U Austriji sa 16 na izbore

U Austriji sa 16 na izbore

glas

U Austriji s 16 na izbore

Kroz cijelo 20. stoljeće, pa tako sada i kroz 21., dobna se granica za glasanje polako spušta. Svi znamo da je nekad granica za glasanje bilo bogatstvo, no to je davno iza nas, i sada se postavlja pitanje kada su ljudi, s koliko godina točnije, spremni donositi odluke o budućnosti sebe i svoje države. Postoje udruge koje tvrde da ne bi trebala postojati granica uopće, drugim riječima dali bi djeci koja još ne znaju niti pisati da glasaju na izborima u svojoj zemlji.

Vjerojatno se i Vama, kao i meni, ta ideja čini previše radikalna, no gdje je onda granica između “normale” i radikalnosti? Neki tvrde da je to upravo ovdje gdje je sada, sa 18 godina u većini država ili u rijetkim slučajevima sa 21.

Već neko vrijeme se spominje granica od 16 godina kao novi korak u demokratizaciji društva, pa tako dolazimo do slučaja naših “susjeda u drugom koljenu”, Austrije.

Austrija je 2007. donijela promjenu zakona koja je dozvolila da osobe sa napunjenih 16 godina smiju izaći na sve izbore i referendume. Veliki problem  dogodio se, jer je vlada u Austriji koja je donijela taj zakon, vrlo brzo nakon njegovog uvođenja propala i raspisali su se izvanredni parlamentarni izbori, dok je prilikom samog provođenja zakona nit vodilja bila da će prvi izbori, ako će sve ići po planu, biti 2010. , te će se mladi moći na vrijeme pripremiti i informirati.

Tako su mladi Austrijanci glasali bez da je većina njih imala ikakvog političkog znanja, no vratimo se na početnu ideju, zašto se ta promjena uvela točno u Austriji, a ne negdje drugdje u Europi, ipak Austrija što se tiče takvih liberalnih ideja nije vodeća zemlja u Europskoj uniji, ali po jednoj drugoj stavci je među vodećima, kao i mi.

Stari su, pa i mi smo. Već vidim da će zbog ove rečenice netko graknuti na mene, ali činjenica je da i mi, a i Austrija imamo u prosjeku veoma staro stanovništvo i zbog toga se rodila ideja o glasanju sa 16 godina u Austriji, kako bi se stabilizirala prosječna dob glasača.

Budući da je starost prosječnog glasača bila jedan od glavnih argumenata u Austriji, možemo slobodno reći da glavni argument u korist glasanja sa 16 u Hrvatskoj imamo i mi. No, glavni argument protiv je i dalje tu, a to je činjenica da su mladi neinformirani i nezainteresirani.

Kada i ako će se uvoditi takva promjena, mora se na vrijeme krenuti sa educiranjem mladih o politici, kako bi se dobio kvalitetan glasač, a ne samo još jedan OIB u registru glasača.

 

Ante Margetić

Komentari na članak

Vezani članci

d

Dnevnik buntovne srednjoškolke

Zašto jednostavno nisam lezbijka?

I ovaj tjedan donosimo dnevnik Buntovnice. Skidamo zavjesu i otkrivamo istinu o životima današnjih tinejdžera i donosimo probleme s kojima se susreću mladi urbanog doba. Što nam je naša buntovnica pripremila u svom trećem nastavku i kako je provela vikend prenosimo u nastavku. Ima za Vas samo jednu napomenu ; Muškarci su kobni za ženski mozak.

Prazna učionica

Problemi s upisima

Upisi u srednju od 14:00 do 14:01 ?

Naravno, naslov je malo karikiran, ali i dalje stoji činjenica da se stranica upisi.hr srušila nekih sat vremena od početka upisa , možda i prije (upisi su mogući od 14:00h 26.6 2014) Deja vu! Itko? Što se zapravo dogodilo?

m

Mladi u političke fotelje

Mladi u političke fotelje

Mladi u političke fotelje

g

Ne volite kad vam svira tišina?

Glazba uz koju možeš učiti

Glazba - iako je na svim mogućim poljima priznata kao umjetnost, može li ona poslužiti kao efektivna metoda koncentriranja prilikom učenja?

domaćinstvo

SKUHAJ SI SAM!

[KOLUMNA] U osnovne škole u Republici Hrvatskoj treba uvesti domaćinstvo kao obavezan predmet!

Da vam objasnim, domaćinstvo je predmet koji podrazumijeva vještine kuhanja, šivanja, sadnje biljaka te baratanje osnovnim alatima poput mijenjanja lanca i gume na biciklu te mijenjanja žarulje!....Primjerice, kada vam padne gumb s košulje, u tome vam neće pomoći koliko je sinus deriviran, nego kako se konac provlači kroz iglu!