A što ćeš ti upisati?

Kako odabrati fakultet

f

Pitanja o izboru fakulteta redovito su rezervirana za maturante.

Ah, ti možeš upisati što god poželiš. Pa tko još voli matematiku i ide u matematičku gimnaziju? Čujem da je to najbolja priprema za faks. Ma lako je tebi za to. Ovakve i slične izjave prilično često čuju gimnazijalci. Kako kažu, to su oni nadobudni koji planiraju završiti neke visoke škole ili pak oni koji ne znaju što bi upisali ni što bi radili.
I čim upišeš tu famoznu gimnaziju, to ti je prozor u svijet. I doslovno i preneseno. Osim višesatnog boravka na internetu, što zbog zadaća, istraživanja, eseja, seminara, što zbog toga što je to uobičajeni način provođenja vremena današnjim mladima, od samog početka otvaraju ti horizonte i približavaju razna područja i zanimanja. Stvaraju od tebe renesansnog čovjeka kojeg sve zanima i sve mu ide, a ti, naravno, odlikaš oduvijek, trudiš se pratiti taj tempo i još dodatno radiš i trudiš se.

Istražite mogućnosti upisa na fakultet
Gimnazijalac si sad, ne? Moraš učiti. Stjecanje radnih navika i dobro napisana državna matura glavno je što žele da ostvarimo nakon završetka srednje škole. Svaki profesor pruža ti maksimum od svog predmeta iako pretpostavlja da možda i nećeš studirati to ili išta slično. Konstantno te upućuju da je bitno napisati tu maturu i da bi bilo dobro održavati odličan prosjek, kako ne bi na kraju birao fakultete koje jedino možeš upisati umjesto da su ti izbor jedino fakulteti čiji student doista želiš biti.
Najlakše i najrealnije je pitati studente. Informacije iz prve ruke, iz perspektive studenta, odličan su početak kod informativnog raspitivanja o raznim fakultetima. Također, web-stranice fakulteta najčešće su vrlo reprezentativne i moguće je dobiti uvid u sadržaje po godinama, broj predmeta, pa sve do literature za pojedine ispite i kolokvije. Premda forumi ne slove kao provjeren i pouzdan izvor informacija, naiđe se na dosta korisnih informacije koje se ne biste ni sjetili pitati.

Ispitajte svoje želje, kvalitete i interese
Osim istraživanja informacija o pojedinom fakultetu i uvjetima upisa, prije optimalnog izbora bitno je u to sve uklopiti svoje kvalitete, interese i svoj sustav vrijednosti. Dobro razmislite u kojem polju interesa sami sebe vidite i samim time eliminirajte sve one fakultete koji se nalaze van polja vašeg interesa. Različite osobine su potrebne za uspješan rad u pojedinim zanimanjima, stoga razmislite koja zanimanja bi vam išla od ruke i pružala vam više zadovoljstva.
Rekla bih da tek tu nastupa zapravo problem. Što kad te sve zanima, ide ti od ruke i nemaš neku izričitu želju? Reći ću ti – mučiš se. Toliko želiš upisati dobar, pravi fakultet nakon čijeg ćeš završetka biti zadovoljan titulom, poslom, zaradom i samim sobom. Zvuči neostvarivo, pogotovo ako zaista nemaš određenu želju i čini ti se da bi mogao studirati bilo što. I ne znaš što bi trebalo prevagnuti od svega toga. Titula? Lijepo zvuči kad te oslovljavaju kao doktora, inženjera, odvjetnika i lijepo je vidjeti sve one kratice ispred tvog cijenjenog prezimena.
Posao? Čekaj da ga dobiješ u ovoj zemlji. Upisati ono što voliš ili ono s čime ćeš lakše pronaći posao? Odaberi posao koji voliš i nikada više u životu nećeš morati raditi niti jedan dan, rekao je slavni Konfucije. 
Zarada? Pa nećeš valjda biti profesor, filozof ili umjetnik! Koliko god želio raditi taj posao, odbija te iznos kojim bi mjesečno raspolagao i trebao (pre)živjeti od toga. Ali da, postoje još uvijek optimisti i ljudi koji ipak teže vlastitom ispunjenju pa makar to značilo da će biti potplaćeni. Ili to ili će zajedno s onih 313 108 nezaposlenih čekati bolje dane.

Istražite svijet rada
Dolazimo do toga da, ako želiš živjeti od solidnih primanja, odnosno uopće raditi, možda bi trebalo zanemariti svoje želje i interese te se usmjeriti na trenutno ili u budućnosti tražene poslove. Barem jednom mjesečno ta se tema spominje u medijima i internet obiluje podatcima o tome koja su deficitarna zanimanja u kojim zemljama, koja struka ne čeka na Zavodu i kojih stručnjaka nam neće trebati ni u narednih par desetljeća. Pa ti uči i radi. Za što? I što?
Premda imam još podosta vremena do odabira fakulteta, ne mogu bez da se ne osvrnem na sve navedeno. Iz moje perspektive gimnazijalke, otprilike ovako trenutno vidim cijelu situaciju. Ne sviđa mi se što vidim. Pogotovo mi se ne sviđa kad me plaše time da ću morati vratiti novac uložen u moje obrazovanje ako poželim otići živjeti i raditi u drugu zemlju. Preostaje ti samo da gledaš, učiš, prognoziraš i pažljivo biraš jer odluke koje donosimo danas reflektiraju se na našu skoriju i daljnju budućnost – kako države, tako i pojedinca.
Sretno svim maturantima kojima je prilično prigustilo što se tiče izbora fakulteta, ali i svima kojima ostaje još neko vrijeme za razmišljanje.

Komentari na članak

Vezani članci

d

Gdje pohađati pripreme za državnu maturu?

Programi za pripremu državne mature

Iako se ne čini tako, državna matura je iza ugla, a budući da je bitna za većinu hrvatskih fakulteta potrebno ju je napisati što bolje. Zbog toga se tijekom zadnjih nekoliko godina otvorio velik broj centara za pripremu državne mature koje smo odlučili proučiti za vas.

Ispitni katalog DM - Engleski jezik 2016./2017.

DM - Engleski jezik

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz engleskog jezika u ovoj školskoj godini!

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Matura 2017.

Objava rezultata ispita državne mature provedenih u jesenskome roku školske godine 2016./2017.

Budući da je i jesenski rok državne mature 2016./2017. završen, mnogi maturanti s nestrpljenjem očekuju rezultate jesenskog roka.

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

ŽALBE UPUĆENE DIREKTNO NA E-MAILOVE CENTRA NEĆE SE RAZMATRATI

Kako se podnosi prigovor na rezultate državne mature

Prema Pravilniku o polaganju državne mature, Članak 43., u slučaju sumnje u nepravilnosti u provedbi ispita državne mature ili u postupke koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita te na ocjenu ispita, učenici mogu podnijeti prigovor.

1

Termini prijava i ispita u razredbenom postupku 2018.

Razredbeni postupak za upis na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2018.

Poznati su datumi provjera znanja i termini upisa.