Devetogodišnje obrazovanje

Devetogodišnje obrazovanje

Učenik na stubama čita

Devetogodišnje obrazovanje

Devetogodišnje obrazovanje najavljuje se kao veliko rješenje problema našeg osnovnoškolskog obrazovanja, ukoliko je to tako onda super, ali to nikako nije točno. Veliki je problem našeg obrazovnog sustava u cjelini  nepovezanost obrazovanja s realnim potrebama života i tržišta. Devetogodišnje obrazovanje kao takvo neće odgovoriti na taj problem, ono će omogućiti MZOS-u da sastavi rasterećene kurikulume jer će se gradivo , umjesto osam, predavati devet godina.

U ovom trenutku imamo izvanrednu priliku stvoriti obrazovni sustav koji će uz devetogodišnje obrazovanje na vrlo jednostavan i efikasan način riješiti pitanje povezivanja obrazovana i tržišta. Kratko i jednostavno trebamo u sedmom razredu OŠ uvesti obavezu da svi učenici odu na savjetovanje na Zavod za zapošljavanje i tamo pišu test sposobnosti koji bi ih načelno usmjerio u koju srednju školu ići, a kasnije u srednjoj školi dovesti gospodarstvenike koji bi kroz određene predete, vezne uz njihov rad, omogućili učenicima uvid u mogućnosti na tržištu u bliskoj budućnosti. Odnosno, učenik bi u devetom razredu znao koja je srednja škola najbolja za njega, a u srednjoj školi  saznao bi kod kojeg poslodavca može tražiti posao i gospodarstvenik bi dobio potencijalnog radnika kojega može već tada početi pratiti kroz njegovo obrazovanje.

Vrlo kratko, jedino što je potrebno kako bi se ovo sve ostvarilo je koordinacija između ministarstava i malo volje. Ovo je skoro besplatno rješenje toga problema, a devetogodišnje obrazovanje je tek prvi korak.

Komentari na članak

Vezani članci

1

Komentar o nastavi

[KOLUMNA] Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!

Je li dobra metoda biti susretljiv, pokušati biti prijatelj učenicima i olakšati im prenatrpan raspored? Ili pak je potrebno pokazati im svoje godine, svoju teško stečenu titulu, zaboraviti da si nedavno i sam bio u školskoj klupi i učiniti im školske dane nepodnošljivima?

Prazna učionica

Problemi s upisima

Upisi u srednju od 14:00 do 14:01 ?

Naravno, naslov je malo karikiran, ali i dalje stoji činjenica da se stranica upisi.hr srušila nekih sat vremena od početka upisa , možda i prije (upisi su mogući od 14:00h 26.6 2014) Deja vu! Itko? Što se zapravo dogodilo?

Strong

Zadrži svoj stav

Kako imati i zadržati svoj stav

Svi imamo stavove, oni se odnose na različite stvari poput stavova o ljubavi,  politici, religiji, obrazovanju, obitelji, prijateljstvima…Najčešće stav odražava naše vrijednosti za koje vjerujemo da su važne i ponekad u skladu s njima reagiramo čak nesvjesni da ih imamo. Donosimo pet ideja kako zadržati svoj stav.

2

Ti koristiš Photoshop. Ne, TI koristiš Photoshop!

[KOLUMNA] Koliko smo okruženi Photoshopom u svakodnevnom životu?

Iako je u nekim zanimanjima Photoshop vitalan, u nekima nije. Koliko smo kao društvo zasićeni modificiranjem fotografija?

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost