudi samo redovnim srednjoškolcima, a posao se odvija u ljetnom periodu kada traju školski praznici. Ovaj sjajno zamišljen projekt provodi se u mnogim zemljama Europe, pa tako i u Hrvatskoj, no imaju li svi hrvatski srednjoškolci jednaku šansu pronaći svoj posao?

Kako bi projekt Učeničkog servisa uopće mogao zaživjeti i funkcionirati, predvidjelo se nužno osnivanje servisa u svim županijama u Republici Hrvatskoj. S obzirom da se ''Udruga srednjoškolca'' bori za jednaka prava i mogućnosti svih srednjoškolaca u cijeloj zemlji, s pravom se pitamo kako je moguće da gotovo polovica svih županija u Hrvatskoj uopće nema osnovan nijedan službeni učenički servis. Iako se mnogi predstavnici županija žale kako u njihovim financijskim planovima nema mjesta za osnivanje novih ureda, istina je zapravo da su za pokretanje učeničkog servisa potrebna simbolična novčana sredstva za nabavu tehničke opreme u vidu računalaa, printera, skenera i sl. Malen je to ulog za stvaranje bolje i odgovornije generacije Hrvatske u budućnosti. Također, za zemlju koja vapi za decentralizacijom i ravnomjernijim razvojem svih njenih krajeva, nedopustivo je da se ponovno koncentriraju sve kvalitetne mogućnosti samo u Zagrebu, a ne i u ostalim, posebno manjim mjestima u Hrvatskoj.

Tražeći odgovore zašto se mogućnosti za zapošljavanje ne nude svim srednjoškolcima ravnopravno, dolazimo do zanimljivog odgovora iz nadležne institucije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje tvrdi da je, s obzirom na trenutačnu ekonomsku situaciju u zemlji, bolje ponuditi slobodne sezonske poslove velikom broju nezaposlenih ljudi, nego mladim srednjoškolcima koji ionako žive s roditeljima.

Iako je naizgled riječ o točnoj konstataciji, ponovno svjedočimo tipičnom ponašanju domaćih vlasti koje uvijek ide u smjeru bježanja od svih problema.

Kao reprezentativna udruga koja se bori za interese svakog srednjoškolca u Hrvatskoj i potiče društveno angažiranje mladih u društvu, Udruga srednjoškolaca i Nacionalno vijeće učenika osjećaju se dužnima apelirati na sve osnovne i srednje škole te javne ustanove u obrazovanju i nevladine organizacije, kako bi se što prije moguće organizirali razmjenu udžbenika, te u svojim lokalnim sredinama obavili razmjenu udžbenika.

Udruga srednjoškolaca i NVURH, koji zastupaju glas učenika u RH, smatraju kako bi se ranijom organizacijom same razmjene obiteljima olakšala trenutna financijska situacija te učenicima omogućilo bolju organizaciju i pripremu za početak nadolazeće nam školske godine.

Također, pozivamo sve nadležne institucije, na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini da se upoznaju s problemima ustrojavanja učeničkih servisa, tim više ako težimo biti društvo jednakih mogućnosti za sve.

Komentari na članak

Vezani članci

usred

Skupština Udruge srednjoškolaca Hrvatske

USRED bira novo rukovodstvo: Poziv za isticanje kandidatura

Na temelju članaka 24., 27., 29., 30. i 31. statuta Udruge srednjoškolaca Hrvatske raspisuje se Poziv za isticanje kandidature za izbor predsjednika, dopredsjednika, Upravnog i Nadzornog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske.

Judith Reisman/libela.org

Reisman postala članicom USRED-a

Dr. Judith Reisman podržala učenike u promicanju učeničkih prava

Proteklog je tjedna Udruga srednjoškolaca – „USRED“ dobila novu članicu: američku znanstvenicu, komunikologinju dr. Judith Reisman.

izvor:vlastiti

Pobjednički tim putuje u Bruxelles u posjet EU parlamentu

Izabrani pobjednici natječaja Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju

Zadatak je bio osmisliti i snimiti video u trajanju do 3 minute u kojem ćeš predstaviti svoj zavičaj i upoznati mlade Europljane sa znamenitostima svoga zavičaja. Prijaviti su se mogli svi redovni učenici srednje škole u šk. g. 2015./2016. iz Republike Hrvatske pod uvjetom da na dan 18.5.2016. imaju 18 godina.

Naša prava - film - kadar

Naša prava

Udruga srednjoškolaca snimila dokumentarni film o učeničkim pravima

Idejni začetnik filma, Udruga srednjoškolaca, ugostila je i predstavnike Nacionalnog vijeća učenika i profesore i ravnatelje. Premjera filma je predviđena sredinom rujna.

zastava

Želiš razgovarati s diplomatima? Onda je ovo prilika za tebe!

Posjeti Veleposlanstvo SAD-a!

Ovo je prilika za tebe! Saznaj sve o poslu diplomata i veleposlanika, postavi pitanja i zabavi se!