U Austriji sa 16 na izbore

U Austriji sa 16 na izbore

glas

U Austriji s 16 na izbore

Kroz cijelo 20. stoljeće, pa tako sada i kroz 21., dobna se granica za glasanje polako spušta. Svi znamo da je nekad granica za glasanje bilo bogatstvo, no to je davno iza nas, i sada se postavlja pitanje kada su ljudi, s koliko godina točnije, spremni donositi odluke o budućnosti sebe i svoje države. Postoje udruge koje tvrde da ne bi trebala postojati granica uopće, drugim riječima dali bi djeci koja još ne znaju niti pisati da glasaju na izborima u svojoj zemlji.

Vjerojatno se i Vama, kao i meni, ta ideja čini previše radikalna, no gdje je onda granica između “normale” i radikalnosti? Neki tvrde da je to upravo ovdje gdje je sada, sa 18 godina u većini država ili u rijetkim slučajevima sa 21.

Već neko vrijeme se spominje granica od 16 godina kao novi korak u demokratizaciji društva, pa tako dolazimo do slučaja naših “susjeda u drugom koljenu”, Austrije.

Austrija je 2007. donijela promjenu zakona koja je dozvolila da osobe sa napunjenih 16 godina smiju izaći na sve izbore i referendume. Veliki problem  dogodio se, jer je vlada u Austriji koja je donijela taj zakon, vrlo brzo nakon njegovog uvođenja propala i raspisali su se izvanredni parlamentarni izbori, dok je prilikom samog provođenja zakona nit vodilja bila da će prvi izbori, ako će sve ići po planu, biti 2010. , te će se mladi moći na vrijeme pripremiti i informirati.

Tako su mladi Austrijanci glasali bez da je većina njih imala ikakvog političkog znanja, no vratimo se na početnu ideju, zašto se ta promjena uvela točno u Austriji, a ne negdje drugdje u Europi, ipak Austrija što se tiče takvih liberalnih ideja nije vodeća zemlja u Europskoj uniji, ali po jednoj drugoj stavci je među vodećima, kao i mi.

Stari su, pa i mi smo. Već vidim da će zbog ove rečenice netko graknuti na mene, ali činjenica je da i mi, a i Austrija imamo u prosjeku veoma staro stanovništvo i zbog toga se rodila ideja o glasanju sa 16 godina u Austriji, kako bi se stabilizirala prosječna dob glasača.

Budući da je starost prosječnog glasača bila jedan od glavnih argumenata u Austriji, možemo slobodno reći da glavni argument u korist glasanja sa 16 u Hrvatskoj imamo i mi. No, glavni argument protiv je i dalje tu, a to je činjenica da su mladi neinformirani i nezainteresirani.

Kada i ako će se uvoditi takva promjena, mora se na vrijeme krenuti sa educiranjem mladih o politici, kako bi se dobio kvalitetan glasač, a ne samo još jedan OIB u registru glasača.

 

Ante Margetić

Komentari na članak

Vezani članci

Flickr.com/sman_13

Pritisci na nastavnike

Učenici i nastavnici: suradnja ili pritisak?

Kao nastavnik s 20 godina iskustva u osnovnoj i 3 godine u srednjoj školi nikada nisam od učenika ili roditelja doživjela ništa što bih mogla nazvati pritiskom zbog ocjenjivanja. Zašto?

how to survive high school

DNEVNIK JEDNOG PRVAŠIĆA

Prva dva tjedna srednje škole - prošla su uspješno

Prva dva tjedna škole iza su jednog prvašića. Kako je on to proživio, doznajte u tekstu.

b

Sign 2 me

Sign 2 me

Sign 2 me

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

domaćinstvo

SKUHAJ SI SAM!

[KOLUMNA] U osnovne škole u Republici Hrvatskoj treba uvesti domaćinstvo kao obavezan predmet!

Da vam objasnim, domaćinstvo je predmet koji podrazumijeva vještine kuhanja, šivanja, sadnje biljaka te baratanje osnovnim alatima poput mijenjanja lanca i gume na biciklu te mijenjanja žarulje!....Primjerice, kada vam padne gumb s košulje, u tome vam neće pomoći koliko je sinus deriviran, nego kako se konac provlači kroz iglu!