Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima, danas je na redu Građevinski fakultet u Splitu.

Pitamo brucoše: Kako je studirati na Građevinskom fakultetu u Splitu?

Građevinski fakultet

Svoje dojmove s nama je podijelio Ante, student sveučilišnog studija građevinstva. Ispričao je osnovno o svome fakultetu, ali i kako je živjeti studentski život.

Kako je organizirana nastava?

Na mom fakultetu nastava je često cijeli dan, neka predavanja su obavezna, neka nisu, a vježbe su sve obavezne. Dozvoljeno je izostati 2-3 puta s nekih predmeta u jednom semestru. Što se ispita tiče, svi se mogu položiti putem kolokvija ili preko ispitnih rokova ako na kolokvijima ne zadovoljiš uvjete za prolaz.

Koliko je predmeta?

U prvom semestru imamo 6 predmeta.

Je li faks ispunio vaša očekivanja?

Faks je ispunio moja očekivanja, čak i više u nekim segmentima.

Je li lakše od srednje škole, kao što neki kažu? Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije?

U ovom slučaju faks je zahtjevniji dosta od srednje škole, faks ima takav program da je gradivo puno opširnije i ide brže od onoga što smo u srednjoj prolazili. S te je strane puno teže nego u srednjoj, zahtjeva puno vježbe i učenja, ali s druge strane, učim većinom ono što me zanima i zanimljivo je (većim dijelom). Ako se tako promatra situacija,  lakše od srednje – učiš ono što voliš, sam se organiziraš, znaš zahtjeve fakulteta, slobodan si učiti na način na koji god želiš i nitko ti ne kontrolira redovito učenje te nema opravdanih ili neopravdanih sati! Kakvo olakšanje!

Slobodnog vremena nema previše, ali ima dovoljno za hobije.

Je li ekipa dobra?

Ekipa je super, ima 100 ljudi, mora ti netko odgovarati!

Imaš li kakve pogodnosti od kad si student?

Menze, popuste na kino ulaznice, autobusne i željezničke karte i slično…

Kakve su menze?

Menze su super.

Navedi neke negativne strane faksa.

Ništa nije servirano kao u srednjoj, moraš misliti za sebe. Imaš nezgodnih profesora i nisi zaštićen od njih, moraš se sam izboriti za ocjenu… uglavnom, moraš se naučiti samostalnosti i odgovornosti.

A pozitivne?

Otprilike sam već odgovorio  djelomično u prethodnim pitanjima.

Gdje studenti izlaze?

Svugdje, gdje god se može malo opustiti i ne misliti na faks.

Je li upis bio težak?

Nije baš.

Kada si se počeo spremati za maturu?

Nakon kraja nastave.

Koji su predmeti bili potrebni?

Fizika i matematika.

Imaš li poruku za buduće kolege?

Ne bojte se mature, ako nešto želite, nemojte odustajati od toga, nemojte upisivati nešto što vas ne zanima, radije pauzirajte godinu, ne gubite ništa time što maturu pišete iz početka. Usput zaradite koju kunu sa strane. Sretno!

Komentari na članak

Vezani članci

mth

Matura 2018./2019.

Prijave ispita državne mature u ljetnome roku školske godine 2018./2019.

U subotu, 1. prosinca 2018. godine, u 12 sati počinju prijave ispita državne mature u školskoj godini 2018./2019. Prijave ispita državne mature završavaju 15. veljače 2019. godine u 12 sati.

Profesor i student

Univerzalna razina

Ukidanje B razine mature - da ili ne

Ove godine nije bilo većih noviteta na državnoj maturi, žao mi je zbog toga, hrvatsku maturu smatram lošom, ali jednom koja je u prethodne četiri faze uvelike uznapredovala. Prije negoli krenem u razradu razloga zašto bi ukidanje B razine bio idući logičan "evolucijski" korak za našu maturu želim istaknuti nešto što se jako loše tumači kod naše mature. Svake godine imamo oko 40 000 pristupnika, od čega je ove godine 32 000 iz redovnih programa školovanja. Ova brojka je jednostavno prevelika, ako uzmemo u obzir da samo gimnazijalci MORAJU položiti DM kako bi završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Nijedan strukovnjak nije obavezan pristupiti ispitu državne mature, jer on ne polaže DM, već ispit državne mature, to trebamo razlikovati.

1

Matura

Ako želiš postati student, ovo moraš znati!

Savjeti koji će dobro doći svim maturantima.

vs

Moderan studij međunarodnih odnosa i diplomacije

BIRAJ NAJBOLJE OBRAZOVANJE: Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije "Dag Hammarskjöld" omogućuje ti moderan studij

Želiš mir u svijetu, a nisi miss/mister universe? Želiš dobru plaću, puno putovanja i rad s ljudima iz različitih zemalja i kultura? Razvali na državnoj maturi i studiraj na prestižnom fakultetu u Hrvatskoj za 0 kuna!

Ispitni katalog DM - Povijest 2016./2017.

DM - Povijest

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz povijesti ovoj školskoj godini!