Matura

Razlike u razinama državne mature

a

Koliko vam je znanja potrebno za određenu razinu državne mature i koliko je to važno za upis na fakultet?

piše: Andrea Vuletić

Najmanja razlika u razinama državne mature je u hrvatskom jeziku. Viša razina hrvatskog jezika sadrži oko 25% gradiva više od osnovne razine. Ostali predmeti poput matematike i engleskog jezika imaju jako izražene razlike između razina A i B. Osnovne razine sastoje se od manjih dijelova srednjoškolskog gradiva, a više razine od gradiva sva 4 gimnazijska razreda. Mnogi se od vas pitaju koju razinu odabrati, višu ili osnovnu? To je, naravno, vaš izbor jer prije svega sve zavisi o tome koji fakultet želite upisati, ali i o vašem prethodno stečenom predznanju. No, ako stvarno želite neki fakultet koji traži A razinu, s B razinom se na taj fakultet nećete moći ni prijaviti. No, ako se odlučite polagati na maturi B razinu, morate biti svjesni da ste se odrekli dvije stvari, a to su: nećete moći imati mogućnosti upisa na fakultet koji želite jer možda baš taj fakultet traži A razinu i zato s položenom osnovnom razinom nećete moći upisati baš taj fakultet.
No, naravno da ima i fakulteta koji traže B razine, ali i tu se javlja još jedan problem, a to je da i tu zapravo prednost imaju studenti koji su pisali A razine. U svemu tome, morate biti svjesni svog znanja kao npr. je li ono slabo za pisanje razine A, jer u slučaju pada na maturi u tekućoj godini gubite mogućnost upisa na većinu fakulteta. Jedno od mnogih pitanja je koliko nam je vremena potrebno za pripremu državne mature? Za koji predmet nam je potrebno najviše vremena? Najviše vremena nam je potrebno za pripremu A razine iz matematike, stoga će vam biti potrebno 4 puta više za A razinu matematike od B razine matematike.

Komentari na članak

Vezani članci

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Prijava ispita državne mature

Jesenski rok državne mature 2016./2017.

Svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom i pristupom svojoj stranici na www.postani-student.hr

Stog knjiga

Kako maturanti gledaju na maturu

Državna matura - revolucija ili evolucija

Što maturanti misle o provođenju državne mature? Jesmo li nešto naučili iz propusta u provođenju iste prije dvije godine?

d

Važni datumi i Kalendar polaganja ispita državne mature

Započele prijave ispita državne mature

NCVVO je objavio važne informacije o prijavi ispita državne mature.

Ispitni katalog DM - Hrvatski jezik 2016./2017.

DM - Hrvatski jezik

Pogledajte što Vas očekuje na maturi iz hrvatskog jezika ove školske godine!

Pisanje zadaće

Važna obavijest za maturante

Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2016./2017.

Početak školske godine sve je bliže, a ovogodišnji maturanti već znaju kada ih očekuje koji ispit državne mature.