Kako maturanti gledaju na maturu

Državna matura - revolucija ili evolucija

Stog knjiga

Što maturanti misle o provođenju državne mature? Jesmo li nešto naučili iz propusta u provođenju iste prije dvije godine?

Što maturantu ili , općenito, srednjoškolcu predstavlja državna matura? Smatramo li ju nazadovanjem, stagnacijom ili napretkom našeg obrazovnog sustava? Sudeći po svakogodišnjim problemima i incidentima, logičan bi odgovor bio nazadovanje. No, državna je matura ispit kojemu je, prema navodima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, cilj   provjera i vrednovanje postignutog znanja i sposobnosti učenika, stečenih obrazovanjem prema propisanim općeobrazovnim nastavnim planovima i programima.  Sami smo svjedoci kako ne možemo biti sigurni što nas očekuje pri provedbi mature. Veliki se raskorak događa između  našeg obrazovanja i državne mature. 12 smo godina naviknuti na učenje činjenica, a onda nas državna matura prisili na razmišljanje vlastitom glavom i na vidjelo dolazi naša inteligencija. Mislim da je to više nego dovoljan razlog za promjene u obrazovnom sustavu.

Ako malo bolje razmislimo o tome što bi državna matura trebala predstavljati , shvatit ćemo da je to kvalitetan pokušaj približavanja našeg obrazovnog sustava vodećima u svijetu. Zapitajmo se onda gdje je izvor problema. Ne treba veću pozornost pridavati posljedicama, nego uzrocima. Tko je kriv za sve propuste? Zašto neke škole, kao i ispitni koordinatori, ne obavljaju svoj posao savjesno i odgovorno? Kome je i zašto bilo u cilju ukrasti ispite? Po sadašnjem stanju u provedbi državne mature, ovogodišnja i buduće generacije mogu očekivati neki propust, koji će im priskrbiti dodatni stres.

Uvođenjem državne mature započela je evolucija. Pitanje je koliko kvalitetna. Očito je da ovakva evolucija ne donosi velike napretke. Promjene su se prvo trebale dogoditi u obrazovanju, provodeći novu reformu obrazovanja, uzimajući u obzir stvarno stanje u hrvatskim školama i probleme profesora i učenika. Sada je tanka granica između evolucije i revolucije. Revolucija se s pravom podigla. Tome pridonosi i velika senzacija koju prave mediji. Time plaše maturante, kao i one koji će to tek postati. Iskreno se nadam da će se ukloniti mogućnost nastanka novih propusta. Također, priželjkujem i promjene u našem obrazovnom sustavu. Svim maturantima želim puno strpljenja i uspjeha na ispitu koji nam određuje daljnji tijek života!

   

Komentari na članak

Vezani članci

x

Spremni dočekajte maturu

Sve o pripremama u Algebri

Sve o pripremama u Algebri na jednom mjestu. Iskustva i preporuke polaznika pročitajte u članku.

Ispitni katalog DM - Kemija 2016./2017.

DM - Kemija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz kemije u ovoj školskoj godini!

Ispitni katalog DM - Psihologija 2016./2017.

DM - Psihologija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz psihologije u ovoj školskoj godini!

Pokazivanje ili instrukcije

Matura se fura

Plaćene pripreme za maturu - nužne ili ne?

S početkom proljeća maturanti sve više brinu o maturi i upisu na fakultet, a velik dio poseže za instrukcijama i plaćenim pripremama kako bi postigli što bolji uspjeh. Ana nam iznosi svoje mišljenje o najboljem načinu pripreme za maturu.

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.crosswalk.com%252Ffamily%252Fparenting%252Fteens%252Fengaging-teens-who-question-their-faith.html%26bvm%3Dbv.129759880%2Cd.bGg%26psig%3DAFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw%26ust%3D1471979076120969&bvm=bv.129759880,d.bGg&psig=AFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw&ust=1471979076120969

Savjeti za maturante

Kako najbolje provesti zadnju godinu u srednjoj

Uživajte u zadnjoj godini bez 'odraslih' obaveza, u kojoj ćete definitivno imati vremena na pretek, bilo za prijatelje ili za učenje. Pokažite se i dokažite u najboljem svjetlu, rado ćete se prisjećati profesora, a s nekima se družiti i nakon srednje škole.