Humoristični maturanti i meme slike

Kako smo preživjeli maturu iz hrvatskog

Matura je prošla. Ali pamtit ćemo je još dugo. Izvukla je iz nas vrhunac kreativnosti, od meme slika i bećaraca, Mirkovog ćaće i pelikanovca. Sad možemo svi na Galapagos na ljetni odmor.

Prvi ispit obveznog dijela Državne mature, onaj iz Hrvatskog jezika, privelo je kraju 36 500 maturanata, od kojih je višu razinu pisalo njih 25 772, a nižu 10 778.

Pripreme za ispit obilježila su negodovanja maturanata podijeljenih na gimnazijalce i strukovnjake, žaleći se na način provedbe uz neizostavno međusobno omalovažavanje. Takve polemike u Facebook grupi „Maturanti 2015./2016.“ bacile su sjenu na jedinstvo i solidarnost dijeljenja skripti i zajedničkog humora. Dragi kolege maturanti, svi smo u istom košu, a dječje prepirke „Moj tata je bolji od tvog tate“ nisu odraz zrelosti i spremnosti za odlazak u nepredvidljiv svijet koji, ponavljam, čeka SVE nas, završili mi gimnaziju ili strukovnu školu.

Očekivano, ovogodišnji esej nije prošao bez problema. Naime, zbog prošlogodišnje krađe ispitnog materijala i curenja teme, NCVVO odlučio je objaviti temu tik prije početka pisanja, što je izazvalo kašnjenja i stres u pojedinim školama, iako su mediji prenosili kako je sve bilo u redu. Ili je možda to tako bilo samo u mojoj školi? Ćisto sumljam.

Mirkov ćaća ipak nije pogodio temu, pobjegli smo Kiklopu ravno u Kostanjevec što je nekima donijelo znatno olakšanje pa smo, osim s Filipom, imali prilike družiti se i s Leoneom, Đurom, a neki i s Proustom. Kladioničarima grupe ipak se posrećilo s B razinom i očekivanim Hamletom.

Optimisti zadovoljni esejom ubrzo su odbacili skripte i samouvjereno krenuli na drugi dio provjere znanja.

Nakon prvotnog oduševljenja, za neke je uslijedio šok zvan ispitna knjižica književnosti i jezika u kojoj smo mogli primijeniti naučene brojalice, prvenstveno Eci, peci, pec pošto su sva pitanja bila na zaokruživanje. Iako je ove godine bilo 80 pitanja (nekolicinu više nego prijašnjih godina), izostalo je spajanje autora i djela te citata, a ušli kikiriki i grašak. Težina ispita bila je na razini prošlogodišnjih, a vrijeme (80 zadataka – 80 min) se pokazalo dostatnim. Čini se da je pojedincima jedino logično pitanje bilo iz Smail-age gdje su, nadam se svi, povezali mjesec s Noćnikom, jer...NOĆnik?

Za sve koji su u nedoumici i znaju o čemu govorim, padež je instrumental (kim, čim), ono nešto bila je antiteza, nakon je prijedlog, a odora je historizam.

No sikiriki! Izvući će nas Latinovicz.

                                                                                                                                  

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje zadaće

Važna obavijest za maturante

Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2016./2017.

Početak školske godine sve je bliže, a ovogodišnji maturanti već znaju kada ih očekuje koji ispit državne mature.

Preuzmi ispite državne mature iz Hrvatskog jezika.

Svi ispiti državne mature iz Hrvatskog jezika na jednom mjestu. Preuzmi ih u nekoliko klikova!

Preuzmi ispite državne mature iz Hrvatskog jezika

Preuzmi stare testove državne mature iz Hrvatskog jezika.

Ispitni katalog DM - Informatika 2016./2017.

DM - Informatika

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz informatike u ovoj školskoj godini!

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Novosti na Postani student

NCVVO objavio obavijest o podizanju potvrde o položenim ispitima državne mature

Ako zbog neopravdanog izostanka nije izvršena uplata ispita učenici ne mogu dobiti svjedodžbe o državnoj maturi i/ili potvrde o položenim ispitima državne mature. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika pod poveznicom  Moji podatci/Zaduženja i uplate. Uplatu je potrebno izvršiti odmah, a skeniranu uplatnicu poslati putem e-maila na adresu uplata.dm@ncvvo.hr - jedna je od obavijesti koju je NCVVO poručio maturantima.

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Žalbe upućene direktno na e-mailove Centra neće se razmatrati

Ovako se podnosi žalba ili prigovor na privremene rezultate državne mature

Danas u 12.00 sati objavljeni su rezultati ispita državne mature koje su pristupnici polagali u ljetnome roku školske godine 2015./2016. Pristupnici će imati punih 48 sati za žalbu, no pogledajte na koji način se ista podnosi jer se prigovori poslani putem e-maila neće razmatrati.