Tko čeka, taj i dočeka

Ispitni katalog iz Biologije - državna matura 2016./2017.

ssaasugsG

Sve informacije o katalogu koji smo dugo i nestrpljivo čekali.

Ispit iz Biologije traje ukupno 135 minuta bez stanke, a održat će se 9.lipnja.

Ispit sadržava 66 zadataka, a od toga je 50 zadataka zatvorenoga tipa koji donose 50 % mogućih bodova i 16 zadataka otvorenoga tipa koji donose također 50 % mogućih bodova. Moguće je ostvariti maksimalno 100 bodova, a od toga 50 točno riješenih zadataka 5 Termin pristupnik u tekstu kataloga ima opće značenje te se odnosi i na pristupnice i na pristupnike. 64 donosi po 1 bod, 4 zadatka po 2 boda, 6 zadataka po 3 boda i 6 zadataka po 4 boda.

Prema kognitivnim je razinama u ispitu zastupljeno 30 % zadataka kojima se provjerava reprodukcija nastavnih sadržaja, 60 % zadataka kojima se provjeravaju razumijevanje i primjena znanja i 10 % zadataka kojima se provjerava sposobnost rješavanja problema. Ukupan broj bodova u ispitu bit će raspodijeljen prema područjima druge razine.

Reproduktivno znanje temeljeno na pamćenju podataka ispituje 30 % zadataka. U reproduktivno znanje uključeno je i literarno razumijevanje, odnosno reprodukcija zaključaka te objašnjenja izvedena tijekom poučavanja ili pročitana u literarnim izvorima. To znači da će učenik moći, zahvaljujući pamćenju i jezičnim kompetencijama, prepričati neki sadržaj, a da pritom nužno ne dostigne razinu razumijevanja.

Razumijevanje i primjena znanja osnova su trajnoga znanja i zbog toga 60 % zadataka u ispitu provjerava upravo razumijevanje i primjenu znanja. Tek kada se stečena znanja primijene, mogu se i razumjeti. Razumijevanje uključuje proces generalizacije i apstraktnoga mišljenja pri čemu se sažimaju značajke pojedinačnih primjera da bi se došlo do suštine. Primjena znanja zahtijeva da se osnova koju predstavlja literarno razumijevanje poveže s ostalim postojećim znanjem stvaranjem poveznica te tako umreženo znanje postaje trajno znanje.

Rješavanje problema uključuje angažiranje svih znanja i kompetencija učenika, a u ispitu se provjerava s 10 % zadataka. Ono uključuje poznavanje temeljnih činjenica, procesa i zakonitosti koje učenik treba prepoznati i interpretirati na zadanome primjeru. Prilikom rješavanja zadataka od učenika se očekuje povezivanje zadanih uvjeta s poznatim činjenicama i usvojenim znanjima uz neophodno integriranje znanja i primjenu kritičkoga razmišljanja.

Prilikom rješavanja zadataka koji provjeravaju više razine učenja (primjenu znanja uz razumijevanje i rješavanje problema) učenici trebaju, ovisno o zahtjevnosti zadatka, prepoznati biološke pojave i procese i dosjetiti se potrebnih činjenica i načela koje zatim treba međusobno povezati

 

Katalog pogledajte ovdje. 

Komentari na članak

Vezani članci

Ispitni katalog DM - Kemija 2016./2017.

DM - Kemija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz kemije u ovoj školskoj godini!

Ispitni katalog DM - Filozofija 2016./2017.

DM - Filozofija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz filozofije u ovoj školskoj godini!

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Žalbe upućene direktno na e-mailove Centra neće se razmatrati

Ovako se podnosi žalba ili prigovor na privremene rezultate državne mature

Danas u 12.00 sati objavljeni su rezultati ispita državne mature koje su pristupnici polagali u ljetnome roku školske godine 2015./2016. Pristupnici će imati punih 48 sati za žalbu, no pogledajte na koji način se ista podnosi jer se prigovori poslani putem e-maila neće razmatrati.

http://www.24sata.hr/media/img/b9/17/33a963074d76b915be4a.jpeg

Koliko se situacija promijenila

Komentar: Temelj nastave prirodoslovlja

DOBRO školsko prirodoslovno obrazovanje skupo je. Zahtijeva specijalizirane učitelje, praktikume, opremu, tehničare i potrošni materijal. Mnoge zemlje uložile su značajna sredstva u školsko prirodoslovlje, ali sve je očitije da većina učenika, kad napune 15 godina, okreće leđa prirodoslovlju. 

Ispitni katalog DM - Hrvatski jezik 2016./2017.

DM - Hrvatski jezik

Pogledajte što Vas očekuje na maturi iz hrvatskog jezika ove školske godine!