Matura

Razlike u razinama državne mature

a

Koliko vam je znanja potrebno za određenu razinu državne mature i koliko je to važno za upis na fakultet?

piše: Andrea Vuletić

Najmanja razlika u razinama državne mature je u hrvatskom jeziku. Viša razina hrvatskog jezika sadrži oko 25% gradiva više od osnovne razine. Ostali predmeti poput matematike i engleskog jezika imaju jako izražene razlike između razina A i B. Osnovne razine sastoje se od manjih dijelova srednjoškolskog gradiva, a više razine od gradiva sva 4 gimnazijska razreda. Mnogi se od vas pitaju koju razinu odabrati, višu ili osnovnu? To je, naravno, vaš izbor jer prije svega sve zavisi o tome koji fakultet želite upisati, ali i o vašem prethodno stečenom predznanju. No, ako stvarno želite neki fakultet koji traži A razinu, s B razinom se na taj fakultet nećete moći ni prijaviti. No, ako se odlučite polagati na maturi B razinu, morate biti svjesni da ste se odrekli dvije stvari, a to su: nećete moći imati mogućnosti upisa na fakultet koji želite jer možda baš taj fakultet traži A razinu i zato s položenom osnovnom razinom nećete moći upisati baš taj fakultet.
No, naravno da ima i fakulteta koji traže B razine, ali i tu se javlja još jedan problem, a to je da i tu zapravo prednost imaju studenti koji su pisali A razine. U svemu tome, morate biti svjesni svog znanja kao npr. je li ono slabo za pisanje razine A, jer u slučaju pada na maturi u tekućoj godini gubite mogućnost upisa na većinu fakulteta. Jedno od mnogih pitanja je koliko nam je vremena potrebno za pripremu državne mature? Za koji predmet nam je potrebno najviše vremena? Najviše vremena nam je potrebno za pripremu A razine iz matematike, stoga će vam biti potrebno 4 puta više za A razinu matematike od B razine matematike.

Komentari na članak

Vezani članci

f

Za buduće studente

[VIDEO] FAKSiranje – promotivni spot o visokom obrazovanju

Ulazak u svijet visokog obrazovanja jedna je od najvažnijih prekretnica u životu mladih ljudi.

1

Otići ili ostati u Hrvatskoj?

Studij u inozemstvu: novosti u prilikama za visoko obrazovanje

Pri upisu fakulteta normalno je zapitati se kakvu točno budućnost želim, gdje želim biti za 10 godina, zašto uopće studirati i koji će me fakultet najbolje pripremiti za životne izazove.

n

Matura 2018./2019.

Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2018./2019. za ljetni i jesenski rok

Za iduću školsku godinu!

https://www.facebook.com/drzavnamatura.hr/photos/gm.1754851461507925/588285888029642/?type=3&theater

Požuri i zauzmi stolicu na još jednoj u nizu Algebrinih probnih matura

ISPROBAJ MATURU!

Još 18 tjedana, a tebe hvata frka? Algebra i ove godine ima rješenje za sve maturante, i to besplatno!

ssaasugsG

Pogledaj što te očekuje ove školske godine!

Jeste li vidjeli novi katalog iz Biologije

Biologija je mnogima jedan od težih predmeta na maturi, hoće li tako biti i ove godine?