Matura

Razlike u razinama državne mature

a

Koliko vam je znanja potrebno za određenu razinu državne mature i koliko je to važno za upis na fakultet?

piše: Andrea Vuletić

Najmanja razlika u razinama državne mature je u hrvatskom jeziku. Viša razina hrvatskog jezika sadrži oko 25% gradiva više od osnovne razine. Ostali predmeti poput matematike i engleskog jezika imaju jako izražene razlike između razina A i B. Osnovne razine sastoje se od manjih dijelova srednjoškolskog gradiva, a više razine od gradiva sva 4 gimnazijska razreda. Mnogi se od vas pitaju koju razinu odabrati, višu ili osnovnu? To je, naravno, vaš izbor jer prije svega sve zavisi o tome koji fakultet želite upisati, ali i o vašem prethodno stečenom predznanju. No, ako stvarno želite neki fakultet koji traži A razinu, s B razinom se na taj fakultet nećete moći ni prijaviti. No, ako se odlučite polagati na maturi B razinu, morate biti svjesni da ste se odrekli dvije stvari, a to su: nećete moći imati mogućnosti upisa na fakultet koji želite jer možda baš taj fakultet traži A razinu i zato s položenom osnovnom razinom nećete moći upisati baš taj fakultet.
No, naravno da ima i fakulteta koji traže B razine, ali i tu se javlja još jedan problem, a to je da i tu zapravo prednost imaju studenti koji su pisali A razine. U svemu tome, morate biti svjesni svog znanja kao npr. je li ono slabo za pisanje razine A, jer u slučaju pada na maturi u tekućoj godini gubite mogućnost upisa na većinu fakulteta. Jedno od mnogih pitanja je koliko nam je vremena potrebno za pripremu državne mature? Za koji predmet nam je potrebno najviše vremena? Najviše vremena nam je potrebno za pripremu A razine iz matematike, stoga će vam biti potrebno 4 puta više za A razinu matematike od B razine matematike.

Komentari na članak

Vezani članci

Pintarest

Nije sve tako sivo

3 razloga zašto nije loše ako nisi upao na željeni faks

Rezultati su stigli i nisi upao na prvi izbor? Big deal! Donosimo pet dobrih razloga zašto studiranje na sasvim drugom faksu nije toliko strašna opcija.

1

Utopija za studente

Besplatno studiranje u Europi

Mnoge europske zemlje nude primamljive stipendije za visokoškolsko obrazovanje, a mi vam donosimo pregled država koje omogućuju besplatno studiranje stranim studentima.

d

Budi spreman za pravu maturu

Besplatna probna matura iz Hrvatskog jezika!

Najbolje očekuju i nagrade!

Ispitni katalog DM - Fizika 2016./2017.

DM - Fizika

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz fizike u ovoj školskoj godini!

http://d1x7wtd7o9kqaz.cloudfront.net/app/uploads/2016/07/Fakulteti-220314-ZG-089.jpg

Iskustva brucošice

Kako se pripremiti za prijemni na Medicini

Budući da prijemni ispit na zagrebačkoj Medicini slovi kao jedan od najtežih i eliminacijski je faktor pri upisu, odlučila sam s vama podijeliti svoje iskustvo pripremanja i uspješnog polaganja prijemnog ispita. U ovom članku možete pročitati kada i kako sam se počela pripremati za ispit, iz kojih sam knjiga učila, kao i iskustva mojih kolega.