Humoristični maturanti i meme slike

Kako smo preživjeli maturu iz hrvatskog

Matura je prošla. Ali pamtit ćemo je još dugo. Izvukla je iz nas vrhunac kreativnosti, od meme slika i bećaraca, Mirkovog ćaće i pelikanovca. Sad možemo svi na Galapagos na ljetni odmor.

Prvi ispit obveznog dijela Državne mature, onaj iz Hrvatskog jezika, privelo je kraju 36 500 maturanata, od kojih je višu razinu pisalo njih 25 772, a nižu 10 778.

Pripreme za ispit obilježila su negodovanja maturanata podijeljenih na gimnazijalce i strukovnjake, žaleći se na način provedbe uz neizostavno međusobno omalovažavanje. Takve polemike u Facebook grupi „Maturanti 2015./2016.“ bacile su sjenu na jedinstvo i solidarnost dijeljenja skripti i zajedničkog humora. Dragi kolege maturanti, svi smo u istom košu, a dječje prepirke „Moj tata je bolji od tvog tate“ nisu odraz zrelosti i spremnosti za odlazak u nepredvidljiv svijet koji, ponavljam, čeka SVE nas, završili mi gimnaziju ili strukovnu školu.

Očekivano, ovogodišnji esej nije prošao bez problema. Naime, zbog prošlogodišnje krađe ispitnog materijala i curenja teme, NCVVO odlučio je objaviti temu tik prije početka pisanja, što je izazvalo kašnjenja i stres u pojedinim školama, iako su mediji prenosili kako je sve bilo u redu. Ili je možda to tako bilo samo u mojoj školi? Ćisto sumljam.

Mirkov ćaća ipak nije pogodio temu, pobjegli smo Kiklopu ravno u Kostanjevec što je nekima donijelo znatno olakšanje pa smo, osim s Filipom, imali prilike družiti se i s Leoneom, Đurom, a neki i s Proustom. Kladioničarima grupe ipak se posrećilo s B razinom i očekivanim Hamletom.

Optimisti zadovoljni esejom ubrzo su odbacili skripte i samouvjereno krenuli na drugi dio provjere znanja.

Nakon prvotnog oduševljenja, za neke je uslijedio šok zvan ispitna knjižica književnosti i jezika u kojoj smo mogli primijeniti naučene brojalice, prvenstveno Eci, peci, pec pošto su sva pitanja bila na zaokruživanje. Iako je ove godine bilo 80 pitanja (nekolicinu više nego prijašnjih godina), izostalo je spajanje autora i djela te citata, a ušli kikiriki i grašak. Težina ispita bila je na razini prošlogodišnjih, a vrijeme (80 zadataka – 80 min) se pokazalo dostatnim. Čini se da je pojedincima jedino logično pitanje bilo iz Smail-age gdje su, nadam se svi, povezali mjesec s Noćnikom, jer...NOĆnik?

Za sve koji su u nedoumici i znaju o čemu govorim, padež je instrumental (kim, čim), ono nešto bila je antiteza, nakon je prijedlog, a odora je historizam.

No sikiriki! Izvući će nas Latinovicz.

                                                                                                                                  

Komentari na članak

Vezani članci

Ispitni katalog DM - Kemija 2016./2017.

DM - Kemija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz kemije u ovoj školskoj godini!

Ispitni katalog DM - Geografija 2016./2017.

DM - Geografija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz geografije u ovoj školskoj godini!

x

Rezultati državne mature

Najuspješnije položeni predmeti na prošloj državnoj maturi

Rezultati prošlogodišnjih državnih matura mogu biti pokazatelj sadašnjim maturantima oko kojih se predmeta treba više ili manje potruditi. Iako matematika glasi kao tradicionalno najzahtjevniji predmet na državnoj maturi i drugi obavezni i izborni predmeti pokazali su se nemogućim za prolaz bez dobre pripreme. Saznaj koji je predmet na prošloj državnoj maturi ‘pobrao’ najviše jedinica, odnosno petica! I to na ljetnom roku državne mature kojem pristupa većina kandidata.

FESB logo

Računarstvo

Pitamo studente: Kako je na splitskom FESB-u?

Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima. Danas je na redu splitski FESB. Donosimo vam dojmove jednog studenta druge godine računarstva.

Učenje

Iskustva brucoša

Brucošica Martina: Kako sam se pripremala za maturu iz sociologije

Matura nije bauk, a najbolji način da se u to uvjerimo je da pitamo one koji su je već pisali kako je njima bilo i kako su se pripremali. Donosimo vam iskustvo maturantice Martine koja je polagala ispit iz sociologije na državnoj maturi prošle godine.