Iskustva brucoša

Brucošica Martina: Kako sam se pripremala za maturu iz sociologije

Učenje

Matura nije bauk, a najbolji način da se u to uvjerimo je da pitamo one koji su je već pisali kako je njima bilo i kako su se pripremali. Donosimo vam iskustvo maturantice Martine koja je polagala ispit iz sociologije na državnoj maturi prošle godine.

Od čega se sastoji ispit i koliko se dugo piše?

Sastoji se većinom od pitanja višestrukog izbora i pitanja na koje je potrebno odgovoriti duljim obrazloženjem.

Kako i na koji način si se pripremao/la za taj ispit?

Pripremala sam se ponavljajući iz udžbenika gradivo koje smo radili protekle 4 godine, a koje je navedeno kao traženo područje ispitivanja na maturi. Najviše sam učila nakon završetka nastave, i to tako da sam napravila raspored po predmetima i danima, i svakodnevno se usklađujući s tim rasporedom imala sam vremena i za druge aktivnosti.

Kad početi s pripremama?

S pripremama je najbolje početi već početkom godine. Ako se uspije za učenje za maturu odvojiti bar sat vremena u onim danima koji nisu zauzeti za učenje za ispite, na kraju godine to može puno značiti. No nije nemoguće dobro se pripremiti i ako se kasnije počne jer matura nije toliko teška koliko većinom govore.

Što je najvažnije prilikom pripremanja?

Prilikom pripremanja meni je bila najvažnija organizacija. Napravila sam si raspored s točno određenim područjima gradiva koje ću taj dan naučiti i nastojala ga se što više pridržavati. I važno je ne obeshrabrivati se i misliti da je toliko teško koliko se ponekad zbog pritiska drugih možda čini, jer nije.

Kako pristupiti samom ispitu?

Samom ispitu je najbolje pristupiti smireno i bez panike, koliko god se za ispit pripremali. Napetost može utjecati na koncentraciju, uvid u realnu situaciju, na poslijetku i na same rezultate.

Misliš li da si se trebao/la bolje pripremiti? Što bi sada promijenio/la da ponovno pišeš?

Vjerojatno bih se bolje pripremila da sam ranije počela s pripremama, ali sam svejedno jako zadovoljna sa svojim rezultatima. Da ponovno pišem počela bih učiti još tijekom godine jer bi mi to dalo veću sigurnost i bila bih smirenija u razdoblju predviđenom za učenje nakon završetka nastave.

Je li zaista toliko teško kao što svi pričaju?

Nije toliko teško kao što svi pričaju, ja sam se iznenadila vidjevši neka pitanja na ispitima koje sam smatrala teškima. Bez obzira na to, smatram da je maturi potrebno savjesno pristupiti i organizirati si vrijeme, jer je iz godine u godinu različita.

Komentari na članak

Vezani članci

Preuzmi ispite državne mature iz Hrvatskog jezika.

Svi ispiti državne mature iz Hrvatskog jezika na jednom mjestu. Preuzmi ih u nekoliko klikova!

Preuzmi ispite državne mature iz Hrvatskog jezika

Preuzmi stare testove državne mature iz Hrvatskog jezika.

vlastiti izvor

Novi dizajn i nova adresa portala

USRED približava srednjoškolce fakultetskom obrazovanju udruživanjem sa Studentskim.hr

Udruga srednjoškolaca Hrvatske pokrenula je novi portal namijenjen srednjoškolcima koji na jednom mjestu nudi informacije o upisima u srednje škole, pravima učenika, radu preko ljeta, državnoj maturi te upisima na fakultete.

Ispitni katalog DM - Sociologija 2016./2017.

DM - Sociologija

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz sociologije u ovoj školskoj godini!

Humoristični maturanti i meme slike

Kako smo preživjeli maturu iz hrvatskog

Matura je prošla. Ali pamtit ćemo je još dugo. Izvukla je iz nas vrhunac kreativnosti, od meme slika i bećaraca, Mirkovog ćaće i pelikanovca. Sad možemo svi na Galapagos na ljetni odmor.

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Novosti na Postani student

NCVVO objavio obavijest o podizanju potvrde o položenim ispitima državne mature

Ako zbog neopravdanog izostanka nije izvršena uplata ispita učenici ne mogu dobiti svjedodžbe o državnoj maturi i/ili potvrde o položenim ispitima državne mature. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika pod poveznicom  Moji podatci/Zaduženja i uplate. Uplatu je potrebno izvršiti odmah, a skeniranu uplatnicu poslati putem e-maila na adresu uplata.dm@ncvvo.hr - jedna je od obavijesti koju je NCVVO poručio maturantima.