U Austriji sa 16 na izbore

U Austriji sa 16 na izbore

glas

U Austriji s 16 na izbore

Kroz cijelo 20. stoljeće, pa tako sada i kroz 21., dobna se granica za glasanje polako spušta. Svi znamo da je nekad granica za glasanje bilo bogatstvo, no to je davno iza nas, i sada se postavlja pitanje kada su ljudi, s koliko godina točnije, spremni donositi odluke o budućnosti sebe i svoje države. Postoje udruge koje tvrde da ne bi trebala postojati granica uopće, drugim riječima dali bi djeci koja još ne znaju niti pisati da glasaju na izborima u svojoj zemlji.

Vjerojatno se i Vama, kao i meni, ta ideja čini previše radikalna, no gdje je onda granica između “normale” i radikalnosti? Neki tvrde da je to upravo ovdje gdje je sada, sa 18 godina u većini država ili u rijetkim slučajevima sa 21.

Već neko vrijeme se spominje granica od 16 godina kao novi korak u demokratizaciji društva, pa tako dolazimo do slučaja naših “susjeda u drugom koljenu”, Austrije.

Austrija je 2007. donijela promjenu zakona koja je dozvolila da osobe sa napunjenih 16 godina smiju izaći na sve izbore i referendume. Veliki problem  dogodio se, jer je vlada u Austriji koja je donijela taj zakon, vrlo brzo nakon njegovog uvođenja propala i raspisali su se izvanredni parlamentarni izbori, dok je prilikom samog provođenja zakona nit vodilja bila da će prvi izbori, ako će sve ići po planu, biti 2010. , te će se mladi moći na vrijeme pripremiti i informirati.

Tako su mladi Austrijanci glasali bez da je većina njih imala ikakvog političkog znanja, no vratimo se na početnu ideju, zašto se ta promjena uvela točno u Austriji, a ne negdje drugdje u Europi, ipak Austrija što se tiče takvih liberalnih ideja nije vodeća zemlja u Europskoj uniji, ali po jednoj drugoj stavci je među vodećima, kao i mi.

Stari su, pa i mi smo. Već vidim da će zbog ove rečenice netko graknuti na mene, ali činjenica je da i mi, a i Austrija imamo u prosjeku veoma staro stanovništvo i zbog toga se rodila ideja o glasanju sa 16 godina u Austriji, kako bi se stabilizirala prosječna dob glasača.

Budući da je starost prosječnog glasača bila jedan od glavnih argumenata u Austriji, možemo slobodno reći da glavni argument u korist glasanja sa 16 u Hrvatskoj imamo i mi. No, glavni argument protiv je i dalje tu, a to je činjenica da su mladi neinformirani i nezainteresirani.

Kada i ako će se uvoditi takva promjena, mora se na vrijeme krenuti sa educiranjem mladih o politici, kako bi se dobio kvalitetan glasač, a ne samo još jedan OIB u registru glasača.

 

Ante Margetić

Komentari na članak

Vezani članci

g

Ne volite kad vam svira tišina?

Glazba uz koju možeš učiti

Glazba - iako je na svim mogućim poljima priznata kao umjetnost, može li ona poslužiti kao efektivna metoda koncentriranja prilikom učenja?

USRED logo

ANKETA O GLASANJU SA 16 GODINA

ANKETA O GLASANJU SA 16 GODINA

ANKETA O GLASANJU SA 16 GODINA

ppppp

More i planine ili pak strana mora i strane planine?

Maturalac - u Hrvatsku ili inozemstvo?

Maturalac je zasigurno putovanje koje će se urezati u svačije životno sjećanje. No, s godinama i sa sve manjom financijskom moći stanovništva, postavlja se pitanje - treba li stvarno maturalac biti u inozemstvu?

LIDRANO

SVRHA ILI NAVIKA?

Moj prvi, ali i posljednji Lidrano: doživljaji jedne maturantice

Učenica sam četvrtog razreda opće gimnazije. Svake godine profesorica hrvatskog jezika pita me hoću li napisati nešto za LiDraNo, no ja se nikada nisam odlučila za taj pothvat. Nikada se nisam ni zapitala što je to zapravo LiDraNo ni koja je njegova svrha. Pa sam zato ove godine odlučila napisati kratku kritiku, komentar o nastavi u mojoj školi i predložiti mentorici da to pošalje na LidraNo.

d

Treći srednje i dobra piva

Dnevnik Buntovne Srednjoškolke

Donosimo urnebesni dnevnik nepoznate djevojke (podataci poznati redakciji) koja prolazi kroz buntovne godine srednje škole i pokušava dobiti obrazovanje u glavnom gradu Hrvatske. Kroz šalu, smijeh i uz dobru pivu prepričava svoje dogodovštine iz svakodnevnog života. Što nam je pripremila u prvom tjednu svog dnevnika i zašto se nada nekoj prirodnoj katastrofi, donosimo dolje.