Dnevnik jedne maturantice

Prvi tjedan škole - čisto preživljavanje

x

Prvi tjedan nove školske godine iz perspektive jedne maturantice.

Prvi tjedan nove školske godine približio se kraju. Još je uvijek dozvoljeno zatrpavati društvene mreže fotkama s ljetovanja i nostalgičnim opisima jer svega ćemo se toga rado prisjećati kada nas za koji tjedan u školi počnu stizati sve obveze, zadaće, ispiti, eseji… Možda vam se to sada čini kao rutina koju poznajete već dugo vremena (pa barem tri godine otkako ste u srednjoj), ali ove je godine sve drukčije – MATURANTI smo.

Zanimljivo je usporediti maturante i prvašiće. Prvašići su trenutno optimistični, sve im je novo i zanimljivo, a ipak u njima postoji nešto što ih tjera da se ponašaju odraslije i da žele svoje srednjoškolsko obrazovanje što prije privesti kraju. Vjerujem da nam je to svima poznato. Ali dragi prvašići, uživajte dok možete, nedostajat će vam sve to kada budete na jednom od životnih raskrižja i kada u školu budete dolazili neispavani i željni samo jedne velike kave. Vrijeme brzo prolazi, kao da smo jučer mi bili prvašići, a sada smo maturanti. #nenisamnostalgična

 

 
 
 

Otkako smo prvi dan ponovno sjeli u školske klupe, usudim se reći da ne prođe nijedan školski sat, a da profesori ne spomenu državnu maturu. To samo potvrđuje koliko je to važan korak u našim životima. Na vrijeme se informirajte koji fakultet traži koju razinu polaganja ispita i koje ispite uopće morate polagati. Da, informirajte se ako znate koji fakultet želite upisati. A ako ne znate, što prije odlučite, suzite izbor na 5 fakulteta, po mogućnosti iz srodnih područja. Ako još niste dobili svoje podatke s kojima ćete se prijavljivati u sustav, obratite se ispitnom koordinatoru u školi ili tajništvu. Uskoro ćemo dobiti sve potrebne informacije o stranici Postani student, kao i kataloge potrebnih znanja za određeni ispit, a sve to možete pratiti na našem portalu.

Ovdje možeš provjeriti kada pišeš koji ispit.

Obveza je puno, vremena, vjerujte, dovoljno. Sve nas to ne treba obeshrabriti. Svi su preživjeli maturu, a i mi ćemo. Nakon što smo završili treći razred, svi su nam govorili kako nas čeka zadnje bezbrižno ljeto.  Ako izuzmemo ljeto prije faksa, stvarno je tako. Iskoristite ovu godinu najbolje što možete! Ne morate se ničega odricati – samo se dobro organizirajte. Uz dobru organizaciju naći ćete vremena i za kavu, izlazak, kino, sport… I da, sada imate vrijeme koje nećete više nikada imati, ni na faksu, ni poslije njega – tako kažu stariji. Vjerujmo im i iskoristimo ovo vrijeme najbolje što možemo!

 

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti uživaju

Mirno zaplovi u studentske vode

Što sve brucoši trebaju znati prije odlaska na fakultet?

Svima je bilo teško probiti led, ostaviti doma svoju ekipu i krenuti na fakultet gdje je sve potpuno novo i tek se treba privikavati i stvarati - od novih prijatelja do nove okoline i načina života

x

Spremni dočekajte maturu

Sve o pripremama u Algebri

Sve o pripremama u Algebri na jednom mjestu. Iskustva i preporuke polaznika pročitajte u članku.

http://www.srednja.hr/Photos/foto/Kemija%20Bean.PNG

Sve na jednom mjestu

Sve o ispitu iz Kemije na državnoj maturi

Ispit iz Kemije na državnoj maturi slovi kao jedan od najtežih. Za vas smo izdvojili sve potrebne informacije kako bismo vam olakšali pisanje samog ispita.

ssaasugsG

NCVVO

Jeste li vidjeli novi ispitni katalog iz Biologije za državnu maturu 2016./2017.?

Očekuju li učenike i ove godine pelikani? Pije li Ana redovno antibiotik? Odgovori se kriju u ispitnoj knjižici. Ali...

Ispitni katalog DM - Informatika 2016./2017.

DM - Informatika

Provjerite što Vas očekuje na državnoj maturi iz informatike u ovoj školskoj godini!