Matura iz druge perspektive

Kada bi me pitali o maturi

x

U ovom članku predstavljamo stajalište jednog studenta i kako matura izgleda iz jedne druge perspektive, ali i kako bi ona trebala izgledati.

Pratim izjave maturanata u raznoraznim grupama i maturantskim stranicama iz kojih se, kao i svake godine, može vidjeti kako su učenici ogorčeni 'ovogodišnjom maturom'. Pretpostavljam da kada netko napiše ovogodišnjom, on je svjestan da takva matura nikada nije prije postojala niti će postojati. Stoga je nerealno očekivati da će ispit biti 'lagan' ili 'težak' kao prethodni. Sam je ispit spoj sve materije iz srednje škole, međutim, za razliku od srednje škole, na njemu se mora logički i kreativno razmišljati. 

Možda će nekom zvučati fantastično, ali matura ne samo da potiče kreativnost i logičko zaključivanje, nego je primjer kako bi kompletan srednjoškolski sustav u Hrvatskoj trebao izgledati. Zamislite na trenutak kada bi svi ispiti bili fokusirani na vaše 'tumačenje teksta', primjenu formula i jednadžbi na realne probleme, govorne vještine itd. Vjerujem da biste se u tren oka odrekli ove trenutne matrice bubanja, reprodukcije, spavanja i ponavljanja istog postupka za školstvo koje nas priprema da život živimo dostojanstveno.

Kad bi me pitali


Kada se čuju, a čuju se svake godine, poklici za ukidanjem mature, samo se zapitajte dva pitanja, što dobivamo s maturom i kako bi sustav izgledao da nema mature.

Prije svega matura nam daje potvrdu o završenom srednjoškolskom obrazovanju, ali nam daje i u cijeloj državi ujednačen rezultat znanja pojedinaca. Važno je imati standardizirani ispit upravo zbog odgovora na drugo pitanje. Kada ne bi bilo mature na nacionalnoj razini, svaka bi škola i gimnazija imala svoju školsku maturu, ne bi postojao ispit za koji možemo reći da vrijedi jednako u cijeloj Hrvatskoj. Kako bi onda fakulteti mogli kvalitetno rangirati učenike po njihovom znanju? Hm, pa pomoću prijemnih. Nevjerojatno je čitati kako ih neki učenici zazivaju, a nadasve nemaju pojma što zazivaju. 

Maturant je prijavio deset fakulteta, reći ćemo pravo ZG, ST, RI i OS, isto tako ekonomiju i još neka dva fakulteta u Zagrebu. Unutar dva tjedna od završetka srednje škole, neka bude mjesec dana, on je dužan pristupiti prijemnim ispitima za odabrane fakultete. Izuzevši činjenicu što bi putovanje po ovim gradovima velikom broju naših obitelji izazvalo izniman trošak, samo zamislite stres dok se putuje, umor... Ima dosta toga što je sa starim sustavom bilo iritantno, uz ove probleme, korupcija po srednjim školama i inflacija petica bila je vidljiva iz svemira. Žalosno, ali tako je bilo. 

Državna matura ujednačila je teren, dala ista pravila za sve (to je ona 'sveta' jednakost), ukinula prijemne i zatukla korupciju u srednjim školama. Da ne spominjem koliko je profesorima lakše jer ih više ne zivkaju roditelji kako bi navukli ocjene.

Što će biti nakon mature


No kada već za petnaestak dana saznate rezultate, iz udobnosti vlastitog doma vidite kako upadate na nekoliko fakulteta koje ste odabrali, a 'strašna matura' bude iza vas, tada kreće vaša velika studentska avantura. Osobno vam garantiram da neovisno o studiju i gradu u kojemu ga upišete, molit ćete Boga da barem jedan ispit po godini, a nekima na studiju, bude baš kao matura. Napisao sam da vam garantiram i stojim iza toga, većina će studenta ovu moju izjavu potvrditi, znam da ima onih među vama koji je sada nećete prihvatiti, ali to je u redu, još niste iskusili čari rada s Hrvatskom akademskom zajednicom.

Stoga drage učenice i učenici, maturantice i maturanti, kolegice i kolege, udahnite i izdahnite jer ćete za samo nekoliko mjeseci na ovo iskustvo gledati s novopronađenom zrelošću.

Komentari na članak

Vezani članci

Engleski jezik na maturi

Engleski jezik na maturi

Engleski jezik na maturi

Studenti uživaju

Mirno zaplovi u studentske vode

Što sve brucoši trebaju znati prije odlaska na fakultet?

Svima je bilo teško probiti led, ostaviti doma svoju ekipu i krenuti na fakultet gdje je sve potpuno novo i tek se treba privikavati i stvarati - od novih prijatelja do nove okoline i načina života

-

Ljetni rok 2017./2018.

Kalendar državne mature 2017./2018.

Početak je školske godine iza maturanata, a sada se bliži državna matura. U tekstu donosimo važne datume ovogodišnje mature.

Flickr.com/sman_13

Poslušaj njihov savjet

A što kažu profesori o pripremama za državnu maturu?

Algebrine pripreme provode se diljem Hrvatske gdje brojni profesori pomažu učenicima da što lakše i brže svladaju potrebno znanje za uspjeh na državnoj maturi i upis na željeni fakultet. Iako predaju različite predmete, složni su u jednom da postoje dijelovi gradiva s kojima maturanti već tradicionalno imaju najviše problema i da je priprema za državnu maturu, u kojem god obliku, nužna. Savjete za maturante, ovaj put uz odgovore na 5 kratkih pitanja, daju Marija Milošević, profesorica hrvatskog jezika iz Dubrovnika i Đenifer Perhat, profesorica fizike i matematike koja predaje u Puli.

Ispitni katalog DM - Filozofija 2016./2017.

DM - Filozofija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz filozofije u ovoj školskoj godini!