Sve na jednom mjestu

Sve o ispitu iz Kemije na državnoj maturi

http://www.srednja.hr/Photos/foto/Kemija%20Bean.PNG

Ispit iz Kemije na državnoj maturi slovi kao jedan od najtežih. Za vas smo izdvojili sve potrebne informacije kako bismo vam olakšali pisanje samog ispita.

Trajanje ispita: 180 minuta

Područja ispitivanja: Tvari (20%), kemijske promjene (30%), energija (15%), brzina kemijskih reakcija (10%), ravnoteža kemijskih reakcija (10%) i prikupljanje podataka, obrada i prikazivanje rezultata (10%).

Grane kemije zastupljene u ispitu: opća (25%), fizikalna (25%), anorganska (25%) i organska kemija (25%).

Ispit će se sastojati od 45 zadataka višestrukog izbora koji će ukupno nositi 45 bodova i 18 zadataka otvorenog tipa koji će također nositi 45 bodova.

Pristupnici dobivaju sigurnosnu vrećicu u kojoj su dvije ispitne knjižice, knjižica s periodnim sustavom elemenata, tablicom standardnih elektrodnih potencijala odabranih redoks sustava u vodenim otopinama pri 25 °C i popisom potrebnih prirodnih konstanta te list za odgovore i listovi za koncept (odvojeni od ispitnih knjižica). Sadržaj listova za koncept neće se bodovati.

Tijekom ispita iz Kemije dopuštena je upotreba džepnoga računala i periodnoga sustava elemenata. Knjižica s periodnim sustavom elemenata potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala. Pristupnicima nije dopušteno donijeti ni upotrebljavati ikakve druge listove s periodnim sustavom elemenata. U ispitu se od pristupnika može zahtijevati i konstruiranje dijagrama, a pritom im je dopuštena i upotreba crtaćega pribora. Tijekom rješavanja ispita pristupnici moraju upotrebljavati kemijske olovke kojima se piše plavom ili crnom bojom.

Tijekom ispita dopušteno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific. Džepno računalo smije imati: – eksponencijalnu funkciju (tipka 10x ) – logaritamsku funkciju (tipka log x) – trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Džepno računalo ne smije imati mogućnost: – bežičnoga povezivanja s drugim uređajem – upotrebe memorijske kartice – simboličkoga računanja (npr. u nazivu CAS) – grafičkoga rješavanja (npr. u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH) – deriviranja i integriranja.

Dežurni nastavnik će tip (naziv i oznaku) džepnoga računala koje je pristupnik upotrebljavao tijekom ispita upisati na list koji služi za popisivanje svih džepnih računala koje pristupnici upotrebljavaju. 

Tijekom pripremanja za ispit iz Kemije pristupnici mogu upotrebljavati sve udžbenike iz Kemije, pomoćna nastavna sredstva i materijale koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Kao dodatne materijale mogu upotrebljavati i zadaće s natjecanja iz Kemije dostupne u biltenima s natjecanja i na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje (http://www.azoo.hr/index.php?option=com_ sectionex&view=category&id=17&Itemid=437) ili E-škole kemije (http://eskola.chem.pmf.hr/ index13.php3) te prijašnje nacionalne ispite i ispite dosadašnjih državnih matura koji su objavljeni na mrežnim stranicama Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (www.ncvvo.hr/ drzavnamatura/web/public/svi_ispiti).

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje zadaće

Važna obavijest za maturante

Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2016./2017.

Početak školske godine sve je bliže, a ovogodišnji maturanti već znaju kada ih očekuje koji ispit državne mature.

Pintarest

Nije sve tako sivo

3 razloga zašto nije loše ako nisi upao na željeni faks

Rezultati su stigli i nisi upao na prvi izbor? Big deal! Donosimo pet dobrih razloga zašto studiranje na sasvim drugom faksu nije toliko strašna opcija.

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Novosti na Postani student

NCVVO objavio obavijest o podizanju potvrde o položenim ispitima državne mature

Ako zbog neopravdanog izostanka nije izvršena uplata ispita učenici ne mogu dobiti svjedodžbe o državnoj maturi i/ili potvrde o položenim ispitima državne mature. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika pod poveznicom  Moji podatci/Zaduženja i uplate. Uplatu je potrebno izvršiti odmah, a skeniranu uplatnicu poslati putem e-maila na adresu uplata.dm@ncvvo.hr - jedna je od obavijesti koju je NCVVO poručio maturantima.

Ispitni katalog DM - Kemija 2016./2017.

DM - Kemija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz kemije u ovoj školskoj godini!

Ispitni katalog DM - Matematika 2016./2017.

DM - Matematika

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz matematike u ovoj školskoj godini!