Sign 2 me

Sign 2 me

b

Sign 2 me

S malo zakašnjenja pišem o ovogodišnjem projektu u Gospodarskoj školi Varaždin.

Kako u danima krize, sve teže nalazimo solidarnost za one kojima je to potrebno, pokrenuli smo ove godine projekt Sign 2 me, iliti Daj mi znak. Projekt je osmišljen kao podrška učenicima s poteškoćama sluha ili vida i za poticanje solidarnosti među ostalim učenicima. Projektu su pristupili i nastavnici koji već godinu dana uče znakovni jezik gluhih. Započeli smo radionicama koje su održali stručni logopedi koji se bave učenicima s poteškoćama vida i sluha. Partneri ovog projekta su: Medicinska škola Varaždin i škola Antuna Matije Reljkovića, Slavonski Brod te Varaždinska županija.

Nakon radionica u svibnju, na peterodnevnom putu u Njemačku smo posjetili škole koje su integrirane i pružaju posebnu podršku učenicima. Sudjelovali smo u nastavi i imali prilike osobno pitati učenike kako to izgleda. Ispit koje dobivaju su u potpunosti isti kao i ispiti koje učenici bez poteškoća! Nastavni plan je prilagođen, udžbenici se printaju na većim stranicama, imaju i veći font na računalu. Učenici koji imaju manje od 5% vida koriste tipkovnicu na brajici. Razredi su mali, ali složni. Osobno mi se dojmilo kako uobičajeno teče jedan njihov dan. Pitala sam učenike svoje generacije kako provode dan i odgovori su bili zapravo skoro identični. Izlazak s prijateljima, sport, čak i pisanje je nekima hobi! Većina ih čak ima i društvenu mrežu i s nekima sam nastavila kontakt i nakon projekta.

Nakon puta, u Varaždinu se nastavila promocija projekta na trgu i daljnja predavanja u školi povodom dana Gospodarske škole Varaždin. Učenici triju škola su i nedavno bili na Biogradu te imali daljnje radionice. Cilj projekta je da se učenicima olakša integracija u škole, prilagođene učionice i nastavnici obrazovani za rad s učenicima koji imaju poteškoće vida i sluha.

Osobno, projekt mi se jako dojmio, smatram da je na neki način smanjio jaz među učenicima, da je premostio neke predrasude i stvorio nova prijateljstva.

 

Patricija Biškup

Komentari na članak

Vezani članci

Laptop, bilježnica, učenje

Pripremaju li nas za maturu?

Kak' to zapravo funkcionira naše školstvo i pokoja riječ o štrebetanju

Što možemo očekivati od naših profesora? Pojedini se ispričavaju svojim učenicima što ih zamaraju sa nepotrebnim informacijama koje im na kraju čak ni na maturi ne trebaju, a kamoli tek na fakultetu ili u životu. Sve u svemu, kurikulum nam je prenapuhnut. U jednom momentu sam iz povijesti morao znati šire obiteljsko stablo Marije Antoanete. Kakve koristi od toga? Nisam siguran, nekome tko će možda studirati povijest i specijalizirati se za točno taj period povijesti će takve informacije možda i značiti nešto u životu, meni nažalost, ne znače ništa.

Dobrodošli u realnost

Otisci duše

I'm blown away by the wasteness of life

Nije li krajnja uvreda, ako ne prema cijelom, cjelokupnom svemiru onda bar prema sebi, ne živjeti svoj život?

Učionica; pogled kroz prozor

Škola je sigurno mjesto?

Škola je sigurno mjesto?

Škola je sigurno mjesto?

USRED logo

ANKETA O GLASANJU SA 16 GODINA

ANKETA O GLASANJU SA 16 GODINA

ANKETA O GLASANJU SA 16 GODINA

x

Dnevnik jedne maturantice

Prvi tjedan škole - čisto preživljavanje

Prvi tjedan nove školske godine iz perspektive jedne maturantice.