Devetogodišnje obrazovanje

Devetogodišnje obrazovanje

Učenik na stubama čita

Devetogodišnje obrazovanje

Devetogodišnje obrazovanje najavljuje se kao veliko rješenje problema našeg osnovnoškolskog obrazovanja, ukoliko je to tako onda super, ali to nikako nije točno. Veliki je problem našeg obrazovnog sustava u cjelini  nepovezanost obrazovanja s realnim potrebama života i tržišta. Devetogodišnje obrazovanje kao takvo neće odgovoriti na taj problem, ono će omogućiti MZOS-u da sastavi rasterećene kurikulume jer će se gradivo , umjesto osam, predavati devet godina.

U ovom trenutku imamo izvanrednu priliku stvoriti obrazovni sustav koji će uz devetogodišnje obrazovanje na vrlo jednostavan i efikasan način riješiti pitanje povezivanja obrazovana i tržišta. Kratko i jednostavno trebamo u sedmom razredu OŠ uvesti obavezu da svi učenici odu na savjetovanje na Zavod za zapošljavanje i tamo pišu test sposobnosti koji bi ih načelno usmjerio u koju srednju školu ići, a kasnije u srednjoj školi dovesti gospodarstvenike koji bi kroz određene predete, vezne uz njihov rad, omogućili učenicima uvid u mogućnosti na tržištu u bliskoj budućnosti. Odnosno, učenik bi u devetom razredu znao koja je srednja škola najbolja za njega, a u srednjoj školi  saznao bi kod kojeg poslodavca može tražiti posao i gospodarstvenik bi dobio potencijalnog radnika kojega može već tada početi pratiti kroz njegovo obrazovanje.

Vrlo kratko, jedino što je potrebno kako bi se ovo sve ostvarilo je koordinacija između ministarstava i malo volje. Ovo je skoro besplatno rješenje toga problema, a devetogodišnje obrazovanje je tek prvi korak.

Komentari na članak

Vezani članci

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

Prepisivanje: Trud ili Snalažljivost

https://drava.info/2017/07/tatjana-matic-goli-otok/

Mladi: Goli otok danas

Ima li Goli otok budućnost?

Povijesno-politološki kamp na Golom otoku izbalansirana je kombinacija politoloških i povijesnih tema, fizičkog rada, sunca i mora te duhovnosti koju organiziraju katoličke studentske udruge SKAC i MAGIS u suradnji s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Bebek i njegove naočale

Uklopiti se, utopiti se

Željko Bebek i njegove sunčane naočale

Da budemo načisto, ovo jest još jedan tekst o tome kako je okej biti drugačiji i pustiti selo neka priča, da uvijek ima ljudi koji vas prihaćaju takve. Ali piše ga osoba koja nikad nije gledala Gospodara prstenova, ali zato zna sve epizode Smogovaca napamet. Ja. Koja nemam retro levisice i chokere, Instagram obrve i fidget spinner, radije gledam hrvatske filmove nego strane, ne slušam Eda Sheerana, ali zato znam sve pjesme Prljavog kazališta. Slušam gramofonske ploče i nemam pojma tko je Aca Lukas. Čula jesam. 

a

Serija od koje zastaje dah

[OSVRT] "Prison break" ili kod nas "Zakon braće"

Serija koja nema dobnu granicu. Za mlade, starije, roditelje, ali i njihove roditelje. Svi koji su ju gledali nisu požalili. Nemoj ni ti! Serija koja će te potaknuti, ali i prikazati ti da nikad ne smiješ odustati. Akcija, drama, ali i malo ljubavi savršen su spoj, a upravo ova serija to ima.

Laptop, bilježnica, učenje

Pripremaju li nas za maturu?

Kak' to zapravo funkcionira naše školstvo i pokoja riječ o štrebetanju

Što možemo očekivati od naših profesora? Pojedini se ispričavaju svojim učenicima što ih zamaraju sa nepotrebnim informacijama koje im na kraju čak ni na maturi ne trebaju, a kamoli tek na fakultetu ili u životu. Sve u svemu, kurikulum nam je prenapuhnut. U jednom momentu sam iz povijesti morao znati šire obiteljsko stablo Marije Antoanete. Kakve koristi od toga? Nisam siguran, nekome tko će možda studirati povijest i specijalizirati se za točno taj period povijesti će takve informacije možda i značiti nešto u životu, meni nažalost, ne znače ništa.