Matura

Razlike u razinama državne mature

a

Koliko vam je znanja potrebno za određenu razinu državne mature i koliko je to važno za upis na fakultet?

piše: Andrea Vuletić

Najmanja razlika u razinama državne mature je u hrvatskom jeziku. Viša razina hrvatskog jezika sadrži oko 25% gradiva više od osnovne razine. Ostali predmeti poput matematike i engleskog jezika imaju jako izražene razlike između razina A i B. Osnovne razine sastoje se od manjih dijelova srednjoškolskog gradiva, a više razine od gradiva sva 4 gimnazijska razreda. Mnogi se od vas pitaju koju razinu odabrati, višu ili osnovnu? To je, naravno, vaš izbor jer prije svega sve zavisi o tome koji fakultet želite upisati, ali i o vašem prethodno stečenom predznanju. No, ako stvarno želite neki fakultet koji traži A razinu, s B razinom se na taj fakultet nećete moći ni prijaviti. No, ako se odlučite polagati na maturi B razinu, morate biti svjesni da ste se odrekli dvije stvari, a to su: nećete moći imati mogućnosti upisa na fakultet koji želite jer možda baš taj fakultet traži A razinu i zato s položenom osnovnom razinom nećete moći upisati baš taj fakultet.
No, naravno da ima i fakulteta koji traže B razine, ali i tu se javlja još jedan problem, a to je da i tu zapravo prednost imaju studenti koji su pisali A razine. U svemu tome, morate biti svjesni svog znanja kao npr. je li ono slabo za pisanje razine A, jer u slučaju pada na maturi u tekućoj godini gubite mogućnost upisa na većinu fakulteta. Jedno od mnogih pitanja je koliko nam je vremena potrebno za pripremu državne mature? Za koji predmet nam je potrebno najviše vremena? Najviše vremena nam je potrebno za pripremu A razine iz matematike, stoga će vam biti potrebno 4 puta više za A razinu matematike od B razine matematike.

Komentari na članak

Vezani članci

x

Matura se fura

Prijave u sustav Postani student

U četvrtak, 1. prosinca 2016. godine u 12.00 sati počinju prijave ispita državne mature u školskoj godini 2016./2017.

-

Ljetni rok 2017./2018.

Kalendar državne mature 2017./2018.

Početak je školske godine iza maturanata, a sada se bliži državna matura. U tekstu donosimo važne datume ovogodišnje mature.

Matematika; učenje

Upiši Algebru i spremi se za maturu

Iskustva maturanata na plaćenim pripremama

Saznajte iz prve ruke zašto upisati pripreme u Algebri.

ssaasugsG

NCVVO

Jeste li vidjeli novi ispitni katalog iz Biologije za državnu maturu 2016./2017.?

Očekuju li učenike i ove godine pelikani? Pije li Ana redovno antibiotik? Odgovori se kriju u ispitnoj knjižici. Ali...

d

NCVVO

Priručnici za državnu maturu 2017./2018.

Objavljeni su priručnici za učenike i kandidate koji će polagati ispite na državnoj maturi u školskoj godini 2017./2018.