Svjetska karijera počinje ovdje

Iskustvo studentice VŠMOD

všmod

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije DH vodeća je ustanova u obrazovanju stručnjaka na području međunarodnih odnosa i diplomacije u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, s visokim znanstvenim, stručnim i etičkim standardima. Donosimo intervju sa studenticom VŠMOD-a.

VŠMOD je relativno mlada obrazovna institucija. Možete li je ukratko predstaviti?

VŠMOD prva je i vodeća ustanova u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koja radi na obrazovanju stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i diplomacije. Radi se o zanimanjima koja su sa sve većim uključivanjem RH u globalne integracijske procese i pristupanjem u EU postala jako tražena, a na tržištu rada nedostaje kompetentnih stručnjaka.

Gdje se mogu zaposliti studenti koji diplomiraju na ovom studiju?

Mogućnosti zapošljavanja doista su velike, što svjedoče i primjeri u praksi naših kolega koji su već diplomirali. Zahvaljujući interdisciplinarnom studijskom programu koji daje presjek znanja iz povijesti, prava, jezika, ekonomije, komunikacijskih znanosti i predmeta usko vezanih uz diplomatsku profesiju, naši studenti zapošljavaju se u državnoj upravi, osobito tijelima koja se bave vanjskim i europskim poslovima, sigurnošću i međunarodnom suradnjom, zatim u međunarodnim organizacijama i institucijama (npr. EU ili UN), privatnim i javnim medijskim kućama, trgovačkim društvima, udrugama, političkim strankama, u zakladama u zemlji i inozemstvu. U spomenutim organizacijama možemo raditi kao diplomati, menadžeri, voditelji, organizatori, konzultanti i vanjskopolitički analitičari.

Kako je organizirana nastava?

Jednostavno, kroz predavanja i seminare. S tim da četvrkom imamo gostujuća predavanja gdje nam dolaze razna lica, od veleposlanika do predstavnika u svjetskim institucijama (EU, EBRD, UN i dr.) do drugih poznatih i bitnih imena u Hrvatskoj.

Koliko je predmeta?

Na preddiplomskom stručnom studiju imamo šest predmeta po semestru s mogućnosti izbora učenja jezika, a na diplomskom specijalističkom četiri i obvezu pisanja završnog rada. Engleski jezik spada pod obvezne kolegije, a nudi nam se još i francuski, talijanski, španjolski, ruski, kineski i arapski.

Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije?

Budući da sam angažirana u dosta vannastavnih aktivnosti u sklopu Visoke Škole, oduzima mi dosta vremena. No, normalni studentski raspored predavanja i učenja ostavlja dovoljno vremena za privatni život. Moji hobiji uvijek imaju mjesto u dnevnom rasporedu.

Je li fax ispunio tvoja očekivanja?

Usudim se reći da ih je nadmašio.

Zašto? Koje su posebnosti studiranja na VŠMOD-u?

Škola ulaže veliki trud u organizaciju nastave i aktivnosti na suvremenim načinima učenja i u tom smislu su, uz jako kvalitetan studijski program, odlične vannastavne i dodatne aktivnosti. Primjerice, upravo radimo na uspostavi studentskog časopisa, što je iznimno rijetko za obrazovne ustanove našeg tipa, gdje će sudionici moći naučiti osnove iz odnosa s javnošću i novinarstva, što je svakako važna referenca za buduće poslodavce. Također, sudjelujemo u planiranju i organizaciji konferencija i drugih važnih događaja i posjeta uglednih dužnosnika. Provedba takvih događaja planira se do najsitnijih detalja, a takvo iskustvo vas pretvara u vrlo kvalitetnog event managera

Aktivno savladavanje stranih jezika otvara niz mogućnosti na tržištu rada, a naša škola maksimalno radi na tome da studenti savladavaju strane jezike. Svaki tjedan nam dolaze utjecajni i uvaženi gosti predavači različitih struka s kojima nakon predavanja možemo porazgovarati i dobiti uvid u njihovo viđenje aktualnih problema iz „neslužbenog“ kuta. Osobito zanimljiva su studijska putovanja koja uvelike utječu na percepciju nas mladih o svijetu u kojem živimo i njegovoj političkoj, povijesnoj i ekonomskoj kompleksnosti.

