Otići ili ostati u Hrvatskoj?

Studij u inozemstvu: novosti u prilikama za visoko obrazovanje

1

Pri upisu fakulteta normalno je zapitati se kakvu točno budućnost želim, gdje želim biti za 10 godina, zašto uopće studirati i koji će me fakultet najbolje pripremiti za životne izazove.

Ta su pitanja još naglašenija u današnjem vremenu velikih promjena. S velikim životnim promjenama dolazi i velika promjena tržišta rada, načina razmišljanja te nastaju sasvim nova zanimanja. Razvijaju se nove tehnologije iz dana u dan pa se na tržištu rada traže nove vještine i nova znanja. Za sretan i uspješan život najbolje nas može pripremiti dobar odabir fakulteta. Vremena studenata koji danonoćno bubaju napamet silne nepotrebne podatke postoje još samo na hrvatskim sveučilištima, dok su na europskim odavno ušla u povijest.

Period studiranja u europskim zemljama ugodno je razdoblje u kojemu se studenti pripremaju za tržište rada. Fakulteti pružaju nove veze i poznanstva umjesto suhoparnih činjenica. Nadalje, tijekom studija poželjno je i što više putovati kako bi studenti proširili vidike i pomaknuli granice, a sve s ciljem što boljeg povezivanja i što boljeg uvoda u buduću uspješnu karijeru. Ovo više nije život rezerviran samo za najbogatije i odabrane članove društva, danas ga može proživjeti svatko. U nastavku će se u dva primjera prikazati novosti u obrazovanju i prilike za sve koji čitaju ovaj članak.

Open University
Kako vam se čini ideja dobivanja britanske diplome iz svoje sobe u toplom hrvatskom domu? Open University državni je britanski fakultet koji je britanska vlada osnovala 1969. godine kako bi omogućila svojim građanima jedan drugi oblik stjecanja znanja. Online studij ostavlja puno vremena za rad uz studij te omogućava veliku fleksibilnost. Diploma Open Universityja priznata je svugdje u svijetu te je Open University vodeća svjetska institucija za online obrazovanje. Još jedna pozitivna strana ovakvog načina studiranja u odnosu na klasičan studij su puno pristupačnije školarine.

KEA – Copenhagen School of Design and Technology
Studij u Danskoj besplatan je za sve stanovnike Europske unije. Građani EU imaju priliku uz redovni studij te 10 sati rada tjedno (studentska satnica najčešće je oko 120 kruna) dobiti stipendiju u vrijednosti od 5000 danskih kruna (1 DKK = 0.99 HRK). Uz tu stipendiju i plaću sa studentskog posla studenti pokrivaju sve svoje životne troškove. Prema njihovim iskustvima, redovito spremaju 1000 do 2000 kuna mjesečno za putovanja i slične luksuze o kojima se u Hrvatskoj ne može ni sanjati. Kopenhagen School of Design and Technology primjer je jednog novog, inovativnog fakulteta koji nudi zanimljive i vrlo tražene smjerove koji gledaju izvan okvira uobičajenog hrvatskog obrazovanja. Neki od njih su Bachelor in Design & Business, Bachelor in Software Development, Bachelor in Web Development, Bachelor in Product Development and Integrative  Technology. Svaka od navedenih diploma nudi siguran i dobro plaćen posao diljem svijeta.

Jedino pitanje koje se još postavlja je kako to sve ostvariti. Naporna papirologija, nepoznati zakoni i čekanje na odgovore i podatke tjednima najčešći su razlozi ranog odustajanja od studija u inozemstvu. Kako vam se čini ideja prepuštanja u sigurne ruke koje će vas voditi od početka prijave do samog primitka na fakultet i dobivanja stipendije? Želite li doznati koje su vaše mogućnosti besplatnoga studija ili studija s punom stipendijom? Zašto je motivacijsko pismo najbolja reklama studenta i kako napisati savršeno motivacijsko pismo ili životopis?

Odgovore potražite na ovoj stranici, mailu: info@danda-edu.com ili putem telefona: +385 91 152 6336

Komentari na članak

Vezani članci

x

Matura se fura

Prijave u sustav Postani student

U četvrtak, 1. prosinca 2016. godine u 12.00 sati počinju prijave ispita državne mature u školskoj godini 2016./2017.

Matematika; učenje

Upiši Algebru i spremi se za maturu

Iskustva maturanata na plaćenim pripremama

Saznajte iz prve ruke zašto upisati pripreme u Algebri.

G

Matura 2018./2019.

Stigao ispitni katalog za državnu maturu iz Hrvatskog jezika

Maturanti koji su nestrpljivo čekali ispitni katalog iz Hrvatskog jezika napokon mogu odahnuti. Doznajte što vas čeka na ovogodišnjoj maturi!

https://www.facebook.com/drzavnamatura.hr/photos/gm.1754851461507925/588285888029642/?type=3&theater

Požuri i zauzmi stolicu na još jednoj u nizu Algebrinih probnih matura

ISPROBAJ MATURU!

Još 18 tjedana, a tebe hvata frka? Algebra i ove godine ima rješenje za sve maturante, i to besplatno!

d

NOVOSTI NA DRŽAVNOJ MATURI

Ovo su novosti koje očekuju učenike na idućoj maturi

Maturanti će imati 50 minuta da na ispitu iz likovnog analiziraju likovne primjere, a u glazbenom je više glazbenih primjera.