Povratak u školske klupe

Evo nove školske godine. Što nas je sve dočekalo?

Učenik na stubama čita

Već jedno dulje vrijeme slušamo kako MZOS najavljuje "Strategiju razvoja školstva", ali osim najava i formiranja stručnih timova, izrada promotivnih video uradaka i sl., još nismo vidjeli ni S od strategije. Osim ako pod to S ne računate ono S u MZOS što je ustvari bila jedina značajna reforma ovoga ministarstva. No dosta o njihovim neuspjesima.

Pa krenimo s onim lošim, jer nekako mi je draže vidjeti dobre stvari na kraju, npr. svjetlo na kraju tunela.
30.400 nepismenih u državi.
6000+ ponavljača, najgori prvašići.
Upisivanje učenika ispod bodovnog praga.
Urušavanje krovova škola.

Ima dosta toga lošega što nas je dočekalo ove godine. Što bi učenici trebali napraviti po tom pitanju?

Ono što me je zapravo potaknulo na pisanje ovoga članaka je reakcija sve većeg i većeg broja mojih prijatelja i kolega koji su počeli, za razliku od prijašnjih godina, govoriti kako je vrijeme da MLADI preuzmu stvar u svoje ruke. Činjenica je da su starije generacije napravile Hrvatskoj ovo što su napravile. Isto je činjenica da ćemo mi mladi  sve to morati rješavati. Ovakvi su me stavovi ugodno iznenadili te se nadam da će ih biti još puno jer sada je očigledno da je vrijeme nesposobnosti i krive podobnosti prošlo, da je došlo vrijeme mladih koji mogu i moraju preuzeti stvar u svoje ruke.

Formula uspješne države:
Mladi + dobro zaposlenje = jaki BDP
Formula za uspjeh:
Ambicija + mudrost = dobra inovacija

Zašto Hrvatska ne bi bila kolijevka inovacija?
Zašto se ne bismo potrudili da sebi, ovdje, gdje već imamo kuću ili stan, izgradimo modernu državu?
Zašto smo Hrvatsku prepustili onima koji ne znaju koliko ona vrijedi?

Imamo najveću vrijednost od svih njih, a to je kreativnost. Kreativnost i izdržljivost Hrvata naše su dvije najočitije osobine. Već dugo tvrdim da Hrvatska ima najbolji koncept školstva u svijetu i najgoru provedbu. Ono što je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno je "Strategija razvoja Hrvatske", a unutar nje veliko mjesto mora zauzeti "Strategija razvoja školstva". Tu Strategiju moraju pisati i profesori i učenici i roditelji i svi stručnjaci čiji rad ne potječe sa kraja 70-ih godina. Idemo se skupiti i svu tu našu ambiciju i kreativnost spojiti sa znanjem i mudrošću starijih generacija kako bi stvorili jednu ideju o modernom hrvatskom školstvu u modernoj Hrvatskoj. Zapamtite da ideju ne možete ubiti.

Hrvatskoj trebaju mladi, a mladima treba Hrvatska!

Komentari na članak

Vezani članci

d

Odrastanje uz depresiju i suicidalost

Tablete u ustima, strah pod kožom

Opet sam nešto naučila, možda i nije nova stvar koju sam naučila, ali sam toga definitivno postala svjesna. Najveći je čovjekov neprijatelj strah. A jednom kad uspiješ strah pretvoriti u osjećaj mržnje, nedodirljiv si. Uništavaš sam sebe, međutim okolina ti ne može ništa. Takva je nedodirljivost dvosjekli mač. S jedne te strane proreže, drugu poliže.

prof

U koraku s vremenom

Profesor sa 65

Sigurna sam kako svi imate onog nekog „starkelju“ od profesora koji daje užasno teške testove i traži nemoguće od vas. Jesu li ljudi sa 65 godina stvarno sposobni prenijeti svoje znanje na učenike na kvalitetan način?

x

Dnevnik jedne maturantice

Prvi tjedan škole - čisto preživljavanje

Prvi tjedan nove školske godine iz perspektive jedne maturantice.

d

Dnevnik buntovne srednjoškolke

Nema pive, samo kamen

Drugi nastavak Dnevnika buntovne srednjoškolke donosi nove likove i jednog posebnog Lika. Također, u njemu naša pustolovka otkriva kako kamen zapravo nije kamen i kako trati minute svog života na besmislene razgovore.

Novi ministar

Novi ministar

Novi ministar