Upoznavanje s različitostima kultura i civilizacija i drugačijim načinima razmišljanja od našeg doista obogaćuje, jako puno naučite, a istovremeno se sjajno provodite. Do sad smo posjetili sve zemlje u okruženju, ali i one daleke, primjerice Tajland i Indiju, gdje nas je primio premijer. U španjolskoj nas je primio kralj osobno, a prilikom javnog obraćanja studente VŠMOD-a je na hrvatskom jeziku pozdravio i papa Benedikt XVI. Ukratko, sva vrata su nam otvorena.

Je li ekipa dobra?

Ekipa je odlična. Kako je cijeli studij organiziran na način da radite u manjim grupama s ciljem da profesor ima direktan uvid u vaš napredak i usvajanje znanja tada je logično da se takve grupe dobro povezuju i stvaraju stabilna prijateljstva, a ne samo prolazna poznanstva kao na drugim, „masovnim“ fakultetima. Ne razgovaramo samo i ispitima i studentskim problemima nego s vremenom postajemo pravi prijatelji koji se stalno druže izvan faksa.

Gdje studenti izlaze?

Na jednoj studijskoj godini imate cca 60-70 studenata tako da se zapravo studenti sa svih godina manje više poznaju i druže. Nije bitno gdje se izlazi ako je dobra ekipa.

Je li upis bio težak?

Kriteriji državne mature su razumni tako da s upisom nije bilo velikih problema, a za one koji nisu polagali državnu maturu i žele nastaviti obrazovanje na našoj školi postoji i razredbeni ispit-intervju umjesto polaganja državne mature.

Kada si se počela pripremati za maturu?

Prije kraja škole. Ja sam generacija kad su ispiti državne mature počeli i prije završetka četvrtog razreda.

Koji su predmeti bili potrebni?

Hrvatski, engleski i matematika razina B te bilo koji izborni predmet.

Imaš li kakvu poruku za buduće kolege?

Ako želite studij na kojem imate predavače svjetskog ugleda koji su vam uvijek dostupni za razgovor i savjete, organiziranom na način da se radi u manjim studijskim grupama u kojima niste samo „broj“ nego osoba, onda je VŠMOD pravo mjesto za vas. Učenje stranih jezika i shvaćanje svijeta u kojem živimo iz aspekta prava, ekonomije, povijesti i modernih komunikacija pripremit će vas za životne izazove posla kojim ćete se baviti, a mnoge vannastavne i dodatne aktivnosti učinit će učenje zanimljivijim nego igdje drugo.

Komentari na članak

Vezani članci

Kompromitiran ispit

Odgađa se ispit iz Hrvatskog jezika na maturi

U jednoj je splitskoj školi kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini. Umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika – Test.

2

Od Harvarda do Stanforda

10 najboljih sveučilišta na svijetu

Najbolja su većinom iz SAD-a. Koji bi od njih bio Vaš najpametniji izbor?

G

Matura 2018./2019.

Stigao ispitni katalog za državnu maturu iz Hrvatskog jezika

Maturanti koji su nestrpljivo čekali ispitni katalog iz Hrvatskog jezika napokon mogu odahnuti. Doznajte što vas čeka na ovogodišnjoj maturi!

Ispitni katalog DM - Geografija 2016./2017.

DM - Geografija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz geografije u ovoj školskoj godini!

Pintarest

Nije sve tako sivo

3 razloga zašto nije loše ako nisi upao na željeni faks

Rezultati su stigli i nisi upao na prvi izbor? Big deal! Donosimo pet dobrih razloga zašto studiranje na sasvim drugom faksu nije toliko strašna opcija.