Kako maturanti gledaju na maturu

Državna matura - revolucija ili evolucija

Stog knjiga

Što maturanti misle o provođenju državne mature? Jesmo li nešto naučili iz propusta u provođenju iste prije dvije godine?

Što maturantu ili , općenito, srednjoškolcu predstavlja državna matura? Smatramo li ju nazadovanjem, stagnacijom ili napretkom našeg obrazovnog sustava? Sudeći po svakogodišnjim problemima i incidentima, logičan bi odgovor bio nazadovanje. No, državna je matura ispit kojemu je, prema navodima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, cilj   provjera i vrednovanje postignutog znanja i sposobnosti učenika, stečenih obrazovanjem prema propisanim općeobrazovnim nastavnim planovima i programima.  Sami smo svjedoci kako ne možemo biti sigurni što nas očekuje pri provedbi mature. Veliki se raskorak događa između  našeg obrazovanja i državne mature. 12 smo godina naviknuti na učenje činjenica, a onda nas državna matura prisili na razmišljanje vlastitom glavom i na vidjelo dolazi naša inteligencija. Mislim da je to više nego dovoljan razlog za promjene u obrazovnom sustavu.

Ako malo bolje razmislimo o tome što bi državna matura trebala predstavljati , shvatit ćemo da je to kvalitetan pokušaj približavanja našeg obrazovnog sustava vodećima u svijetu. Zapitajmo se onda gdje je izvor problema. Ne treba veću pozornost pridavati posljedicama, nego uzrocima. Tko je kriv za sve propuste? Zašto neke škole, kao i ispitni koordinatori, ne obavljaju svoj posao savjesno i odgovorno? Kome je i zašto bilo u cilju ukrasti ispite? Po sadašnjem stanju u provedbi državne mature, ovogodišnja i buduće generacije mogu očekivati neki propust, koji će im priskrbiti dodatni stres.

Uvođenjem državne mature započela je evolucija. Pitanje je koliko kvalitetna. Očito je da ovakva evolucija ne donosi velike napretke. Promjene su se prvo trebale dogoditi u obrazovanju, provodeći novu reformu obrazovanja, uzimajući u obzir stvarno stanje u hrvatskim školama i probleme profesora i učenika. Sada je tanka granica između evolucije i revolucije. Revolucija se s pravom podigla. Tome pridonosi i velika senzacija koju prave mediji. Time plaše maturante, kao i one koji će to tek postati. Iskreno se nadam da će se ukloniti mogućnost nastanka novih propusta. Također, priželjkujem i promjene u našem obrazovnom sustavu. Svim maturantima želim puno strpljenja i uspjeha na ispitu koji nam određuje daljnji tijek života!

   

Komentari na članak

Vezani članci

vlastiti izvor

Novi dizajn i nova adresa portala

USRED približava srednjoškolce fakultetskom obrazovanju udruživanjem sa Studentskim.hr

Udruga srednjoškolaca Hrvatske pokrenula je novi portal namijenjen srednjoškolcima koji na jednom mjestu nudi informacije o upisima u srednje škole, pravima učenika, radu preko ljeta, državnoj maturi te upisima na fakultete.

djSKJWNDKJ

Od molekule do lijeka

Dan otvorenih vrata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta

Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu otvorit će svoja vrata svima zainteresiranima u subotu 19. studenog 2016. od 12 do 15 sati.

Pokazivanje ili instrukcije

Matura se fura

Plaćene pripreme za maturu - nužne ili ne?

S početkom proljeća maturanti sve više brinu o maturi i upisu na fakultet, a velik dio poseže za instrukcijama i plaćenim pripremama kako bi postigli što bolji uspjeh. Ana nam iznosi svoje mišljenje o najboljem načinu pripreme za maturu.

ssaasugsG

NCVVO

Jeste li vidjeli novi ispitni katalog iz Biologije za državnu maturu 2016./2017.?

Očekuju li učenike i ove godine pelikani? Pije li Ana redovno antibiotik? Odgovori se kriju u ispitnoj knjižici. Ali...

Ispitni katalog DM - Geografija 2016./2017.

DM - Geografija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz geografije u ovoj školskoj godini!