U Austriji sa 16 na izbore

U Austriji sa 16 na izbore

glas

U Austriji s 16 na izbore

Kroz cijelo 20. stoljeće, pa tako sada i kroz 21., dobna se granica za glasanje polako spušta. Svi znamo da je nekad granica za glasanje bilo bogatstvo, no to je davno iza nas, i sada se postavlja pitanje kada su ljudi, s koliko godina točnije, spremni donositi odluke o budućnosti sebe i svoje države. Postoje udruge koje tvrde da ne bi trebala postojati granica uopće, drugim riječima dali bi djeci koja još ne znaju niti pisati da glasaju na izborima u svojoj zemlji.

Vjerojatno se i Vama, kao i meni, ta ideja čini previše radikalna, no gdje je onda granica između “normale” i radikalnosti? Neki tvrde da je to upravo ovdje gdje je sada, sa 18 godina u većini država ili u rijetkim slučajevima sa 21.

Već neko vrijeme se spominje granica od 16 godina kao novi korak u demokratizaciji društva, pa tako dolazimo do slučaja naših “susjeda u drugom koljenu”, Austrije.

Austrija je 2007. donijela promjenu zakona koja je dozvolila da osobe sa napunjenih 16 godina smiju izaći na sve izbore i referendume. Veliki problem  dogodio se, jer je vlada u Austriji koja je donijela taj zakon, vrlo brzo nakon njegovog uvođenja propala i raspisali su se izvanredni parlamentarni izbori, dok je prilikom samog provođenja zakona nit vodilja bila da će prvi izbori, ako će sve ići po planu, biti 2010. , te će se mladi moći na vrijeme pripremiti i informirati.

Tako su mladi Austrijanci glasali bez da je većina njih imala ikakvog političkog znanja, no vratimo se na početnu ideju, zašto se ta promjena uvela točno u Austriji, a ne negdje drugdje u Europi, ipak Austrija što se tiče takvih liberalnih ideja nije vodeća zemlja u Europskoj uniji, ali po jednoj drugoj stavci je među vodećima, kao i mi.

Stari su, pa i mi smo. Već vidim da će zbog ove rečenice netko graknuti na mene, ali činjenica je da i mi, a i Austrija imamo u prosjeku veoma staro stanovništvo i zbog toga se rodila ideja o glasanju sa 16 godina u Austriji, kako bi se stabilizirala prosječna dob glasača.

Budući da je starost prosječnog glasača bila jedan od glavnih argumenata u Austriji, možemo slobodno reći da glavni argument u korist glasanja sa 16 u Hrvatskoj imamo i mi. No, glavni argument protiv je i dalje tu, a to je činjenica da su mladi neinformirani i nezainteresirani.

Kada i ako će se uvoditi takva promjena, mora se na vrijeme krenuti sa educiranjem mladih o politici, kako bi se dobio kvalitetan glasač, a ne samo još jedan OIB u registru glasača.

 

Ante Margetić

Komentari na članak

Vezani članci

http://www.dom-ucenicki-st.skole.hr/wp-content/gallery/ucenicki-dom-split/soba.jpg

Srednjoškolsko obrazovanje u učeničkom domu ima svoje čari, ali i mane!

Doma vs u domu

Mala usporedba života doma s roditeljima i života u domu s odgajateljima.

Učionica; pogled kroz prozor

Škola je sigurno mjesto?

Škola je sigurno mjesto?

Škola je sigurno mjesto?

Učenik na stubama čita

Povratak u školske klupe

Evo nove školske godine. Što nas je sve dočekalo?

Već jedno dulje vrijeme slušamo kako MZOS najavljuje "Strategiju razvoja školstva", ali osim najava i formiranja stručnih timova, izrada promotivnih video uradaka i sl., još nismo vidjeli ni S od strategije. Osim ako pod to S ne računate ono S u MZOS što je ustvari bila jedina značajna reforma ovoga ministarstva. No dosta o njihovim neuspjesima.

d

Dnevnik buntovne srednjoškolke

Nema pive, samo kamen

Drugi nastavak Dnevnika buntovne srednjoškolke donosi nove likove i jednog posebnog Lika. Također, u njemu naša pustolovka otkriva kako kamen zapravo nije kamen i kako trati minute svog života na besmislene razgovore.

prof

U koraku s vremenom

Profesor sa 65

Sigurna sam kako svi imate onog nekog „starkelju“ od profesora koji daje užasno teške testove i traži nemoguće od vas. Jesu li ljudi sa 65 godina stvarno sposobni prenijeti svoje znanje na učenike na kvalitetan način?