Otići ili ostati u Hrvatskoj?

Studij u inozemstvu: novosti u prilikama za visoko obrazovanje

1

Pri upisu fakulteta normalno je zapitati se kakvu točno budućnost želim, gdje želim biti za 10 godina, zašto uopće studirati i koji će me fakultet najbolje pripremiti za životne izazove.

Ta su pitanja još naglašenija u današnjem vremenu velikih promjena. S velikim životnim promjenama dolazi i velika promjena tržišta rada, načina razmišljanja te nastaju sasvim nova zanimanja. Razvijaju se nove tehnologije iz dana u dan pa se na tržištu rada traže nove vještine i nova znanja. Za sretan i uspješan život najbolje nas može pripremiti dobar odabir fakulteta. Vremena studenata koji danonoćno bubaju napamet silne nepotrebne podatke postoje još samo na hrvatskim sveučilištima, dok su na europskim odavno ušla u povijest.

Period studiranja u europskim zemljama ugodno je razdoblje u kojemu se studenti pripremaju za tržište rada. Fakulteti pružaju nove veze i poznanstva umjesto suhoparnih činjenica. Nadalje, tijekom studija poželjno je i što više putovati kako bi studenti proširili vidike i pomaknuli granice, a sve s ciljem što boljeg povezivanja i što boljeg uvoda u buduću uspješnu karijeru. Ovo više nije život rezerviran samo za najbogatije i odabrane članove društva, danas ga može proživjeti svatko. U nastavku će se u dva primjera prikazati novosti u obrazovanju i prilike za sve koji čitaju ovaj članak.

Open University
Kako vam se čini ideja dobivanja britanske diplome iz svoje sobe u toplom hrvatskom domu? Open University državni je britanski fakultet koji je britanska vlada osnovala 1969. godine kako bi omogućila svojim građanima jedan drugi oblik stjecanja znanja. Online studij ostavlja puno vremena za rad uz studij te omogućava veliku fleksibilnost. Diploma Open Universityja priznata je svugdje u svijetu te je Open University vodeća svjetska institucija za online obrazovanje. Još jedna pozitivna strana ovakvog načina studiranja u odnosu na klasičan studij su puno pristupačnije školarine.

KEA – Copenhagen School of Design and Technology
Studij u Danskoj besplatan je za sve stanovnike Europske unije. Građani EU imaju priliku uz redovni studij te 10 sati rada tjedno (studentska satnica najčešće je oko 120 kruna) dobiti stipendiju u vrijednosti od 5000 danskih kruna (1 DKK = 0.99 HRK). Uz tu stipendiju i plaću sa studentskog posla studenti pokrivaju sve svoje životne troškove. Prema njihovim iskustvima, redovito spremaju 1000 do 2000 kuna mjesečno za putovanja i slične luksuze o kojima se u Hrvatskoj ne može ni sanjati. Kopenhagen School of Design and Technology primjer je jednog novog, inovativnog fakulteta koji nudi zanimljive i vrlo tražene smjerove koji gledaju izvan okvira uobičajenog hrvatskog obrazovanja. Neki od njih su Bachelor in Design & Business, Bachelor in Software Development, Bachelor in Web Development, Bachelor in Product Development and Integrative  Technology. Svaka od navedenih diploma nudi siguran i dobro plaćen posao diljem svijeta.

Jedino pitanje koje se još postavlja je kako to sve ostvariti. Naporna papirologija, nepoznati zakoni i čekanje na odgovore i podatke tjednima najčešći su razlozi ranog odustajanja od studija u inozemstvu. Kako vam se čini ideja prepuštanja u sigurne ruke koje će vas voditi od početka prijave do samog primitka na fakultet i dobivanja stipendije? Želite li doznati koje su vaše mogućnosti besplatnoga studija ili studija s punom stipendijom? Zašto je motivacijsko pismo najbolja reklama studenta i kako napisati savršeno motivacijsko pismo ili životopis?

Odgovore potražite na ovoj stranici, mailu: info@danda-edu.com ili putem telefona: +385 91 152 6336

Komentari na članak

Vezani članci

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Prijava ispita državne mature

Jesenski rok državne mature 2016./2017.

Svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom i pristupom svojoj stranici na www.postani-student.hr

mth

MATURA 2018.

Objava konačnih rezultata ljetnoga roka državne mature

Dana 16. srpnja 2018. godine u 12 sati objavljeni su konačni rezultati ljetnoga roka državne mature u školskoj godini 2017./2018. Rezultati su predstavljeni na konferenciji za medije u Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Darujte si poklon na kojem ćete nakon praznika zahvaljivati sami sebi

Tko rano rani... Popuste za pripreme grabi!

Počnite na vrijeme i osigurajte svoje mjesto na pripremama! Najteže je ipak samostalno se natjerati na učenje.

x

Na vrijeme krenite s pripremama

Studiji koje je najteže upisati

Znaš li već koji ćeš fakultet upisati? Jesi li se već počeo/la pripremati za njega? Znaš li da na neke studijske smjerove kandidira više od deset kandidata? Provjeri kako je u svibnju prošle godine, manje od mjesec dana prije polaganje državne mature izgledala lista najpoželjnijih fakulteta. Predviđa se da će i ove godine biti slično.

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Matura 2017.

Obavijest o početku jesenskoga ispitnoga roka državne mature 2016./2017.

Dana 23. kolovoza 2017. ispitima iz Logike i Glazbene umjetnosti počela je provedba ispita državne mature u jesenskome roku školske godine 2016./2017.