Sign 2 me

Sign 2 me

b

Sign 2 me

S malo zakašnjenja pišem o ovogodišnjem projektu u Gospodarskoj školi Varaždin.

Kako u danima krize, sve teže nalazimo solidarnost za one kojima je to potrebno, pokrenuli smo ove godine projekt Sign 2 me, iliti Daj mi znak. Projekt je osmišljen kao podrška učenicima s poteškoćama sluha ili vida i za poticanje solidarnosti među ostalim učenicima. Projektu su pristupili i nastavnici koji već godinu dana uče znakovni jezik gluhih. Započeli smo radionicama koje su održali stručni logopedi koji se bave učenicima s poteškoćama vida i sluha. Partneri ovog projekta su: Medicinska škola Varaždin i škola Antuna Matije Reljkovića, Slavonski Brod te Varaždinska županija.

Nakon radionica u svibnju, na peterodnevnom putu u Njemačku smo posjetili škole koje su integrirane i pružaju posebnu podršku učenicima. Sudjelovali smo u nastavi i imali prilike osobno pitati učenike kako to izgleda. Ispit koje dobivaju su u potpunosti isti kao i ispiti koje učenici bez poteškoća! Nastavni plan je prilagođen, udžbenici se printaju na većim stranicama, imaju i veći font na računalu. Učenici koji imaju manje od 5% vida koriste tipkovnicu na brajici. Razredi su mali, ali složni. Osobno mi se dojmilo kako uobičajeno teče jedan njihov dan. Pitala sam učenike svoje generacije kako provode dan i odgovori su bili zapravo skoro identični. Izlazak s prijateljima, sport, čak i pisanje je nekima hobi! Većina ih čak ima i društvenu mrežu i s nekima sam nastavila kontakt i nakon projekta.

Nakon puta, u Varaždinu se nastavila promocija projekta na trgu i daljnja predavanja u školi povodom dana Gospodarske škole Varaždin. Učenici triju škola su i nedavno bili na Biogradu te imali daljnje radionice. Cilj projekta je da se učenicima olakša integracija u škole, prilagođene učionice i nastavnici obrazovani za rad s učenicima koji imaju poteškoće vida i sluha.

Osobno, projekt mi se jako dojmio, smatram da je na neki način smanjio jaz među učenicima, da je premostio neke predrasude i stvorio nova prijateljstva.

 

Patricija Biškup

Komentari na članak

Vezani članci

Osobni foto arhiv

Maturalac je maturalac, ma gdje bio

Budva - od noćne more do najboljeg ljeta ikad u samo 6 dana

Koliko sam u početku bio zainteresiran za maturalac govori činjenica da sam zakasnio na autobus, a na kraju se ispostavilo da je preda mnom bilo 6 dana koji konkuriraju za najbolje ikad.

1

Komentar o nastavi

[KOLUMNA] Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!

Je li dobra metoda biti susretljiv, pokušati biti prijatelj učenicima i olakšati im prenatrpan raspored? Ili pak je potrebno pokazati im svoje godine, svoju teško stečenu titulu, zaboraviti da si nedavno i sam bio u školskoj klupi i učiniti im školske dane nepodnošljivima?

Prazna učionica

Problemi s upisima

Upisi u srednju od 14:00 do 14:01 ?

Naravno, naslov je malo karikiran, ali i dalje stoji činjenica da se stranica upisi.hr srušila nekih sat vremena od početka upisa , možda i prije (upisi su mogući od 14:00h 26.6 2014) Deja vu! Itko? Što se zapravo dogodilo?

d

Dnevnik buntovne srednjoškolke

Zašto jednostavno nisam lezbijka?

I ovaj tjedan donosimo dnevnik Buntovnice. Skidamo zavjesu i otkrivamo istinu o životima današnjih tinejdžera i donosimo probleme s kojima se susreću mladi urbanog doba. Što nam je naša buntovnica pripremila u svom trećem nastavku i kako je provela vikend prenosimo u nastavku. Ima za Vas samo jednu napomenu ; Muškarci su kobni za ženski mozak.

Učenik na stubama čita

Povratak u školske klupe

Evo nove školske godine. Što nas je sve dočekalo?

Već jedno dulje vrijeme slušamo kako MZOS najavljuje "Strategiju razvoja školstva", ali osim najava i formiranja stručnih timova, izrada promotivnih video uradaka i sl., još nismo vidjeli ni S od strategije. Osim ako pod to S ne računate ono S u MZOS što je ustvari bila jedina značajna reforma ovoga ministarstva. No dosta o njihovim neuspjesima.