A što ćeš ti upisati?

Kako odabrati fakultet

f

Pitanja o izboru fakulteta redovito su rezervirana za maturante.

Ah, ti možeš upisati što god poželiš. Pa tko još voli matematiku i ide u matematičku gimnaziju? Čujem da je to najbolja priprema za faks. Ma lako je tebi za to. Ovakve i slične izjave prilično često čuju gimnazijalci. Kako kažu, to su oni nadobudni koji planiraju završiti neke visoke škole ili pak oni koji ne znaju što bi upisali ni što bi radili.
I čim upišeš tu famoznu gimnaziju, to ti je prozor u svijet. I doslovno i preneseno. Osim višesatnog boravka na internetu, što zbog zadaća, istraživanja, eseja, seminara, što zbog toga što je to uobičajeni način provođenja vremena današnjim mladima, od samog početka otvaraju ti horizonte i približavaju razna područja i zanimanja. Stvaraju od tebe renesansnog čovjeka kojeg sve zanima i sve mu ide, a ti, naravno, odlikaš oduvijek, trudiš se pratiti taj tempo i još dodatno radiš i trudiš se.

Istražite mogućnosti upisa na fakultet
Gimnazijalac si sad, ne? Moraš učiti. Stjecanje radnih navika i dobro napisana državna matura glavno je što žele da ostvarimo nakon završetka srednje škole. Svaki profesor pruža ti maksimum od svog predmeta iako pretpostavlja da možda i nećeš studirati to ili išta slično. Konstantno te upućuju da je bitno napisati tu maturu i da bi bilo dobro održavati odličan prosjek, kako ne bi na kraju birao fakultete koje jedino možeš upisati umjesto da su ti izbor jedino fakulteti čiji student doista želiš biti.
Najlakše i najrealnije je pitati studente. Informacije iz prve ruke, iz perspektive studenta, odličan su početak kod informativnog raspitivanja o raznim fakultetima. Također, web-stranice fakulteta najčešće su vrlo reprezentativne i moguće je dobiti uvid u sadržaje po godinama, broj predmeta, pa sve do literature za pojedine ispite i kolokvije. Premda forumi ne slove kao provjeren i pouzdan izvor informacija, naiđe se na dosta korisnih informacije koje se ne biste ni sjetili pitati.

Ispitajte svoje želje, kvalitete i interese
Osim istraživanja informacija o pojedinom fakultetu i uvjetima upisa, prije optimalnog izbora bitno je u to sve uklopiti svoje kvalitete, interese i svoj sustav vrijednosti. Dobro razmislite u kojem polju interesa sami sebe vidite i samim time eliminirajte sve one fakultete koji se nalaze van polja vašeg interesa. Različite osobine su potrebne za uspješan rad u pojedinim zanimanjima, stoga razmislite koja zanimanja bi vam išla od ruke i pružala vam više zadovoljstva.
Rekla bih da tek tu nastupa zapravo problem. Što kad te sve zanima, ide ti od ruke i nemaš neku izričitu želju? Reći ću ti – mučiš se. Toliko želiš upisati dobar, pravi fakultet nakon čijeg ćeš završetka biti zadovoljan titulom, poslom, zaradom i samim sobom. Zvuči neostvarivo, pogotovo ako zaista nemaš određenu želju i čini ti se da bi mogao studirati bilo što. I ne znaš što bi trebalo prevagnuti od svega toga. Titula? Lijepo zvuči kad te oslovljavaju kao doktora, inženjera, odvjetnika i lijepo je vidjeti sve one kratice ispred tvog cijenjenog prezimena.
Posao? Čekaj da ga dobiješ u ovoj zemlji. Upisati ono što voliš ili ono s čime ćeš lakše pronaći posao? Odaberi posao koji voliš i nikada više u životu nećeš morati raditi niti jedan dan, rekao je slavni Konfucije. 
Zarada? Pa nećeš valjda biti profesor, filozof ili umjetnik! Koliko god želio raditi taj posao, odbija te iznos kojim bi mjesečno raspolagao i trebao (pre)živjeti od toga. Ali da, postoje još uvijek optimisti i ljudi koji ipak teže vlastitom ispunjenju pa makar to značilo da će biti potplaćeni. Ili to ili će zajedno s onih 313 108 nezaposlenih čekati bolje dane.

Istražite svijet rada
Dolazimo do toga da, ako želiš živjeti od solidnih primanja, odnosno uopće raditi, možda bi trebalo zanemariti svoje želje i interese te se usmjeriti na trenutno ili u budućnosti tražene poslove. Barem jednom mjesečno ta se tema spominje u medijima i internet obiluje podatcima o tome koja su deficitarna zanimanja u kojim zemljama, koja struka ne čeka na Zavodu i kojih stručnjaka nam neće trebati ni u narednih par desetljeća. Pa ti uči i radi. Za što? I što?
Premda imam još podosta vremena do odabira fakulteta, ne mogu bez da se ne osvrnem na sve navedeno. Iz moje perspektive gimnazijalke, otprilike ovako trenutno vidim cijelu situaciju. Ne sviđa mi se što vidim. Pogotovo mi se ne sviđa kad me plaše time da ću morati vratiti novac uložen u moje obrazovanje ako poželim otići živjeti i raditi u drugu zemlju. Preostaje ti samo da gledaš, učiš, prognoziraš i pažljivo biraš jer odluke koje donosimo danas reflektiraju se na našu skoriju i daljnju budućnost – kako države, tako i pojedinca.
Sretno svim maturantima kojima je prilično prigustilo što se tiče izbora fakulteta, ali i svima kojima ostaje još neko vrijeme za razmišljanje.

Komentari na članak

Vezani članci

Formule na ruci

Matura

PROMJENE NA MATURI: Izborni predmeti dobivaju A i B razinu

Mnogi učenici strukovnih škola plaćaju brojne pripreme iz raznih izbornih predmeta da bi mogli dostići razinu znanja gimnazijalaca i obrnuto. Nova reforma državne mature ublažit će mnogima glavobolje.

Maturanti 2017.

Rezultati ovogodišnje mature

Doznajte kako je cijela generacija riješila državnu maturu i tko je najbolji maturant

Državnoj maturi ove godine pristupilo je ukupno 33.720 učenika u 386 škola i 7 ispitnih centara, od čega 12.755 gimnazijalaca (37,8 posto), 16.848 učenika strukovnih škola (50 posto) te 4117 ostalih (12,2 posto), izvijestio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

všmod

Svjetska karijera počinje ovdje

Iskustvo studentice VŠMOD

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije DH vodeća je ustanova u obrazovanju stručnjaka na području međunarodnih odnosa i diplomacije u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, s visokim znanstvenim, stručnim i etičkim standardima. Donosimo intervju sa studenticom VŠMOD-a.

x

Matura iz druge perspektive

Kada bi me pitali o maturi

U ovom članku predstavljamo stajalište jednog studenta i kako matura izgleda iz jedne druge perspektive, ali i kako bi ona trebala izgledati.

x

Rezultati državne mature

Najuspješnije položeni predmeti na prošloj državnoj maturi

Rezultati prošlogodišnjih državnih matura mogu biti pokazatelj sadašnjim maturantima oko kojih se predmeta treba više ili manje potruditi. Iako matematika glasi kao tradicionalno najzahtjevniji predmet na državnoj maturi i drugi obavezni i izborni predmeti pokazali su se nemogućim za prolaz bez dobre pripreme. Saznaj koji je predmet na prošloj državnoj maturi ‘pobrao’ najviše jedinica, odnosno petica! I to na ljetnom roku državne mature kojem pristupa većina kandidata.